Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

P12 Fabryczny subwoofer jak podłączyć, gdzie wiązka

tomasz600
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Primery P12 z 2006r z silnikiem 1.8. Wersja wyposażenia dość wysoka (Acenta) jednak nie jestem pewny czy mam ESP (prawdopodobnie nie) i nie mogę znaleźć wiązki przewodu do podłączenia fabrycznego subwoofera bo takiego też nie mam. Pod siedzeniem pasażera znajdują się różne przewody. Z przodu fotela pod kolanami są jakieś wpięte natomiast za fotele luźne 2 wiązki związane jedna wygląda jak do podłączenia głośnika i jest 2-pinowa  a druga 3-pinowa z przewodami w jednym rzędzie. Czy ktoś mi może pomóc znaleźć odpowiednią wiązkę lub potwierdzic ze te 2 są odpowiednie do podłączenia tego plastikowego subwoofera jak w poniższej aukcji

Z góry dziękuję za odpowiedź.

http://allegro.pl/nissan-primera-p12-2002-subwoofer-glosnik-subwofer-i4508110124.html

W dniu 18.08.2014 o 16:52, tomasz600 napisał:

Witam,

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Primery P12 z 2006r z silnikiem 1.8. Wersja wyposażenia dość wysoka (Acenta) jednak nie jestem pewny czy mam ESP (prawdopodobnie nie) i nie mogę znaleźć wiązki przewodu do podłączenia fabrycznego subwoofera bo takiego też nie mam. Pod siedzeniem pasażera znajdują się różne przewody. Z przodu fotela pod kolanami są jakieś wpięte natomiast za fotele luźne 2 wiązki związane jedna wygląda jak do podłączenia głośnika i jest 2-pinowa  a druga 3-pinowa z przewodami w jednym rzędzie. Czy ktoś mi może pomóc znaleźć odpowiednią wiązkę lub potwierdzic ze te 2 są odpowiednie do podłączenia tego plastikowego subwoofera jak w poniższej aukcji

Z góry dziękuję za odpowiedź.

http://allegro.pl/nissan-primera-p12-2002-subwoofer-glosnik-subwofer-i4508110124.html

Pod siedzeniem powinny być tylko białe wtyczki jedna od pasów, druga od zasilania elektrycznego foteli (silników) każda z dwoma kabelkami, grzanie z trzema kabelkami bodajże żółta. Do subwoofera jest wtyczka z 6-cioma kabelkami, pod siedzeniem pasażera. 

Dzięki chociaż u mnie jest jak na zdjęciach: żółta jest wpięta z przodu pod siedzeniem a te 2 białe luźne mam z tyłu. Gdzie więc szukać tej od subwoofera? :nissan2:

post-85604-0-73257600-1408461614_thumb.jpg

post-85604-0-70969600-1408461616_thumb.jpg

W dniu 19.08.2014 o 15:22, tomasz600 napisał:

Dzięki chociaż u mnie jest jak na zdjęciach: żółta jest wpięta z przodu pod siedzeniem a te 2 białe luźne mam z tyłu. Gdzie więc szukać tej od subwoofera? :nissan2:

Witam, wtyczka powinna być pod przodem siedzenia, na twoim 2 zdjęciu pod żółtą wtyczka jest przewyższenie podłogi od strony wewnętrznej jest tam zazwyczaj takie okno a raczej nacięta wykładzina- jeżeli oczywiście dali tą wiązkę

• 2 tygodnie później...

tomasz600

jeśli nie znajdziesz wtyczki to rozwiązanie masz tutaj

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/89447-pod%C5%82%C4%85czanie-fabrycznego-subwoofera-w-p12-vista-schemat/

Edytowane przez Fazzi

W dniu 31.08.2014 o 10:09, Fazzi napisał:

tomasz600

jeśli nie znajdziesz wtyczki to rozwiązanie masz tutaj

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/96435-p12-fabryczny-subwoofer-jak-podłączyć-gdzie-wiązka/

Dałeś link do tego tematu w którym piszemy. Popraw link :)

Póki co nie znalazłem a bardzo mi na tym zależy więc pewnie pogrzebię mocniej w któryś dzień albo wyciągnę siedzenie żeby mieć pewność że zrobiłem wszystko by ją znaleźć.

• 1 miesiąc temu...
  W dniu 31.08.2014 o 14:40, tomasz600 napisał:

Póki co nie znalazłem a bardzo mi na tym zależy więc pewnie pogrzebię mocniej w któryś dzień albo wyciągnę siedzenie żeby mieć pewność że zrobiłem wszystko by ją znaleźć.

Kolego znalazłeś to czego szukałeś?

W dniu 17.10.2014 o 15:32, tomasz600 napisał:

Nie znalazłem i przestałem, czyżbyś miał jakąś wskazówkę? :wave:

No właśnie na wydre czekam bo też mnie to swędzi żeby sobie suba sprawić. Tym bardziej że wydatek nie wielki :dribble:

Podpowiem Wam tylko, że nawet jeśli nie macie instalacji pod fabrycznego subwoofera, można ją bardzo łatwo wykonać. Trochę pracy trzeba w zabieg włożyć, ale samo podłączenie to banał. Jak ktoś chce, podrzucę schemat o co tam biega.

W zasadzie, to ten subwoofer jest idealny do zastosowania w jakimkolwiek samochodzie, ponieważ posiada wbudowane wejście sygnałowe wysoko prądowe dzięki czemu bierze sygnał z istniejących już kabli głośnikowych.

Kiedyś stosowałem przejściówki aby zwykłą tubę basową podłączyć do instalacji głośnikowej w taki sposób (radio nie miało wyjścia na chinch) a tutaj Nissan zrobił gotowe rozwiązanie.

Uważam że gra jest warta zachodu, ponieważ ten subwoofer gra bardzo dobrze jak na swoje rozmiary i moc. Nie jest to to samo co skrzynka basowa czy tuba, ale - jak mówię - zważywszy na rozmiary głośnika, to dobrze daje radę :)

Zdjęcia poniżej.

av1.jpg

av2.jpg

av3.jpg

I objaśnienia kolorów przewodów.

Kolory na schematach:
B = Black
W = White
R = Red
G = Green
L = Blue
Y = Yellow
LG = Light Green
BR = Brown
OR or O = Orange
P = Pink
PU or V (Violet) = Purple
GY or GR = Gray
SB = Sky Blue
CH = Dark Brown
DG = Dark Green

W razie konkretnych pytań, pisać tutaj.

Ważne aby kupić subwoofer już z wtyczką, bo później rzeźba się robi z jakimś lutowaniem kabli itp.

• 7 lat później...