Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Drgania na biegu jałowym - uszkodzone koło dwumasowe, sprzęgło - wymiana?

Dzerat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W moim X-trailu 114KM 2002r w pewnym momencie na biegu jałowym pojawiły się duże drgania, po naciśnięciu gazu powyżej 1200rpm ustawały. Podejrzenie było na wtryski - przelewanie na jednym garze itp, po podłączeniu do kompa jednak zostało to rozwiane, nie było żadnych błędów, ciśnienia prawidłowe - fachowiec-elektronik stwierdził że jest OK.

Sprawdzony został też pod kątem zawieszenia silnika - poduszki trochę są naderwane ale nie na tyle żeby takie drgania przenosić, sprawdzany był wydech czy nie dotyka do karoserii, etc. Tu też jest OK.

Podejrzenie to koło dwumasowe lub sprzęgło, bo po wciśnięciu 1/3 pedału sprzęgła słychać trochę dziwne odgłosy nie metaliczne ale takie rzężenie którego wcześniej nie było - ale drgania nie ustają. Przy zapalaniu i gaszeniu silnika też nieźle nim szarpnie.

Jak sprawdzić czy jest to uszkodzone koło dwumasowe? Może zna ktoś sposób?

Czy trzeba dostać się do sprzęgła i koła dwumasowego żeby to sprawdzić? Tylko czy będzie to widoczne że jest uszkodzone?

Czy do wymiany koła dwumasowego i sprzęgła w nissanie X-trailu T30 114KM 2002r trzeba wyciągać silnik? Czy wystarczy tylko samą skrzynię?

Pytam bo znajomy mechanik który diagnozował usterkę nigdy w nissanie x-trailu tego nie robił i zastanawia się czy sama skrzynia po odkręceniu pozwoli na tyle się przesunąć żeby dostać się do sprzęgła i dwumasy?
Może jakaś podpowiedź jak najlepiej i najszybciej do tego się dostać?

Pytałem o ceny u mnie w Radomiu: dwumasa - ok. 3200zł, sprzęgło 1100zł bo to model do 2003r, po już są dużo tańsze koła ok 1400zł. MASAKRA JAKAŚ!!!

Czytałem gdzieś w internetach że podobno jednomasa od Tino pasuje + sprzęgło z tłumikami - ma ktoś doświadczenie w tym temacie?

A może regeneracja lub używka z pewnego źródła - podpowiedzcie, bo ta kwota mnie zabiła, samochód ma 13 lat i nie uśmiecha mi się pakować w niego 5 tyś. Na dodatek złego od tych drgań pękła przednia szyba!

POMOCY!

Zapytaj kolegę chudson

On zmieniał na koło jednomasowe. Popytaj o szczegóły na priv.

to jest dwumas, przy lekkim przygazowaniu się wyrównuje ale z czasem i to nie pomoże

Kolego jest o tym już wątek, poszukaj

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...