gambiting Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) Te Vredesteiny nie są b.drogie bo znalazłem je w cenie: #3 po 384zł i #5 za 406zł sztuka . Ale są z symbolem C - paliwożerne !? No Quatrac są w miarę w cenie, w szczególności jeśli mówimy o normalnych rozmiarach. Mówiąc drogie miałem na myśli bardziej te Wintrac4Extreme - 17 cali potrafią i 800zł kosztować za oponę. A Quatrac - czy paliwożerne.....masz połączenie twardej gumy z miękką(strona zimowa z letnią), więc opór musi robić. Ale moja druga połówka zamieniła Micheliny Eco-cośtam na Quatrac 3 i wcale nie widzę,żeby się jej spalanie zwiększyło. Za to te Micheliny były twarde jak kamień i głośne strasznie. Edytowane 14 Października 2015 przez gambiting Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygaa Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) Witam Mam do sprzedania opony zimowe Fulda 215/65 16 na felgach stalowych wraz z kapslami z logo nissana .Opony w bardzo dobrym stanie.Cena 1100zł Sprzedaje je ponieważ skradziono mnie mojego nissana Edytowane 14 Października 2015 przez zygaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Tak gwoli wyjaśnienia , śruby od stalówek nie nadają się do alu , po pierwsze długość , a po drugie śruba do stalówek ma pod łbem stożek , a do alu powinny być pod łbem płaskie , . Stal jest ciągliwa , natomiast alu jest kruche i gdy dokręcimy stożek w otwór bardzo pręży w gnieździe . Zrobicie jak chcecie , tylko wspomniałem tak dla bezpieczeństwa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 To już się nie opłacało zmieniać... Eeee co Ty.. wcześniej nie było sensu. Zero śniegu, cieplutko. Ale w sumie trafiłem bo do dzisiaj pamiętam, że pierwszy śnieg spadł w święta. Gdzie te czasy gdy w listopadzie można było na chwilę na narty do Szczyrku wyskoczyć.... Teraz to nawet w grudniu to raczej by pojeździć na rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambus Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 ... śruba do stalówek ma pod łbem stożek , a do alu powinny być pod łbem płaskie , . Oryginalne nakrętki do felg aluminiowych QQ J10 mają stożek i pasują do felg stalowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisilYE Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 ja mam dwa komplety ale nakrętek ,jedne na kołach drugie w woreczku .czym się różnią to jeszcze nie sprawdzałem. jak będę zmieniał koła to sprawdzę. Mowa tu o nakrętkach i śrubach - występuje i to i to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gipa Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Oryginalne nakrętki do felg aluminiowych QQ J10 mają stożek i pasują do felg stalowych. Zgadza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yan_2007 Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 (edytowane) Tak gwoli wyjaśnienia , śruby od stalówek nie nadają się do alu , po pierwsze długość , a po drugie śruba do stalówek ma pod łbem stożek , a do alu powinny być pod łbem płaskie , . Stal jest ciągliwa , natomiast alu jest kruche i gdy dokręcimy stożek w otwór bardzo pręży w gnieździe . Zrobicie jak chcecie , tylko wspomniałem tak dla bezpieczeństwa . Niestety kolego, nie masz racji i pisząc takie rzeczy wprowadzasz nieświadomych forumowiczów w błąd. Zarówno do felg stalowych jak i aluminiowych śruby (lub nakrętki) mają zazwyczaj łeb stożkowy. Ma on za zadanie precyzyjnie wycentrować felgę na piaście (dlatego ważna jest kolejność dokręcania) no i oczywiście ją zamocować. Natomiast zabezpieczeniem przed nadmiernym dociskiem śruby jest stosowanie klucza dynamometrycznego i dokręcanie podanym przez producenta momentem. Jak kupiłem felgi aluminiowe (firmy MAK) wraz z nakrętkami to stwierdziłem, że różnią sie one od nakrętek fabrycznych do QQ jedynie długością łba (jest dłuższy niż w stalowych) prawdopodobnie dlatego, że gniazdo śruby w feldze aluminiowej jest głębsze i łatwiej jest taką nakrętkę uchwycić kluczem. Ponadto ładniej wygląda felga gdy śruba (nakrętka) lekko wystaje z gniazda a nie gdy jest głęboko schowana. Natomiast istnieją również śruby (nakrętki) z łbem kulistym i tych w żadnym wypadku nie należy stosować do felg z gniazdem stożkowym (i vice versa) gdyż nie mamy wtedy gwarancji prawidłowego dokręcenia śrub i to jest niebezpieczne. Edytowane 15 Października 2015 przez Yan_2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Tak , faktycznie zagalopowałem się mea culpa , tylko jeśli mówimy o oryginalnych felgach do których są dodane oryginalne śruby , bądź nakrętki , a co z zakupami "na własną rękę " bez nakrętek / śrub , pozostaje być czujnym ! Za centryczne osadzenie felgi na piaście odpowiada pierścień , a nie gniazdo śruby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygaa Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Witam Mam do sprzedaży cztery felgi stalowe 16 wraz z kapslami z logo nissana.Felgi w bdb stanie mało używane kupione u dealera nissana.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jkostek Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Witam! Własnie kupiłem zimówki Falken 215/60/17. Jakieś opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Tez mam do sprzedania 4 felgi stalowe do QQ R16 - cena za komplet 4 sztuk 100zl bo leza mi zbędne Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiLGT Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Tez mam do sprzedania 4 felgi stalowe do QQ R16 - cena za komplet 4 sztuk 100zl bo leza mi zbędne Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Do QQ+2 z 2.0 dci podejda 16? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Mysle, ze tak bo niczym specjalnie sie tam nic nie różni ale upewnij sie lub niech ktos potwierdzi. Ja fabrycznie mam R18 a te poprzedni właściciel miał na zimę. (ja kupiłem komplet nowych alu R16 z oponami zimowymi) Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Loper Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 ja probowałem do mojego na 17 założyć 16 I nie weszły bo 2,0 ma wiekrze tarcze hamulcowe z przodu niż 1,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeooo Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 (edytowane) Kolego masz jeszcze te felgi? Kolega "scanik"? Edytowane 13 Października 2016 przez Tadeooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macabro Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 (edytowane) Witam, Posiadam Qashqaia 2011 rok 2,0 benzyna Tekna. Ktoś wcześniej w tym wątku napisał że koła 16 cali nie pasują do tego silnika. Na lato mam 18 cali. Na zimę chciałem założyć 16 cali 6,5x16 ET 40 5x114,3. Czy to prawda że nie pasują ? Pozdrawiam Edytowane 14 Października 2016 przez macabro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Loper Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Ja napisalem, kolega miał 16" od zwykłego qq 1.6L ja mam +2 2.0L moje tarcze hamulcowe z przodu są większe i te 16 nie pasowały. może inne będą pasowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iksik2 Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Ale 2.0 benzyna czy 2.0 diesel? Ja mam 2.0 benzyna, J10 z 2009 roku i 16 pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Loper Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Bezyna Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BarracuDa Opublikowano 15 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 To musi być diesel bo i u mnie (2.0i) szesnastka śmiga każdej zimy. A co do opon to w tym roku kupiłem nowe Michały więc powinno być dobrze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iksik2 Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Ale Loper ma Q+2 więc może tam 16 jednak nie pasują. Ja założyłem Nokiany WR D4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaber Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Też założyłem Nokiany WR D4. W necie opinie o tych oponach są pozytywne. Zobaczymy jaka będzie rzeczywista jazda w zimie. Mam QQ+2 2.0 benzyna 2011 r. wersja Acenta i u mnie stalowe felgi 16 pasują. W moim aucie nie ma powiększonych tarcz hamulcowych. Które wersje samochodu mają wzmocnione hamulce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siebyl Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) 1.6 i 2.0 dci reszta nie wiem.Zimowe mam Nankang i nie mogę złego słowa powiedzieć chociaż na początku trochę się obawiałem z wyważeniem nie było problemu, opona cicha. Polecam dobra opona za rozsądne pieniądze. Mieszkam w centralnej raczej płasko, zimy są jakie są, prędkość trzeba dostosować do warunków. Edytowane 29 Października 2016 przez siebyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michalmiko Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Mam problem z oponami zimowymi.Jednym słowem, Nokiany WR G2 SUV nie dają rady. Mam je czwartą zimę i nie wiem czy już guma zrobiła się za twarda, czy co. Potrzebuję na prawdę "agresywnej" opony. Mam spory podjazd, a dziś to nawet kawałek nie mogłem podjechać i zaczęło mnie ciągnąć. Czy ktoś z Was ma może u siebie Cooper Weather Master ST2? Mogą być głośne, nieekonomiczne itp., ale auto ma jechać w zimę po śniegu Rozmiar typowy dla Naszych 17", czyli 215/60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi