Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Pomyłka przy tankowaniu

matitt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przez pomyłke nalałem za 80 groszy tj ok.0,18 litra ropy (bak był prawie pusty)do mojego qashqaia 1,6 benzyna ,zaraz zallałem go do pełna benzyną (tak poradził mi pracownik stacji,powiedział że paliwo się wymiesza)i odjechałem do domu ok.2 km.Nic sie nie działo,lecz nie daje mi to spokoju.Jakich konsekwencji moge się spdziewać?Czy uruchamiać silnik ponownie czy wezwać asistans i do serwisu?Miał ktos podobny przypadek?Jakie skutki?

mówi, się o wartości granicznej ok. 5%, po której trzeba zlewać paliwo, wymieniać filtr, itd...

można dywagować czy to robić przy 2-3%

a ty masz ile 0,3 % ?

jest to tak mała ilość procentowo , że nic nie ma prawa się stać

Spokojnie nic się nie będzie, przy takiej ilości, działo. Staraj się dolać ponownie do pełna tak by nie było mniej jak 1/2 zbiornika by jeszcze bardziej rozcieńczyć tę odrobinę którą nalałeś.

Witam przez pomyłke nalałem za 80 groszy tj ok.0,18 litra ropy (bak był prawie pusty)do mojego qashqaia 1,6 benzyna ,zaraz zallałem go do pełna benzyną (tak poradził mi pracownik stacji,powiedział że paliwo się wymiesza)i odjechałem do domu ok.2 km.Nic sie nie działo,lecz nie daje mi to spokoju.Jakich konsekwencji moge się spdziewać?Czy uruchamiać silnik ponownie czy wezwać asistans i do serwisu?Miał ktos podobny przypadek?Jakie skutki?

Spokojnie. Taka ilość to ilość śladowa. Gdybt tak sprawdzić tą benzynę którą zalewasz do zbiornika to może się okazać że oleju lub innych cieczy jest w niej więcej :)

Trochę ropy w benzynie to jeszcze nie taki kłopot jak odwrotnie , ale też groźne , dobrze że tylko kilka kropli na cały zbiornik !

Przy większym stosunku diesel benzyna i jazda na takiej mieszance zniszczy katalizator .

Tak zapytam  : jak udało Ci się wcisnąć pistolet od diesla do wlewu benzyny , przecież to są różne średnice i benzyniak ma mniejszy otwór ?

Jeszcze tak na marginesie , odwrotna sytuacja benzyne wlewamy do diesla .

W starych silnikach raz na jakis czas było to nawet zalecane !!!

W nowych konstrukcjach zaciera sie pompa paliwa , pompa wysokiego cisnienia , wtryskiwacze z powodu iz diesel ma własciwości smarne , benzyna natomiast jest "sucha" .

W tym sęk :devil:  że mi się nie udało wcisnąć pistoleta tylko wkładając :whistle:  :icecream: nacisnolem i ropa poszła do baku :dribble:  :dribble: .Tankuje zawsze na bp ,wczoraj jakoś mnie skusiło zatankować shel power czy jakoś tak i wziołem pistolet z power lecz diesel no i stało się :dribble:  :dribble:  :dribble: .

Dziekuje za wypowiedzi i :wave: pozdrawiam. :wave:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...