Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Świecąca kontrolka silnika i kontrolka trakcji Nissan Qashqai j10

pabloj10
 Share

Recommended Posts

Witajcie,

Mam pacjenta Nissan Qashqai j10 16. DCI

Od jakiegoś czasu świecą się dwie kontrolki silnika i tarkcji z czego ta druga raz się zapala raz nie, raz świeci długo raz krótko czysta loteria, kontrolka silnika zazwyczaj stale się świeci. W lokalnym warsztacie dokonałem pełnej diagnostyki objawy są następujące:

W momencie zapalenia się kontrolki utraty trakcji w układzie ABS pojawia się błąd C1130 - sygnał z silnika który jest błędem. Następny błąd który został zdiagnozowany P0471 czujnik ciśnienia spalin dysfunkcja pojawia się sporadycznie i ponoć jest zależny od tego błędu wcześniej. Ostatni błąd to P0380 - po dłuższym postoju pojawia się błąd.

Czy ktoś miał coś podobnego? Szczerze mówiąc po tej diagnozie nie wiem od czego zacząć i jak się z mechanikiem umawiać gdzie szukać przyczyny? Jedyne co mi przychodzi do głowy to na ten moment to jechać do ASO na pełną diagnostykę oraz diagnozę.

Może ktoś pomoże i poleci jakiś warsztat specjalizujący się w QQ w Warszawie i okolicy.

Będę wdzięczny za pomoc!

C1130 to problem z komunikacja pomiedzy silownikiem ABS i ESM.  P0471 to sonda 1 cisnienia na wydechu, moze być problem z czujnikiem albo DPF umiera śmiercią naturlaną. P0380 to świece żarowe lub jednostka sterująca lub oba na raz. Pierwszy nie ma związku z pozostałymi. Problem ze świecami żarowymi może wpływać pośrednio na odczyty z czujnika ćiśnienia jeśli jest stały.  Najprawdopodobniej świece do wymiany, czujnik ciśnienia również i trzeba znaleść przyczynę utraty komunikacji ABS z ESM bo to wywołało MIL jako,że błąd jest stały. 

3 godziny temu, OsobaNN napisał:

moze być problem z czujnikiem

Może być też problem z wężykiem doprowadzającym ciśnienie z wydechu do czujnika. Lubią się przegrzewać i dziurawić.