komor28 Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Witam, Kupiłem Micrę K12 z 2006 roku silnik 1,2. Auto kupiłem jako uszkodzone - problem z zapaleniem. Auto bardzo ciężko zapalić na zimnym silniku, kręci a nie łapie - trzeba próbować krótkimi zakręceniami wielokrotnie to za 20-30 razem udaje się go zapalić. Gdy silnik jest ciepły jest trochę lepiej, ale nie pali od strzała. Mechanik powiedział mi, że to prawdopodobnie rozciągnięty łańcuch rozrządu, więc rozrząd został wymieniony, ale nic to nie pomogło. Najciekawsze jest to, że jeżeli samochód się lekko pchnie na biegu by wał się przestawił to odpala od razu. Widzę, że ktoś przede mną dokładał dodatkową masę silnika, grzebane tez było przy przewodach zasilających cewki. Iskra jest na świecach a samochód nie pali. Nie wiem gdzie jeszcze można szukać problemu. Proszę o pomoc. Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camello Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Można problemu tez szukać w rozruszniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Pokazuje jakieś błędy? Bo to chyba najistotniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komor28 Opublikowano 29 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 zapomniałem napisać - po podłączeniu do komputera nie ma żadnych błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Nie chcę być złym prorokiem..... ale jeśli ktoś sprzedaje uszkodzone auto i widać, że były czynione przy nim jakieś próby reanimacji.... to chyba nie wróży nic dobrego... Albo się nie kalkuluje naprawa, albo się nie da tego ogarnąć, albo poprzedni "mechanicy" byli do kitu. Tak czy siak - dziwię się dlaczego świadomie kupiłeś zepsute auto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komor28 Opublikowano 29 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 cena była atrakcyjna i wydawało mi się, że nie ma w dzisiejszych czasach problemu którego nie można by usunąć a jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Aaaaa widzisz.... na naszym forum są przypadki beznadziejne, gdzie ludzie zmagają się z ustetkami na okrągło, często nie mogąc dojść przyczyny a mają te auta od lat... Z całego serca życzę Ci abyś nie trafił do tego grona. Może trzeva uderzyć do innego mechaniora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camello Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Załatw sobie na Próbę inny rozrusznik jeżeli jest i był on tak hehłany jak to opisujesz to na pewno nie jest w dobrej kondycji zwłaszcza że na pych zapala co można też stwierdzić że ma dobrą kompresję. Czasem najprostsza rzecz eliminuje poważny problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komor28 Opublikowano 31 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Dzisiaj sprawdziłem rozrusznik i był już wymieniany, jest jak nowy - podłączyłem dzisiaj kable i próbowałem odpalić z innego akumulatora - niestety to samo, zmieniłem też kostkę w stacyjce nic nie pomogło. Mam wrażenie, że łapie w momencie gdy puszczę kluczyk, nie wiem gdzie szukać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Co i jak (w jaki sposób sprawdzałeś rozrusznik)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komor28 Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Udalo mi sie zlokalizowac usterke, przekladalem czujniki z drugiego samochodu - uszkodzony byl czujnik polozenia walka rozrzadu - komputer nie pokazywal bledu. Niepotrzebnie wymienialem rozrzad. Dzieki za pomoc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camello Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Chociaż masz spokój z rozrządem i tak byś musiał go niebawem wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Udalo mi sie zlokalizowac usterke, przekladalem czujniki z drugiego samochodu - uszkodzony byl czujnik polozenia walka rozrzadu - komputer nie pokazywal bledu. Niepotrzebnie wymienialem rozrzad. Dzieki za pomoc. "Mechanik powiedział mi, że to prawdopodobnie rozciągnięty łańcuch rozrządu, więc rozrząd został wymieniony, ale nic to nie pomogło" No to fajny mechanik ... zamiast zacząć od sprawdzenia czujnika poł. wałka rozrządu / wału korbowego - od razu zasiadł do wymiany całego rozrządu... Od doopy strony....Może być i tak... Swoją drogą - dziwne ,że komp nie pokazał błędu i ten sławetny check sie nie świecił...Ale życie pokazuje,że co auto , to inny objaw . Moglibyśmy sobie dywagować .... Niemniej jednak fajnie,że ogarnąłeś wozidło i napisałeś co w końcu jej dolegało. Plus za to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Czujnik położenia wału to mam wrażenie sztandarowa przypadłość naszych nysek. Kiedyś w almerze 1,5 z 2004 przerabiałem to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi