Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Napęd 4x4. Charczenie w kole po cofaniu.

Sociald6
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W sensie odpalić auto i po prostu ręka pokręcić czy sie kręcą tak? Czy unieść całe auto i na biegu gaz wcisnąć i zobaczyc czy stoją w miejscu?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

może tak być, ponieważ one nie mogą się rozpiąć

podejrzewam że tylko jedno nie może ... nie rozpina się całkiem, jest napędzane od strony koła i "haczy" o zębatkę na półosi przegubu ;)

Jade nim zobaczyc czy na pewno tylko z jednej strony charczy

Tylko od lewej charczy. Teraz jeszcze słyszę takie inne dźwięki. Takie cos jakby sie cos w oponę wbiło ale delikatniejsze. Nie wiem czy to ma związek ale jest.

Silnik wyłączony, włączony 1 bieg, skrzynia rozdzielcza na 2H.

Podnieś prawe przednie koło, pozostałe stoją na twardym.

Zobacz czy jesteś w stanie pokręcić podniesionym kołem.

Potem to samo z lewym.

Jeśli nie da się pokręcić kołami, tzn. że masz włączony przedni napęd.

Albo jedź na SKP, na rolkach powinni to wyłapać.

Edytowane przez Navara2000

Podniosę w takim razie w najbliższym czasie. Moze dzis po pracy mi sie uda to zrobic.

No i rozumiem ze to mam wykonać na ustawieniu "do charczenia" czyli po uprzednim wycofaniu a nie juz potem jak przestaje harczec.

Trzeba wyczyścić sprzegielka zobaczyć w jakim sa stanie. Jesli dasz rade to podjedz jutro oblukamy sprawę a może nawet załatwimy na miejscu.

Chwilowe rozwiązanie, aby nie charczało, to wyjęcie sprężyny i jednej miseczki, ale wtedy zostaje napęd tylko na tył. Miałem to samo.

Chwilowych rozwiązań mi nie potrzeba bo charczenie nie jest mocno uciążliwe. Zwłaszcza ze wiem ze bedzie charczeć jak cofnę wiec sie nie rozpędzam zeby zaraz stanąć i zeby przestało charczeć. :)

Ten odgłos wiąże się z nieustannym niszczeniem czegoś tam w środku, więc w sumie im mniej będzie jeżdżone tym lepiej ;)

To ja przypuszczam wiec juz opracowałam metodę ruszania bez charczenia :P a najlepiej nie cofać ale sie nie da. Także po odpaleniu wolniutko az wskoczy i dopiero jazda

Jeśli będziesz dużo jeździć to dojdzie do tego cofanie już nie pomoże, żeby nie charczało, więc może wtedy się zdecydujesz jednak na rozwiązanie chwilowe ;D

Troche inaczej jest jak napisałeś. Auto charczy wtedy jak wczesniej cofam a potem jade. Przestaje charczeć jak sie zatrzymam. Mam nadzieje ze uda sie to naprawic. Nie jeźdze nim duzo bo pali duzo. Mam Vento jeszcze i normalnie tym Vento jeźdze :) terrano jest od święta ha ha

Jest dokładnie tak jak mówisz, chodziło mi o zatrzymywanie :D. Raczej tak jak koledzy mówili, wymiana na manuale, ale może Wolf coś uratuje :P

Tak na marginesie ... zwracajcie uwagę i włóżcie trochę wysiłku w to co piszecie 

;)

iPhone mi jakies autokorekty robi i zanim zauważę ze jest jeźdze zamiast jeżdżę to zdążę wyslac :)

Co jakiś czas trafiają się w różnych działach forum posty-słowotoki lub "wielbłądy"

Po to właśnie wymyślono instytucję Moderatora aby te błędy korygował

podjąłem się tego dobrowolnie i zamierzam wypełniać zadania ;)

Często piszę z telefonu i jakoś nie sprawia mi trudności formułowanie poprawnych wypowiedzi

Współtworzyłem Regulamin Forum, więc czuję się dodatkowo zobligowany by go przestrzegać :)

Nie można traktować tutejszych postów na równi z wymianą sms-ów ... te posty zostaną w sieci na zawsze

... i trochę będzie wstyd je później potomstwu pokazać, prawda?

pozdrawiam  :wave:

Podjechałam do wolfa mam instrukcje co dalej robić. :) poblokował mi sprzęgiełka zeby były na stałe a nie kręciły się i teraz zostało tylko je przełożyć. Jak to zrobie to pochwale sie jaki efekt ;)

"poblokował żeby były na stałe a nie kręciły się" ... możesz rozwinąć ??  :huh:

Kurcze jakby to powiedziec. W srodku jest ta tulejka z frezem. Ona sie obraca. Została zablokowana zeby sie nie kręciła. Mam wyrzucić części luźne i nie wsadzać ich i wsadzić tylko ta najwieksza czesc z frezem w srodku ale zablokowanym zeby sie nie kręcił. Nie umiem tego inaczej wytłumaczyć. Moze wolf sie pojawi na wątku i to objaśni bo ja tylko kobieta jestem i nie potrafię powtórzyć. To chyba po to było zeby sie same nie wypinaly.

Dzis w koncu moge auto facetowi zostawić zeby spróbował to przełożyć i zobaczymy co to bedzie. Wolf zablokował tulejki w poprzednich sprzegielkach i te poprzednie chce tam wlozyc zamiast tych co sa w srodku.