d.dario Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Witam Was Jestem nowym użytkownikiem Qashqai-a I Możecie koledzy i koleżanki mi poradzić, otóż ściągnąłem autko z Niemiec z 2011 roku z silnikiem benzynowym 2.0, zastanowił mnie nietypowy wyciek oleju z okolic filtra oleju. Po wyciągnięciu filtra powietrza okazało się, że w obudowie "pływa" sobie trochę oleju i tak się sączy wylotową dziurką z obudowy. Zastanawiam się czy to możliwe, żeby silnik przy przebiegu 95 tysięcy był już tak wyeksploatowany, żeby walił olejem do filtra??? Czy to poprostu przypadek i komuś się ten olej tam wlał. Wyczyściłem wszystko dzisiaj, po odpaleniu przyłożyłem rękę do wylotu od strony silnika i nic nie było czuć, żeby olejem dostawał filtr. Sprawdzałem poziom oleju i sądzę, że nie ma możliwości raczej takiego wycieku przez filtr, bo by już dawno oleju nie było/ Pomóżcie proszę, bo nie wiem, czy już się załamać i szykować się na wymianę silnika, czy jeszcze poczekać ;-) Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Witam Was Jestem nowym użytkownikiem Qashqai-a I Możecie koledzy i koleżanki mi poradzić, otóż ściągnąłem autko z Niemiec z 2011 roku z silnikiem benzynowym 2.0, zastanowił mnie nietypowy wyciek oleju z okolic filtra oleju. Po wyciągnięciu filtra powietrza okazało się, że w obudowie "pływa" sobie trochę oleju i tak się sączy wylotową dziurką z obudowy. Zastanawiam się czy to możliwe, żeby silnik przy przebiegu 95 tysięcy był już tak wyeksploatowany, żeby walił olejem do filtra??? Czy to poprostu przypadek i komuś się ten olej tam wlał. Wyczyściłem wszystko dzisiaj, po odpaleniu przyłożyłem rękę do wylotu od strony silnika i nic nie było czuć, żeby olejem dostawał filtr. Sprawdzałem poziom oleju i sądzę, że nie ma możliwości raczej takiego wycieku przez filtr, bo by już dawno oleju nie było/ Pomóżcie proszę, bo nie wiem, czy już się załamać i szykować się na wymianę silnika, czy jeszcze poczekać ;-) Pozdrawiam Darek Czasami, w najlepszym przypadku, jest to wynik kiepskiego oleju który odparowuje przez odmę, a czasami ..... Sprawdź kompresję. Może są jakieś przedmuchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.dario Opublikowano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Zobaczę, może uda mi się dzisiaj do mechanika podjechać i sprawdzić tą kompresję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Ja bym stawiał na odmę, może zanieczyszczona i nie filtruje należycie oparów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.dario Opublikowano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 (edytowane) Jakaś porada a propo czyszczenia? Dam radę sam to zrobić? Edytowane 12 Listopada 2015 przez d.dario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Nie wiem jak ona wygląda w QQ ale oczywiście że tak. Kwestia jedynie w jej zlokalizowaniu, co nie powinno nastręczać trudności i odkręceniu. Swego czasu też miałem problem z odmą. Wewnątrz był kawałek, jakby, filcu włożony i nie odsączał par oleju. Wywaliłem to co było i włożyłem dwa rodzaje mosiężnej siatki, takiej jak do sit jest stosowana, jedną drobniutka a jako pierwszą z ciut większymi oczkami dałem. Problem ustąpił a odma była czyściutka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniujr Opublikowano 1 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Gdzie szukać odmy w 2.0dci ? Zauważyłem śladowe ilości oleju w filtrze powietrza, który wymieniałem w maju/czerwcu. Chcę sprawdzić odmę zanim zacznę martwić o turbo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 1 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Wygląda tak jak w tej aukcji; http://allegro.pl/nissan-qashqai-2-0-dci-pokrywa-odma-i6523364468.html Od zaworu odchodzi jeszcze przewód gumowy oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniujr Opublikowano 1 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 To jak już wiem jak wygląda, to jak sprawdzić czy wszystko ok ? Przeczytałem wątek w Xtrail o tym problemie z 2.0dci i generalnie nie wiem do końca jak to ogarnąć i ewentualnie poprawić fabrykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Nie pomogę Ci w tym temacie, wybacz, bo nie wiem jak ten zawór jest zbudowany, bo zapewne w nim problem siedzi. Czy da się go oczyścić, podejrzewam że da, czy trzeba coś w nim wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi