Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Primera p11 problem z chłodnicą

Wronx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich klubowiczów,

mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość :) Otóż primerka, której jestem posiadaczem od dwóch miesięcy "puściła dym" spod maski. Okazało się, że wężyk doprowadzający płyn do chłodnicy zerwał się, a z nim urwał się wlot, który przytrzymywał wężyk. Czy w tej sytuacji muszę wymienić całą chłodnicę, czy tylko jakąś jej część? Dołączam zdjęcia jak to wygląda z zaznaczonym miejscem.

Teraz mam problem, bo chcę odstawić samochód do mechanika odległego o 3 km i nie wiem, czy w takiej sytuacji ryzykować, bo myślę, że to może skończyć się poważniejszymi szkodami.

post-95991-0-04762200-1448991608_thumb.jpg

post-95991-0-36948500-1448991609_thumb.jpg

jakiś czas temu przerabiałem ten sam temat co Ty. ja wymieniłem chłodnicę, kupiłem używaną za parę groszy od znajomego.

co do jazdy i chwilowemu rozwiązaniu problemu do czasu zakupu chłodnicy zrobiłem tak.

w chłodnicę wepchnąłem na siłę plastikową rurkę (jakąś z asortymentu hydraulicznego) tak że nawet ciasno mi tam weszła i potem na rurkę założyłem wąż. jeździłem tak chyba ze 2 tygodnie płyn się sączył ale nie było tragedii do czasu wymiany chłodnicy rurka zdała egzamin. jeśli masz przejechać 3 km to spokojnie zrób taki patent i jedź.

Ok, przetestuję. A czy konieczna jest wymiana całej chłodnicy w tym przypadku?

Raczej tak bo pospawać tego się nie da z uwagi na to iż chłodnica jest lutowana a ta rurka jest łączona brązem zdaje się, chyba że trafisz na fachowca. Mnie kiedyś ucho mocujące chłodnicę odskoczyło. W zakładzie nie mieli pojęcia dlaczego nie chce się przyspawać. Sam zobaczyłem ze po podgrzaniu cyna się rozpuszcza i wręcz gotuje. Wystarczyło przytknąć ucho i poczekać chwil kilka by ostygło.

• Upvote 1

Pojawił się kolejny problem z chłodnicą. Mechanik powiedział mi, że to jest nietypowy egzemplarz i nie wie gdzie takiej szukać. Przekopał już internet i odpowiedniej nie udało mu się znaleźć. Z tego co się dowiedziałem standardowe chłodnice do tych nissanów mają otwory przeznaczone na doprowadzenie wody po przekątnej (na górze po prawej, na dole po lewej). W tej, która jest zamontowana występują po jednej stronie (chyba po prawej). Rozkodowywałem nawet nr chłodnicy po Vinie i nic to nie dało :/

Możecie mi podpowiedzieć gdzie powinienem szukać takiej chłodnicy? 

Nieznajek Wygnanów - dostaniesz używkę. Tylko musisz od razu zaznaczyć do jakiego silnika - QG

Dokładnie jak kolega powyżej pisze. dodatkowo powiedz, że chcesz taka w super stanie a na pewno dostaniesz towar, pomimo uzywanego stanu, dobrej jakości.

Ewentualnie, gdyby i tu nie było a te które sa dostępne miały, taki jak ta Twoja, system mocowania można by się pokusić o przerobienie podłączenia przy pomocy dwóch, trzech łączonych (kształt idzie dobrać) metalowymi cienkościennymi rurkami, przewodami gumowymi.

Dzięki wszystkim za pomoc. Okazało się, że ta chłodnica z aukcji z allegro jest bardzo blisko, ok. 7 km więc pojechałem tam i wziąłem od razu ;) chłodnica pasuje, jest ok :)