Wronx Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Witam wszystkich klubowiczów, mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość Otóż primerka, której jestem posiadaczem od dwóch miesięcy "puściła dym" spod maski. Okazało się, że wężyk doprowadzający płyn do chłodnicy zerwał się, a z nim urwał się wlot, który przytrzymywał wężyk. Czy w tej sytuacji muszę wymienić całą chłodnicę, czy tylko jakąś jej część? Dołączam zdjęcia jak to wygląda z zaznaczonym miejscem. Teraz mam problem, bo chcę odstawić samochód do mechanika odległego o 3 km i nie wiem, czy w takiej sytuacji ryzykować, bo myślę, że to może skończyć się poważniejszymi szkodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukee84 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 jakiś czas temu przerabiałem ten sam temat co Ty. ja wymieniłem chłodnicę, kupiłem używaną za parę groszy od znajomego. co do jazdy i chwilowemu rozwiązaniu problemu do czasu zakupu chłodnicy zrobiłem tak. w chłodnicę wepchnąłem na siłę plastikową rurkę (jakąś z asortymentu hydraulicznego) tak że nawet ciasno mi tam weszła i potem na rurkę założyłem wąż. jeździłem tak chyba ze 2 tygodnie płyn się sączył ale nie było tragedii do czasu wymiany chłodnicy rurka zdała egzamin. jeśli masz przejechać 3 km to spokojnie zrób taki patent i jedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wronx Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Ok, przetestuję. A czy konieczna jest wymiana całej chłodnicy w tym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Ok, przetestuję. A czy konieczna jest wymiana całej chłodnicy w tym przypadku? Raczej tak bo pospawać tego się nie da z uwagi na to iż chłodnica jest lutowana a ta rurka jest łączona brązem zdaje się, chyba że trafisz na fachowca. Mnie kiedyś ucho mocujące chłodnicę odskoczyło. W zakładzie nie mieli pojęcia dlaczego nie chce się przyspawać. Sam zobaczyłem ze po podgrzaniu cyna się rozpuszcza i wręcz gotuje. Wystarczyło przytknąć ucho i poczekać chwil kilka by ostygło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wronx Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Pojawił się kolejny problem z chłodnicą. Mechanik powiedział mi, że to jest nietypowy egzemplarz i nie wie gdzie takiej szukać. Przekopał już internet i odpowiedniej nie udało mu się znaleźć. Z tego co się dowiedziałem standardowe chłodnice do tych nissanów mają otwory przeznaczone na doprowadzenie wody po przekątnej (na górze po prawej, na dole po lewej). W tej, która jest zamontowana występują po jednej stronie (chyba po prawej). Rozkodowywałem nawet nr chłodnicy po Vinie i nic to nie dało :/ Możecie mi podpowiedzieć gdzie powinienem szukać takiej chłodnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Nieznajek Wygnanów - dostaniesz używkę. Tylko musisz od razu zaznaczyć do jakiego silnika - QG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Nieznajek Wygnanów - dostaniesz używkę. Tylko musisz od razu zaznaczyć do jakiego silnika - QG Dokładnie jak kolega powyżej pisze. dodatkowo powiedz, że chcesz taka w super stanie a na pewno dostaniesz towar, pomimo uzywanego stanu, dobrej jakości. Ewentualnie, gdyby i tu nie było a te które sa dostępne miały, taki jak ta Twoja, system mocowania można by się pokusić o przerobienie podłączenia przy pomocy dwóch, trzech łączonych (kształt idzie dobrać) metalowymi cienkościennymi rurkami, przewodami gumowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukee84 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 chłodnice do Twojego auta http://olx.pl/oferta/chlodnica-plynu-nissan-primera-p11-144-1-8-lift-CID5-IDcSKXR.html#94d49a65bd http://allegro.pl/chlodnica-wody-primera-p11-1-8-lift-gwar-30-dni-i5840581756.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wronx Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Dzięki wszystkim za pomoc. Okazało się, że ta chłodnica z aukcji z allegro jest bardzo blisko, ok. 7 km więc pojechałem tam i wziąłem od razu chłodnica pasuje, jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi