Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Automatyczna blokada drzwi w Tekna

Jurektekna
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Przy tych systemach(których notabene nie ma i nie było w QQ } w razie wypadku drzwi się odblokowuję automatycznie!

• 3 tygodnie później...

A ja widziałem różne cudeńka podłączane złączem diagnostycznym, które robiły coś w ramach automatyzacji. Poszukałem i znajdłem takie cacko:

http://www.aliexpress.com/store/product/Canbus-OBD-Car-alarm-system-For-NISSAN-QASHQAI-cars-With-automatic-door-lock-unlock-function-Suitable/701329_721467513.html

Co myślicie?

Choć fajniejsze byłoby samo lokowanie bez "alarmu".. :)

===

Jeszcze poszukałem i proszę:

http://www.aliexpress.com/store/product/Automatic-Door-Lock-Closing-CANBUS-OBD-system-For-NISSAN-March-Qashqai-X-trail-Car-speed-lock/701329_607566006.html

Edytowane przez Jurand15

• 7 miesięcy temu...

Minęło już trochę czasu od ostatniego posta więc podbije... Udało się komuś włączyć automatyczne blokowanie drzwi po przekroczeniu jakiejś prędkość i odblokowanie po wrzuceniu na "P" w automacie lub zgaszeniu silnika czy stacyjki w manualu?

Pawcio - raczej nikomu się nie udało bo nie ma takiej opcji - w J10 była i sam korzystałem w J11 nie ma

No to lipa. Od nowszych modeli oczekuje się tego, że będą ulepszane a nie okrajane z przydatnych opcji. 

Edytowane przez pawcio

• 1 miesiąc temu...

Też przeszkadza mi brak tej funkcji w J11 (Acenta, wcześniej Visia). dzwoniłem po serwisach Nissana. twierdzą, że można to zrobić u nich po podpięciu się do komputera. Do jednego podjechałem, nic nie zrobił. Może jeszcze gdzieś spróbuję, ale bez wielkich nadziei.

• 3 tygodnie później...

Hej

A dla mnie Panowie najbardziej niezrozumiała przypadłośc w naszych kasznakach to brak możliwości zamknięcia szyb po zgaszonym silniku . Wprost nie do wiary . A co śmieszne że można z powodzeniem zamknć samochód z otwrtymi szybami . Takie coś w tych czasach rywalizacji o klienta ?

W dniu 16.10.2016 o 19:35, pmamot napisał:

Hej

A dla mnie Panowie najbardziej niezrozumiała przypadłośc w naszych kasznakach to brak możliwości zamknięcia szyb po zgaszonym silniku . Wprost nie do wiary . A co śmieszne że można z powodzeniem zamknć samochód z otwrtymi szybami . Takie coś w tych czasach rywalizacji o klienta ?

Widocznie szykowali pod moduł domykania,tylko do sprzedaży gonie dali...za wysoka cena by była???

W dniu 17.10.2016 o 09:24, Strider napisał:

Akurat QQ nie musi rywalizować o klienta, bo klienci walą drzwiami i oknami po QQ od lat. ;)

Acha rozumiem funkcja nie zamykania okna po zgaszeniu silnika jest po to żeby nadążyli na bierząco z produkcją :) Po za tym dobrze mi się tym autuniem jeździ .

W skodzie Octavi i w Passacie mam domykanie szyb po zgaszeniu auta przy zamykaniu np. z kluczyka - sprawdziłem - działa .

W QQ nie ma - też sprawdziłem - nie ma - nie działa.

Ale po co to komu ??!! Przecież jak w aucie jest klima to ja osobiście szyby otwieram tylko w przypadku pobierania biletu na autostradzie lub na parkingu i przy płaceniu - w innych sytuacjach i podczas jazdy szyby zawsze zamknięte - jak by nie ten temat to bym nie wiedział i nie sprawdził w wyżej wymienionych autach - jedynie gdzie by mi to było chyba potrzebne to w przypadku gdyby był dach otwierany to by się przydało domykanie po zamknięciu auta - ciekawy jestem jak jest w X-Trialu ?

W dniu 16.10.2016 o 19:35, pmamot napisał:

Hej

Zgadzam się. Szału dostaje z tą funkcją (a właściwie jej brakiem). Często jeżdżę z psem z tyłu i otwieram mu okno. Dojeżdzam, gaszę, oglądam się do psa, a tu - okno otwarte. No to żeby zamknąć okno, trzeba najpierw "przekręcić stacyjkę". Z drugiej strony - cieszmy się, że nie trzeba uruchamiać silnika, by zamknąć okno.

• Upvote 1

W dniu 18.10.2016 o 06:28, ajed napisał:

Zgadzam się. Szału dostaje z tą funkcją (a właściwie jej brakiem). Często jeżdżę z psem z tyłu i otwieram mu okno. Dojeżdzam, gaszę, oglądam się do psa, a tu - okno otwarte. No to żeby zamknąć okno, trzeba najpierw "przekręcić stacyjkę". Z drugiej strony - cieszmy się, że nie trzeba uruchamiać silnika, by zamknąć okno.

No właśnie trzeba uruchomić silnik . w systemie gdzie odpalanie jest przyciskiem start/stop . No chyba że czegoś nie wiem to proszę o wskazówkę.

W dniu 19.10.2016 o 12:17, kubalon napisał:

Nie trzeba wystarczy bez sprzęgła wcisnąć S/S

Dzięki kubalon . Jak będę w domu sprawdzę . :)

W dniu 17.10.2016 o 18:45, rafiros napisał:

ciekawy jestem jak jest w X-Trialu ?

Tak samo - niestety. Po primo,lusterka hulają bez problemu na wyłączonym aucie, czyli jednak gdzieś tam prąd jest.

Drugie primo, w dodatkowo zamontowanym alarmie Cobra, pomimo, że można dołączyć moduł domykania, w Nissanie to nie działa.... rozmawiałem z serwisem

Bo musisz dołączyć moduł domykania dedykowany do Qashqai'a .W tedy będzie działał po zamknięciu centralnego...

Kurde,mam go i nie mam czasu się wziąć za to :(

W dniu 19.10.2016 o 12:20, pmamot napisał:

Dzięki kubalon . Jak będę w domu sprawdzę . :)

Wielu tu narzeka na instrukcję (ja akurat nie) - ale jaka by nie była, to nie rozumiem czemu jej nie czytacie. Choćby, wg mnie najważniejszy, jak awaryjnie uruchomić pojazd w wersji "bezkluczykowej" i wiele innych. Taka instrukcja to jeden wieczór i pojazd nie ma dla nas niespodzianek.

W dniu 19.10.2016 o 17:14, herson napisał:

rozwiń proszę, co to za moduł? jakiś przykład?

PS czy Twój sposób na siłowniki maski, można zaadoptować do x-traila?

Moduł kupiony z Ali,konkretnie pod Qashqai"a,próbowałem sam założyć ale pokonał mnie czas i mało czytelna instrukcja (tłumaczenie z chińskiego na angielski i z angielskiego na nasz...makabra) Wszystko jest w tym plug&play oprócz dwóch kabli które trzeba gdzieś wpiąć,poddałem się.

Gdybym miał X-Traila do dyspozycji chociaż na godzinkę,można byłoby pomyśleć,ale niestety,Wnętrze komory silnika Xa,nie jest takie samo,a w szczególności jego belki i wzmocnienia.

W dniu 19.10.2016 o 17:36, Karminadel napisał:

Wielu tu narzeka na instrukcję (ja akurat nie) - ale jaka by nie była, to nie rozumiem czemu jej nie czytacie. Choćby, wg mnie najważniejszy, jak awaryjnie uruchomić pojazd w wersji "bezkluczykowej" i wiele innych. Taka instrukcja to jeden wieczór i pojazd nie ma dla nas niespodzianek.

To akurat doczytałem jak uruchomić samochód awaryjnie . Nie wiem co się tak tą instrukcją zachwycasz . Jest napisana w tak mało intuicyny sposów że po przeczytaniu paru kartek idzie zasnąć . Co drugie zdanie skontaktój sie z ASO. Powracając do mojego wvcześniejszego zapytania to nadal nie zrozumiem jak można zamknąc samochód bez żadnego ostrzeżenia z otwartą jaką kolwiek szybą . Samochód nie pozwoli zamkąć samochodu jak kluczyk w środku no ok . Ale jak otwarta szyba tak tak prosze bardzo samochód szczelnie zamknięty hi :)

• 5 miesięcy temu...

Brak blokowania drzwi szczególnie irytował moją żonę, która w poprzednim aucie po prostu czuła się z tą funkcją bezpiecznie.

Czego się nie robi dla swoich wybranek, więc za radami znalezionymi na forum niemieckim Nissana rozwiązałem problem kupując na AliExpress moduł  wpinany w gniazdo OBD. 

Przy okazji doczytałem się , że brak w oprogramowaniu funkcji automatycznego blokowania wymusiły nowe przepisy unijne (nie wiem, tego nie sprawdziłem)

Zamówiłem i zapłaciłem (14,99 $ z wysyłką) dokładnie 8 lutego,  przyszedł wczoraj 11 kwietnia a zamontowałem go dziś - działa idealnie.

link do modułu: https://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-Car-Auto-OBD-Plug-And-Play-Speed-Lock-Unlock-Device-For-Nissan-Qashqai-2016/32684903309.html?spm=2114.13010608.0.0.NDCZCU

Kasa niewielka , wygoda duża , czas oczekiwania dramatycznie długi (ponad 60 dni)

peregrynacje modułu przez pół świata poniżej:

forex_2017_04_12_at_18_04_18.png

Po dniu użytkowania małe PS.
moduł blokowania drzwi w "gratisie" ma miganie kierunkowskazami przy otwartych którychkolwiek drzwiach. Miganie trwa irytująco długo (coś koło 20 - 30 sekund). Wystarczy więc pakować do auta zakupy pod marketem, żeby zwrócić na siebie uwagę całego parkingu. Wobec takiego szaleństwa dbałości o bezpieczeństwo należy się cieszyć, że w celu poprawienia widoczności moduł nie otwiera okna przy skręcie.  Zamieniłem z chińczykiem parę kwaśnych słów w tej sprawie i okazuje się , że aby uniknąć tego migania trzeba to wyraźnie napisać przy zamówieniu (w okienku message napisać np "without flash light function.") 
Edytowane przez andrz464
  • Upvote 1

Możesz napisać przy jakiej prędkości sam zamyka zamki i czy bez problemu można otworzyć drzwi od wewnątrz klamkami?

Czy jak ktoś wysiądzie a ja dalej ruszam to zamknie się ponownie?

A przypadkiem nie zamknie sam drzwi przy pustym aucie i włączonym silniku? z Chińczykami nic nie wiadomo :whistle: