matimumi Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Witam wszystkich chciałbym się pochwalić moim nabytkiem, znalazłem ją kilka miesięcy temu na złomowisku. Nadmienię, że od kliku lat mieszkam w Anglii. Niestety czekał ją smutny los jako żyletki w drugim życiu. Nie mogłem pozostać obojętny i zabrałem marzenie z dzieciństwa do domu, by uratować ja przed losem i przywrócić jej blask. Po wstępnych oględzinach okazało się, że auto jest w dość przyzwoitym stanie. Z wyposażenia praktycznie wszystko jest sprawne: automatyczna klimatyzacja, elektryczna regulacja foteli/lusterek, szklany elektryczny szyberdach, skóra w stanie idealnym. Problem to tylko niesprawny licznik przebiegu dziennego jak i główny przebieg, prędkość pokazuje. Z wad mechanicznych i blacharskich to: uszkodzone amortyzatory z tyłu, pognite przednie błotniki i urwany łącznik stabilizatora. Na dzień dzisiejszy po 6 miesiącach kiedy auto jest w moim posiadaniu zostały podjęte prace by przywrócić jej blask: -przeczyszczenie i konserwacja zastanych hamulców -demontaż i wymiana błotników na nowe -wymiana tylnich amortyzatorów -wymiana L i P przedniego łącznika stabilizatora -konserwacja podwozia środkami antykorozyjnymi Link do filmiku przedstawiający zimny rozruch po 6 miesiącach stania przed podróżą do warsztatu 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Chcieć to móc Lubię takie historie miłosne i podziwiam "aktorów" w niej występujących Oby Maxi przyniosła Ci wiele fajnych chwil... i czekam na kolejne odcinki.... jeszcze...kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matimumi Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Na pewno będą gdy już ją dopieszczę i zakończę prace przedstawię efekty końcowe.Jednak szukam zegarka bo w tym widać lata dały mu się we znaki i pokazuje dziwne znaczki, oraz może ktoś wie czemu licznik pokazuje prędkość ale przebiegi stoją jak zamurowane podczas jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 widzę że przyzwoity stan ta tapicerka dodaje aucie takiej klasycznej elegancji, słowem bez skóry nie ma jazdy , wnętrze mimo tylu lat nadal pierwsza klasa jeśli chodzi o stylistykę, ergonomie czy auta z tego roku już miały podgrzewane siedzenia ? staraj się zachować jak najbardziej oryginalny stan... gratuluję nabytku !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Dałeś autku nowe życie ... Brawo ...!!! Lubie takie historie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matimumi Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) Wyposażenie dodatkowe z tego co ogarniam to: -elektryczna regulacja foteli przednich -podgrzewane przednie fotele -4x elektryczne szyby -elektryczny szklany szyberdach -elektrycznie regulowane i podgrzewane lusterka zewnętrzne -automatyczna klimatyzacja -automatyczna skrzynia biegów -tempomat -oryginalne nagłośnienie Sony ze zmieniarką -elektryczna antena Hirschmann -skórzana tapicerka-2x poduszka powietrzna kierowca/pasażer To wszystko mimo 20 lat jest sprawne Ze zmian kosmetycznych planuje tylko zmienić felgi na jakieś bardziej rasowe może coś w stylu Nissana GT-R 18" Edytowane 18 Grudnia 2015 przez matimumi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Kiedyś to Nissan robił samochody.... Kurcze... świetna sprawa - wygrzebać gdzieś taką furę i dać jej drugą szansę... drugie życie .... wyposażenie - rewelka! Wszak to limuzyna przez duże "L" matimumi - szacunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GhostDriver Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Ładna furka, fajny silnik, zadbane wnętrze . Powodzenia w przywracaniu mu świetności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matimumi Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 witam wszystkich dzisiaj kolejna porcja zdjęć z wykonanych prac oraz filmik prezentujący japońską myśl -hamulce wszystkie wyczyszczone, odpowietrzone -przednie nadkola pomalowane zakonserwowane -amortyzatory z tyłu zmienione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 -automatyczna skrzynia biegów -2x poduszka powietrzna kierowca/pasażer To wszystko mimo 20 lat jest sprawne Ze zmian kosmetycznych planuje tylko zmienić felgi na jakieś bardziej rasowe może coś w stylu Nissana GT-R 18" automat chyba był w standardzie , nie widziałem V6 w manualu poduszki chyba też były już w standardzie co do felg , jeśli to oryginalne to nie zmieniaj, tylko odnów , staraj się trzymać jak najbliżej klasyka/oryginału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon130 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Czy ona ciepła była jak odpalałeś na tym filmiku? Bo moja jak odpalam na zimno to obroty idą od razu na 1300.. Niby napisałeś cold start.. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Grudnia 2015 przez leon130 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matimumi Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Czy ona ciepła była jak odpalałeś na tym filmiku? Bo moja jak odpalam na zimno to obroty idą od razu na 1300.. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka na którym filmie? jak tym pierwszym to silnik byl zimny i auto stało 6 miesiecy na filmie z monetą też był nie rozgrzany Edytowane 19 Grudnia 2015 przez matimumi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon130 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 U mnie jak odpalę to obroty idą na 1300 i powoli opadają jak się silnik rozgrzewa. Nie wiem czy tak powinno być. Komp żadnych błędów nie pokazuje. Tylko, że ja mam 2.0 silnik, bo w irlandii gdzie mieszkam podatek drogowy od 3.0l to prawie 2tys euro na rok. Masakra. Z tego właśnie powodu kupić tu 3.0 graniczy z cudem. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Kiedyś to Nissan robił samochody.... Kurcze... świetna sprawa - wygrzebać gdzieś taką furę i dać jej drugą szansę... drugie życie .... wyposażenie - rewelka! Wszak to limuzyna przez duże "L" matimumi - szacunek Sprawa świetna a jaka satysfakcja. Za starych dobrych czasów w podobny sposób rekonstruowałem forda taunusa (zabytek) a potem było jeszcze BMW 318. Wymagało to, z uwagi na brak części, mnóstwa przede wszystkim kombinacji i inwencji ale głównie pracy i jeszcze więcej czasu ale frajda była, szczególnie, po latach użytkowania, przy sprzedaży jak było czterokrotne przebicie. W BMW-cy z uwagi że chłodnica była większa od oryginalnej zastosowałem roletę elektryczną zamykaną (silnikiem od wycieraczek) automatycznie (termostat) lub ręcznie z mikro wyłącznikami krańcowymi, która zainteresowała bardzo jednego z głównych konstruktorów SAB-a (mąż koleżanki). Ale to, jak pisałem wcześniej były stare dobre czasy jak zdrowie dopisywało i czasu, pomimo służby dla ojczyzny i rodzinnych obowiązków, jakby, więcej było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matimumi Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Witam wszystkich Jako, ze błotniki jeszcze nie dotarły i na święta wybieram sie w rodzinne strony prace ustały. Dzisiaj jedynie wykonałem czyszczenie wnętrza i konserwacje skory. Mimo ze w idealnym stanie jest bardzo sucha także użyłem mleczka z odżywka by je zakonserwować. Postaram przed wyjazdem wrzucić kilka fot Kolego leon130 u mnie jak odpala zimna zachowuje sie jak na filmie czy tak ma byc? Nie wiem to moja pierwsza Maxima i w dodatku wymagająca uwagi także sam rownież dopiero poznaje ten samochód i jego rozwiązania. Wiele rozwiązań myślą wykonania przypomina mi te z Mercedesa W126 500SEL jakiego kiedys miałem. Sa proste, bezawaryjne i wieczne Pozdrawiam Witam wszystkich po dłuższej przerwie, prace już na wykończeniu jutro będę malować nowe błotniki. A dzisiaj wymieniłem klocki hamulcowe, zakupiłem oryginalne ponieważ na przednią oś są klocki ceramiczne! Tył to standard. Łączniki stabilizatora nowe już też założone. Zregenerowany tylni lewy zacisk. Wymieniony olej silnikowy wraz z filtrami. I zakonserwowana została płyta podłogowa od spodu. A tu kolejna porcja zdjęć Edytowane 20 Grudnia 2015 przez matimumi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi