Lulek83 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Po pierwsze to Witam klubowiczów Jestem od niedawna w posiadaniu mojego pierwszego 4x4 - Mavericka Po zrobieniu "pakietu startowego" (oleje itd) przyszedł czas na opony Rozglądam się za oponami 50/50 teren + szosa. Nie robię tym autem jakiś kolosalnych przebiegów bo nie od tego ono jest. Ma służyć do dojazdu do pracy i do lasu w weekendy. Znalazłem, całkiem według mnie ciekawą, ofertę opon bieżnikowanych http://allegro.pl/4x-opony-4x4-bieznikowane-215-70r15-equipe-2015-i5830235559.html I wszystko mi pasuje oprócz rozmiaru. Wszędzie zalecane są albo opony 225/70 albo 215/80 (mówimy oczywiście o r15) Te opony mają rozmiar 215/70 - i tak się zastanawiam czy nie będą trochę za małe. Odziwo na zapasówce mam właśnie założoną 215/70 Czy, któryś z forumowiczów jeździł, albo jeździ, na oponach 215 ? Czy nie będą one za małe ? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariah Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Za małe to raczej nie. Opony bieżnikowane zazwyczaj są trochę większe, więc te 14mm z wysokości może być nie zauważalne. Nie wiem tylko jak z szerokością. Ale to tylko teoria, bo nigdy nie jeździłem na takich Jeśli już muszą być to opony bieżnikowane to moim zdaniem przynajmniej zakup z polecanego źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudy__ Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 (edytowane) ja mam aktualnie 225 i stwierdzam ze to raczej takie minimum do mojego mavericka. ale przez to na czarnym nie zamula az tak jak mialem 265(31/10,5/15) osobiscie nie jezdzilem na 215(tez mam na zapasie 215/80) ale ja bym odpuscil ten rozmiar. (jak bys chcial cale kola fele z oponami to wal na PW) Edytowane 27 Grudnia 2015 przez chudy__ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lulek83 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Nie muszą być bieznikowane ale mam do dyspozycji ok 900 pln. I za ta kwotę mam do wyboru albo już zjechane używki. Albo nalewki i to jeszcze z dwuletnią gwarancją. Może źle myślę ale bieznikowane są chyba w tym momencie lepsza opcją. Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudy__ Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 dobrze szukaj a znajdziesz w dobrej cenie orginalne opony bfg at w przyzwoitym stanie, duzo tego jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiang33 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 (edytowane) ja jakiś czas temu jeździłem na oponach bieżnikowanych z wzorem bieżnika BFG AT tylko w rozmiarze 235/70/16. Po założeniu nieznacznie wzrosło spalanie (ok 1l/100km) bo nalewki są cięższe. W zimie spisywały się dosyć dobrze bo guma była miękka i dobrze trzymał się drogi ale niestety przez to zużywały się trochę szybciej, problemów z wyważaniem nie miałem. Nie namawiam Cię do kupna nalewek tylko piszę swoje odczucia, jeśli Ci się nie śpieszy to możesz poszukać dobrych oryginałów tak jak pisze chudy_ bo co oryginał to oryginał. Edytowane 28 Grudnia 2015 przez damiang33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin316 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Ja bym szukał wśród rozmiarów 235/75/15. Wydaje mi się, że jest on najbardziej popularny i najłatwiej trafić coś sensownego, również wśród nalewek. Na 215/70/15 Terrano wygląda jak deskorolka Sam jeździłem na 225/70/15 i odczucia miałem głównie negatywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lulek83 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Im bardziej szukam tym bardziej skłaniam się do wzięcia czegoś lepszego na raty i mieć spokój. Co sądzicie o Yokohamach ? http://allegro.pl/yokohama-g012-geolandar-a-t-s-235-70-15-235-70r15-i5215347306.html Czy ktoś z Was jeździ. albo jeździł na oponach 30x9,5 r15 (to bodajże odpowiednik 240/80 r15) ? Znalazłem całkiem fajne Hankooki Dynapro AT-m w bardzo przyzwoitej cenie i tak się zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Ile tu osób to prawie tyle rozmiarów opon ja nie bardzo rozumiem o co chciałeś zapytać pytając czy ktoś jeździł na 30x9,5 - doprecyzujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lulek83 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Masz racje trochę nie precyzyjnie. Zastanawiałem się czy ten rozmiar wejdzie bez żadnych dodatkowych przeróbek w aucie. Ale już zaryzykowalem Postanowiłem jednak nie kombinować z tymi nalewki i dołożyć trochę do oryginalnych opon. Kupiłem właśnie te Hankooki . Udało mi się wyrwać komplet nowych (tzn produkcja 2013 ale z magazynu z 3 letnią gwarancją ) za 1200 płn, wiec chyba nie najgorzej. Dzięki wszystkim za pomoc. Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 nie powinno być z tym problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi