Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Przycisk klapy tylnej

top-auto

Rekomendowane odpowiedzi

​Proszę o informację czy przycisk otwierania tylnej klapy w kombi jest taki sam jak w sedanie i wersji liftback ? U mnie w kombi coś przestało działać otwieranie w tylnej klapie działa tylko z kabiny, więc chciałbym spróbować wymienić ten przycisk-moduł który jest w tylnej klapie. Jeżeli we wszystkich wersjach jest taki sam to by mi trochę ułatwiło kupno używanego. Z góry dziękuj za pomoc.

post-87305-0-15151400-1452502177_thumb.jpg

​Proszę o informację czy przycisk otwierania tylnej klapy w kombi jest taki sam jak w sedanie i wersji liftback ? U mnie w kombi coś przestało działać otwieranie w tylnej klapie działa tylko z kabiny, więc chciałbym spróbować wymienić ten przycisk-moduł który jest w tylnej klapie. Jeżeli we wszystkich wersjach jest taki sam to by mi trochę ułatwiło kupno używanego. Z góry dziękuj za pomoc.

Witaj,

Według katalogu częsci przycisk pasuje do wszytskich wskazanych przez Ciebie modeli nadwozia - symbol tej czesci to 90602AV71A (nr 3 na rysunku).

Patrz link http://nissan4u.com/parts/info/90602AV71A/ - poszukaj w nim Twojej konfiguracji pojazdu (rocznik, model, silnik, etc.)

1442587399271.png

PS.

Może niepotrzebnie zaczynasz od wymiany elementu ?

W pierwszej kolejności wystarczy multimetrem sprawdzić czy działa styk przełącznika (test ciągłości lub pomiar rezystancji) ? Szkoda wymieniać sprawny przycisk na inny, zapewne również sprawny :)

Jeżeli przycisk działa (zamyka obwód) to sprawdzić instalacje - do przycisku dochodza dwa przewody: jeden z nich to masa (czyt."-" akumulatora), drugi to linia z modułu sterowania SECU. Może brakuje masy (co zdarza sie w P12), lub instalacja jest gdzieś przetarta (brak ciągłości) ?

Sęk w tym, że oba przyciski otwierania tylnej klapy (wewnętrzny) oraz zewnętrzny są niezależnie podłączone do modułu sterowania (Smart Entrance Control Unit) - odpowiednio na 19 oraz 20 pinie tegoż modułu.

Dlatego też, działanie jednego przycisku nie wymusza konieczności działania drugiego. Sterowanie obu linii do masy (12V -> 0V).

Jak masz odrobinę pojęcia o elektryce, lub ktoś znajomu mógłby Tobie na miejscu pomóc to uważam, że bez większych problemów powinieneś uporać sie z usterką.

Pozdrawiam,

Michał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...