Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Klopoty z uruchomieniem silnika


Guest Hero
 Share

Recommended Posts

Mam dziwny objaw od paru dni, musze czasem przez 10 min krecic rozrusznikiem zeby zapalil silnik, a czasem wystarczy chwila zeby wystartowal, najbardziej podejrzewam ze to moze byc cos zwiazanego z elektronika lub immobiliserem bo reszte sprawdzilem i wyglada normalnie...

Co ciekawsze jest to ze jak juz zapali to pracuje bez najmniejszych problemow, nie ma zadnych negatywnych symptomow, oczywiscie do kolejnego zgaszenia silnika i prob jego odpalenia...

Poddajcie jakis pomysl, bo ani ja ani moj mechanik nie wie czemu tak sie to zachowuje...

P.S. Czy czujnik polozenia walu moze byc powodem ?

Link to comment
Share on other sites

Nie, rozrusznik kreci bez problemu...Ja jednak podejrzewam elektronike bardziej...Zastanawiam sie tylko gdzie sie z tym udac...Bo chwilowo mam niedobór hajsu hehe

Link to comment
Share on other sites

Nie, rozrusznik kreci bez problemu...Ja jednak podejrzewam elektronike bardziej...Zastanawiam sie tylko gdzie sie z tym udac...Bo chwilowo mam niedobór hajsu hehe

Jedyne najlepsze miejsce ktore moge Ci doradzic , ktore jest blisko Ciebie to Piaseczno.....Jest tam niezly zaklad Elektoniki ...Problem w tym ze sa dosyc drodzy......Ja uswiadczylem tej przyjemnosci...ale nie mialem wyjscia w Czestochowie nikt nie potrafil tego naprawic nawet SERVIS. A problem mialem wlasnie przy odpalaniu . Jak juz odpalil to chodzil OK. Jesli jednak sie zdecydujesz tam podjechac to poszukam jutro wizytowki, bo mam gdzies w firmie.

Link to comment
Share on other sites

Aaaaa i jeszcze jedno apropo czujnika polozenia walu. Jesli byloby cos nie tak z czujnikami to komputer powinien to wychwycic..

Link to comment
Share on other sites

Aaaaa i jeszcze jedno apropo czujnika polozenia walu. Jesli byloby cos nie tak z czujnikami to komputer powinien to wychwycic..

 

jesli auto nie pali nie wychwyci, ja mialem missfire i nic ecu nie pokazywal

Link to comment
Share on other sites

jesli auto nie pali nie wychwyci, ja mialem missfire i nic ecu nie pokazywal

 

Moze masz racje, ale u mojego kumla w Maximie 96 jak mu sie zaczal pierniczyc czujnik wlaka rozrzadu ten u gory to komputer blad wylapywal.

 

Co masz na mysli mowiac ze jak auto nie odpali to nie wychwyci?

TZN ze jak odpali to wylapie blad ?

 

Pozdrawiam ;)

Link to comment
Share on other sites

No ja nie mam zadnej sygnalizacji bledow...

Dzisiaj bylem u elektronikow i po obejrzeniui sytuacji z bliska stwierdzili ze komputer daje opozniony sygnal do pompy paliwa i dlatego czasami tak nie chce odpalac a czasem pali od razu...

Dopiero w sobote przyjada znajomi z komputerem z ASO Nissan i postaram sie zresetowac ustawienia u mnie i mam nadzieje ze to pomoze, jak nie to kanister z benzyna na dach i zapalki :)

Link to comment
Share on other sites

No ja nie mam zadnej sygnalizacji bledow...

Dzisiaj bylem u elektronikow i po obejrzeniui sytuacji z bliska stwierdzili ze komputer daje opozniony sygnal do pompy paliwa i dlatego czasami tak nie chce odpalac a czasem pali od razu...

Dopiero w sobote przyjada znajomi z komputerem z ASO Nissan i postaram sie zresetowac ustawienia u mnie i mam nadzieje ze to pomoze, jak nie to kanister z benzyna na dach i zapalki :)

 

Z tego co piszesz to wynika ze masz identyczne objawy jak ja. U mnie resetowanie komputera nic nie pomoglo. Nawet komputer nowy podpinalem i nic. Optymistycznie jednak zycze Ci zeby reset pomogl. Pozdrawiam :)

Link to comment
Share on other sites

A znalazles w koncu przyczyne ? Bo moze mam cos podobnego i naprowadziloby mnie to na jakis slad...

 

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7135

Mysle ze jak to przeczytasz to wszystko bedzie jasne.

Jakbys chcial to mozesz do mnie zadzwonic to Ci szybko wszystko opowiem. Daj znac na GG to dam Ci moj numer telefonu.

 

Pozdrawiam :)

Link to comment
Share on other sites

U mnie tez zachodzi podejrzenie ze chodzi o czujnik polozenia walu, ktory z tego co mi powiedziano zostal nieco uszkodzony podczas pamietnego rozsypania sie kola pasowego walu...Po autodiagnostyce co prawda nie wskazano jednoznacznie na niego ale jest to dosc prawdopodobne...

Coz, w poniedzialek zamowie ten czujnik i jak go dostane to okaze sie czy to byl ten problem...Jesli nie to bedzie trzeba rozbierac wszystko na czesci pierwsze...Szlag by to...

Link to comment
Share on other sites

poczekaj z zamowieniem.

wysle ci dzis co nalezy sprawdzic jesli auto nie chce zapalic.

przeciez szkoda wydac kase jesli sie okaze ze to nie to.

Link to comment
Share on other sites

Do Hero !!!!!!!

 

 

Wacu ma racje nie zamawiaj na razie czujnika bo naprawde szkoda kasy.

A "prawdopodobnie" to daleko od przyczyny, zaczniesz od czujnika a skonczysz na nie wiadomo czym.

 

Masz ode mnie wiadomosc na privie !!!

Link to comment
Share on other sites

jesli sie moge wtrącic,

 

mam ten sam problem głównie nasila sie w zimie zniszczyłem przez to rozrusznik, od tego kręcenia i nadal nie wiem co jest tego przyczyną.

 

prosze o porade jak byście doszli do rozwiązania

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

ok chlopaki wiec z tego co piszecie rozrusznik kreci tylko silnik nie chce zaskoczyc tak??

powiedzcie mi czy to wystepuje gdy silnik jest cieply, zimny a moze bez znaczenia jaka jest jego temperatura?? :shock:

Link to comment
Share on other sites

tu zamieszczam scana z przyczynami ktore moga powodowac ze silnik nie zastartuje (sorki za slaba rozdzielczosc)

29512505517-thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...