Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nieprzyjemne dzwięki podczas jazdy (trzeszczenie, piszczenie itp.)

scanik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Jak wiemy QQ nie jest najlepiej dopracowany pod względem wnętrza, plastików.

Od pierwszych dni zakupu (grudzień 2015)  do szału doprowadzało mnie skrzypienie drzwi. Opanowałem - doraźnie wystarczyło pomiędzy tapicerkę drzwi a blachę drzwi wystarczyło przykleić gumowe podkładki meblowe.

Problem mam jeszcze z czymś co brzęczy po stronie pasażera (albo na niskich obrotach albo na kostce brukowej, dziurach), myślałem ze to schowek ale przy przytrzymaniu drzwi się trochę uspokaja wiec to chyba nie drzwi, Ma ktoś jakieś propozycje co może w QQ wydawać niepokojące dźwięki?

Denerwuje mnie też ta srebrna osłonka na drzwiach, przy pomocy której się zamyka drzwi (trzeszczy przy ściskania) ale z tym już sobie poradzę, czekam tylko na temperatury od +15 i zaczynam działać z wygłuszeniem tego i owego :-)

Edytowane przez scanik

Ogólnie wszystkie modele Nissana są niedopracowane pod kątem trzeszczących plastików. W pakiecie z autem  powinien być dopisek "Trzeszczenie - zrób to sam"

W J11 plastiki nie trzeszczą!

Jeszcze    :)  nie trzeszczą  ...????

Obejrzyjcie sobie testy bliźniaczego Renault Kadjar :D Tam się dopiero dzieje ;)

Oby tak było ale zobaczymy za 100 tys km :-)

Miałem doczynienia ostatnio z nowym passatem i insignią, też trzeszczą po ok 50 tys km.. a za nowości była błoga cisza.. w moim poprzednim aucie (starej daty) przebieg prawie 300 tys i tez była cisza :)

Ach .................  Te auta starej daty, przewyższały obecne nie tylko pod względem, braku, trzeszczenia ale i bezawaryjnością, Co prawda nie miały klimy ale za to miały klimat. Pozostaje tylko westchnięcie...................................

Ach .................  Te auta starej daty, przewyższały obecne nie tylko pod względem, braku, trzeszczenia ale i bezawaryjnością, Co prawda nie miały klimy ale za to miały klimat. Pozostaje tylko westchnięcie...................................

Ja miałem i to nawet climatronic, podgrzewane fotele, i wiele innych, za to nie miałem grama rdzy gdy sprzedawałem a wtedy autko miało 13 lat :-)

• 1 miesiąc temu...

Od dwóch dni trzeszczy mi czasami coś jakby deska rozdzielcza na podszybiu..Trochę mnie to irytuję :devil:

Oswajaj się z tym odgłosem bo do końca i tak go nie wyeliminujesz a nawet jeśli się uda to na krótką chwilę, więc im szybciej to zrobisz tym lepiej.

A co trzeba zrobić aby pozbyć się tego hałasu?

Ok znalazłem temat,w wolnej chwili zabiorę się za podszybie .

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/60875-trzeszczaca-tapicerka-kokpitu-oashqai/page-2

Edytowane przez BarracuDa

A mi teraz co stuka z tyłu, nie jest to na pewno dzwięk zawieszenia, coś jakby metalowa kulka w platikowym pudłeku :-)

Może  wpadło Ci coś w profil i stuka. Kiedyś modną złośliwością  było wrzucanie kolek łożyskowych w progi, które przy przyspieszaniu i hamowaniu stukały przyprawiając o wściekłość i ból głowy właściciela.

• 3 tygodnie później...

I po problemie . Poluzowalem podszybie przeczyscilem . Pomiędzy ramieniem wycieraczki wpadł orzech i możliwe, że on naciskać na podszybie które mogło też zawierać drobiny piachu,brudu itp... i powodowało odgłosy. .. mysle,że co jakiś czas trzeba tam woda pod ciśnieniem tzw karscherem.

A mi teraz co stuka z tyłu, nie jest to na pewno dzwięk zawieszenia, coś jakby metalowa kulka w platikowym pudłeku :-)

U mnie podobnie, obstawiam zamek klapy, bo na szybko sprawdziłem plastiki i inne pierdoły i dalej brzęczy..

Ogólnie wszystkie modele Nissana są niedopracowane pod kątem trzeszczących plastików. W pakiecie z autem  powinien być dopisek "Trzeszczenie - zrób to sam"

Mój chyba z innej taśmy montażowej zjechał ?! 

Czy naprawdę Qq na wschodnią Europę robione są tylko w poniedziałki i piątki przez grupę pakistańską na szkoleniu ? 

Czy naprawdę Qq na wschodnią Europę robione są tylko w poniedziałki i piątki przez grupę pakistańską na szkoleniu 

Może coś w tym jest z prawdy. Po niedzieli jeszcze im się nie chce pracować a w piątki z kolei pracują myśląc już  o sobotnio-niedzielnym wypoczynku.

U mnie podobnie, obstawiam zamek klapy, bo na szybko sprawdziłem plastiki i inne pierdoły i dalej brzęczy..

Dzisiaj rano na szybko byle jak obwiązałem hak zamka klapy białą taśmą (chyba teflonową do uszczelniania połączeń rur, bo taka mi akurat wpadła w ręce) i kobieta mi dzwoniła, że pomogło ;)

Ale to jest rozwiązanie na krótką metę,opaska termokurczliwa powinna załatwić sprawę na stałe.

Jeśli w tym przypadku kolega pisząc hak zamka klapy ma na myśli rygiel na którym zamek się kotwiczy to nie da rady nałożyć na niego opaski termokurczliwej bo jest on w kształcie litery C z przyspawanymi, do blachy mocującej go do karoserii, końcówkami. W którymś z aut problem rozwiązywałem naklejając na ów rygiel, wycięty na wymiar pasek cienkiego miękkiego skaju tudzież cieniutkiej, uszczelkowej, gumy. Kleiłem to cyjanopanem lub super glue i jakiś czas wytrzymywało.

Jeśli w tym przypadku kolega pisząc hak zamka klapy ma na myśli rygiel na którym zamek się kotwiczy to nie da rady nałożyć na niego opaski termokurczliwej bo jest on w kształcie litery C z przyspawanymi, do blachy mocującej go do karoserii, końcówkami. W którymś z aut problem rozwiązywałem naklejając na ów rygiel, wycięty na wymiar pasek cienkiego miękkiego skaju tudzież cieniutkiej, uszczelkowej, gumy. Kleiłem to cyjanopanem lub super glue i jakiś czas wytrzymywało.

Ten hak miałem na myśli ;)

Dokładnie, koszulki to raczej w całości tam nie założę, ale coś będę kombinował, co ograniczy "dzwonienie". Próbowałem zlikwidować ten luz regulując gumowymi odbojami klapy, ale nie pomagało...

Zakladalem koszulkę w vectrze(przecieta wzdłuż)no ale to nie o to chodzi,czy to będzie skaj,uszczelka bądź przyklejony kawałek wezyka to wystarczy na dłużej niż taśma ktora po tygodniu się wyrobi.

• 1 rok później...