hizel Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Co może oznaczać nie gasnąca kontrolka ABS. Samochód stał przez kilka dni na mrozie nie używany. Zapalił i jeździ ale nie gaśnie kontrolka ABS. Co sprawdzić? Co mogło się zepsuć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Hmmm. Czujnik ABSu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Hamulce masz... to tak na wszelki wypadek Ci piszę, żebyś nie panikował Nie działa tylko ABS. U mnie w K11 było tak, że jak zdjąłem wszystkie cztery tarcze, to czujniki od ABS wyglądały jak jakieś małe jeżozwierze, całe nalepione opiłkami metalu. Może też masz brudne czujniki, a teraz na mrozie dodatkowo wilgoć i obrosło lodem i przestało czytać sygnał. Na początek bym to poczyścił. P.S. Widzę że Klubowicz z Bielska, gdzie Cię można znaleźć? Może się gdzieś czasem spikniemy na wymianę zdań o Nissanach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hizel Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Czyszcznie nie pomogło, prawdopodobnie któryś z czujników mam uszkodzony. tylko jak sprawdzić który? Zastanawiam się nad kupnem interfejsu OBD2 pytaniy tylko który się nada i czy uda się nim zdiagnozować który czujnik nie odpowiada. Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 jak chcesz sprawdzić czujnik abs to nie musisz mieć żadnego skanera a to generalnie najczęstsza usterka z czujki wychodzą 2 kable zaopatrz się w miernik taki nawet z biedronki ustawiasz go na pomiar ciągłości obwodu lub na opór np do 10 Kohm ..zbadasz jeden czujnik wyjdzie ci np 2,3 kohma i tak sprawdzisz wszystkie któryć nie będzie pokazywał nic kwestia sprawdzenia też wtyczek i kabli moze się coś odczepiło i przetarło lub dostało wilgoci wody itp ..i np ma zwarcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hizel Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Kable od czujników idą gdzieś pod nadkole ale nie znalazłem gdzie się kończą w komorze silnika, gdzie są te złączki na końcu kabla? coś muszę odkręcić żeby się do nich dostać? Miernik mam. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez hizel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 na pewno byś znalazł np po kolorach 4x2 przy elektronice pompy abs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hizel Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Widać je z góry po otwarciu komory silnika? czy wypina się je jakoś z dołu? sory za pytania ale jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o samochody. (zajmuje sie zawodowo elektroniką) Przyznam że ich już szukałem i nie udało mi się namierzyć gdzie się kończą. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez hizel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 masz pompę abs ..jest wtyczka przy niej jak zwalisz troszkę izolacji to może uda ci się dojść co idzie na koło kolory powinny być pokrewne i tam szukać ew po czujnikach jechać cześć powinna się odpinać przy piastach albo dalej ,, nie znam auta ale zasada taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hizel Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Czujniki mają złączki ale nie mogę ich zlokalizować zeby rozpiąć i zrobić pomiary. Może mi ktoś podpowie czy coś muszę rozebrać żeby je zobaczyć i sie do nich dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 oblukaj dokładnie a znajdziesz zobacz co wychodzi od pompu abs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hizel Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Ma jeszcze takie pytanie czy gdy wymienię uszkodzony czujnik i reszta będzie sprawna, kontrolka ABS sama zgaśnie czy trzeba będzie jakoś wykasować błąd? Muszę sobie sam odpowiedzieć na zadawane pytania, ale odpowiem bo może się komuś przydać. 1. Złącze o które pytałem znajduje sie pod nadkolem, trzeba zdjąć nadkole żeby się do niego dostać. 2. Kontrolka ABS zgaśnie jak tylko wszystkie czujniki będą sprawne, nie trzeba nic kasować, odpinać akumulatora itp. U mnie uszkodzony okazał się czujnik przy lewym przednim kole. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djvaldi Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Witam. Mam problem ze swoją micrą. Podczas jady w lekką mżawkę zapaliła się kotrolka ABS. Odpinałem akumulator, nic nie pomogło. Micra była podpinana pod komputer i nie wykazało żadnych błędów. ABS oczywiscie nie działa, wiadomo. Czy ktoś się spotkał z taką przypadłością ? Proszę o POMOC !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Płyn hamulcowy (sprawdzić stan i jakość) przewody hamulcowe ,wycieki zapowietrzenie drożność ,Pompa. Czujniki gdyby były uszkodzone ,powinny chyba wykazać błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djvaldi Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 To samo dokładnie na temat czujników powiedział mi diagnosta jak podpinałem pod kompa. płynu jest ok, kolor jasny orzechowy więc teoretycznie ok, wycieków brak. Auto ma 88 tys. przebiegu w oryginale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDRZEJ104 Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Podpięcie kompa nie znaczy że połączył się z ABSem - Jeśli świeci kontrolka jest usterka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camello Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Sprawdzałeś bezpiecznik od ABS? Gdy jest przypalony to także zapala się kontrolka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djvaldi Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Bezpieczniki sprawdzone, są ok. panowie czy może to być wina sterownika ABS ??? bo słyszałem że jak jest padnięty sterownik to również komputer może nic nie wykazywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Bezpieczniki sprawdzone, są ok. panowie czy może to być wina sterownika ABS ??? bo słyszałem że jak jest padnięty sterownik to również komputer może nic nie wykazywać Spróbuj się połączyć ze sterownikiem. Jeśli brak komunikacji to sprawdź zasilanie sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
switch Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Witam. Mam problem ze swoją micrą. Podczas jady w lekką mżawkę zapaliła się kotrolka ABS. Odpinałem akumulator, nic nie pomogło. Micra była podpinana pod komputer i nie wykazało żadnych błędów. ABS oczywiscie nie działa, wiadomo. Czy ktoś się spotkał z taką przypadłością ? Proszę o POMOC !! Jesteś pewny, że ABS teraz nie działa? Sama kontrola nie oznacza, że nie działa. U mnie jak wjadę w jakaś masakryczne wielka dziurę to też wyskakuje kontrola ABS'u Miałem już tak kilka razy a ABS działał. Musiałem zresetować kontrolkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djvaldi Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Spróbuj się połączyć ze sterownikiem. Jeśli brak komunikacji to sprawdź zasilanie sterownika autko było podpinanie pod 2 rózne komputery, normalnie się łączy, wszystko pokazuje, pokazuje model sterownika ax600 i było skanowane zarówno 1 jak i drugim kompem w poszukiwaniu błędów, no i błędów brak Jesteś pewny, że ABS teraz nie działa? Sama kontrola nie oznacza, że nie działa. U mnie jak wjadę w jakaś masakryczne wielka dziurę to też wyskakuje kontrola ABS'u Miałem już tak kilka razy a ABS działał. Musiałem zresetować kontrolkę. ABS-U nie ma na bank hamowałem w różnych warunkach i w żadnym z przypaków nie ma tzw. bicia w pedał, auto za każdym razem blokuje koła przy hamowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 autko było podpinanie pod 2 rózne komputery, normalnie się łączy, wszystko pokazuje, pokazuje model sterownika ax600 i było skanowane zarówno 1 jak i drugim kompem w poszukiwaniu błędów, no i błędów brak ABS-U nie ma na bank hamowałem w różnych warunkach i w żadnym z przypaków nie ma tzw. bicia w pedał, auto za każdym razem blokuje koła przy hamowaniu Skoro świeci się kontrolka coś jest nie tak. Czujniki sprawdzałeś przy kołach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djvaldi Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Skoro świeci się kontrolka coś jest nie tak. Czujniki sprawdzałeś przy kołach ? tak, wszystkie czujniki były rozpinane i czyszczone. nie mam pojecia co to moze byc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDRZEJ104 Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Skoro rozpinałeś kostki należało jeszcze sprawdzić rezystancję i porównać czy któryś nie odbiega od reszty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
switch Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Skoro rozpinałeś kostki należało jeszcze sprawdzić rezystancję i porównać czy któryś nie odbiega od reszty . Jeśli jest to czujnik Hall'a to pomiar rezystancji nic nie da. Jedynie indukcyjny coś pokaże. Wydaje mi się, że są tam czujnik hallotronowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi