Guest andwojcik Posted October 19, 2005 Share Posted October 19, 2005 Od pewnego czasu przy zapalaniu samochodu z silnika szłyszalny jest dziwny stukot, który cichnie po kilku sekundach. Nie cichnie jednak na dobre lecz jest delikatnie i co pewien czas słyszalny również podczas jazdy. Przebieg: 130 tys. Czy ktoś wie co to może być? Może ktoś miał podobne problemy. Czekam na opinie i rady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest bercik Posted October 19, 2005 Share Posted October 19, 2005 Bardzo podobne objawy miałem w swoim sunniaczku GA16DE. Gdy go odpalałem to było słychac wyrażne stukanie a gdy się troche rozgrzał to troche cichło. U mnie była to wina napinaczy łańcucha rozrządu. Wymieniłem i jest wszystko OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest wwl Posted October 20, 2005 Share Posted October 20, 2005 A moze to poprostu zaworki. Po odpaleniu trzeba odczekac sekunde do 3ech zeby olej dostal cisnienia i wszystko nasmarowal. Inaczej jesli jest rozgrzany i tak stuka... A wlasnie masz 130000 km. Łańcuszek wymieniales juz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gre Posted October 20, 2005 Share Posted October 20, 2005 Łańcuszek wymieniales juz ?nie przesadzajmy moze to poprostu zaworki. ja obstaje przy tym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest wwl Posted October 20, 2005 Share Posted October 20, 2005 No wiesz roznie z tymi przebiegami jest czasami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Adig Posted October 20, 2005 Share Posted October 20, 2005 no wlasnie ja czasmi tez mam podobne objawy ale rzadko, przy ilu warto wymienic łancuch w N15?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest wwl Posted October 20, 2005 Share Posted October 20, 2005 Mechaniorem nie jestem ale jak slyszalem to lancuch wytrzymuje drugie tyle co pasek. Przy 130tysiakach juz bym sie wzial za to i mial problem z glowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jonek Posted October 20, 2005 Share Posted October 20, 2005 Niedawno mialem to samo w almerce 1.4 (przebieg 115 kkm.). Wymieniłem sam napinacz łańcuszka i jak ręką odjął! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Adig Posted October 20, 2005 Share Posted October 20, 2005 Niedawno mialem to samo w almerce 1.4 (przebieg 115 kkm.). Wymieniłem sam napinacz łańcuszka i jak ręką odjął! a ile taka przyjemnosc?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jonek Posted October 20, 2005 Share Posted October 20, 2005 a ile taka przyjemnosc?? Napinacz 280 zeta, orginalny (z upustem :wink: nie wiem jaka jest cena narzucona przez nissana). Z tego co wiem nie warto się bawić w zamienniki, bo ich żywotność jest o wiele krótsza. Chyba że ktoś trafił na jakieś naprawdę dobre, to niech da znać. A za robocizne, spróbuj negocjować z mechanikiem. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest dawca Posted October 20, 2005 Share Posted October 20, 2005 Zgadzam sie z przedmówcą. Te stuki to gorny napinacz łańcuszka rozrządu. Proponuje gdy silnik jest zimny nie katowac Łancuszek objawia sie szumieniem i zazwyczaj wystepuje w klamerach z przebiegiem powyzej 200 tyś km. W Poznaniu u polodego ASO Nissana napinacz + wymiana kosztuje 500 zł. Natoniast łańcuszek + napinacz + wymiana około 700 zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mike Posted October 20, 2005 Share Posted October 20, 2005 Zgadzam sie z przedmówcą. Te stuki to gorny napinacz łańcuszka rozrządu. Proponuje gdy silnik jest zimny nie katowac Łancuszek objawia sie szumieniem i zazwyczaj wystepuje w klamerach z przebiegiem powyzej 200 tyś km. W Poznaniu u polodego ASO Nissana napinacz + wymiana kosztuje 500 zł. Natoniast łańcuszek + napinacz + wymiana około 700 zł :shock: no to tylko jeździć do Poznania na wymianę!! W Łodzi poza ASO taka przyjemnośc do jakieś 1200 zeta. U mnie przebieg jakieś 160kkm (ale głowy nie daję) i nic nie stuka i nie puka. Słyszałem, że te łańcuchy to grubo powyżej 200kkm wytrzymują. (W Sunny to już legendy krążą o wymianach dla przyzwoitości żeby łańcuch bloku silnika nie obrabiał :-D ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jonek Posted October 20, 2005 Share Posted October 20, 2005 W Łodzi poza ASO taka przyjemnośc do jakieś 1200 zeta. quote] Pogadaj z Heniem i napewno poniżej 500 zeta zapłacisz za wymiane napinacza jak będziesz potrzebował. Ale skoro teraz Ci tego nie sygnalizował, to znaczy że jest OK. i masz jeździć dalej! :twisted: :twisted: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuchar Posted October 21, 2005 Share Posted October 21, 2005 Niedawno mialem to samo w almerce 1.4 (przebieg 115 kkm.). Wymieniłem sam napinacz łańcuszka i jak ręką odjął! Wymieniałeś tylko górny napinacz? Chcę u siebie wymienić górny ale powiedziano mi, że trzeba zdjąć pokrywę zaworów aby to zrobić. Czy to prawda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jonek Posted October 21, 2005 Share Posted October 21, 2005 Wymieniałeś tylko górny napinacz? Chcę u siebie wymienić górny ale powiedziano mi, że trzeba zdjąć pokrywę zaworów aby to zrobić. Czy to prawda? Wymienialem górny napinacz i nie wiem kto Ci nagadał że potrzeba zdjąć pokrywe zaworów!!! :? Odpowiedź brzmi: NIE POTRZEBA ZDEJMOWAĆ POKRYWY ZAWORÓW! Pozdro! :twisted: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuchar Posted October 21, 2005 Share Posted October 21, 2005 Wymieniałeś tylko górny napinacz? Chcę u siebie wymienić górny ale powiedziano mi, że trzeba zdjąć pokrywę zaworów aby to zrobić. Czy to prawda? Wymienialem górny napinacz i nie wiem kto Ci nagadał że potrzeba zdjąć pokrywe zaworów!!! :? Odpowiedź brzmi: NIE POTRZEBA ZDEJMOWAĆ POKRYWY ZAWORÓW! Pozdro! :twisted: HA! Więc miałem rację. A nagadał mi "spec" z lubelskiego ASO Nissana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tost30 Posted October 25, 2005 Share Posted October 25, 2005 Witam Mam podobny problem , po odpaleniu zimnego silnika klekocze przez 1 sekunde jak diesel . Czy przy wymianie górnego napinacza jest dużo roboty ?? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jarroturro Posted October 25, 2005 Share Posted October 25, 2005 Witam Mam podobny problem , po odpaleniu zimnego silnika klekocze przez 1 sekunde jak diesel . Czy przy wymianie górnego napinacza jest dużo roboty ?? Pozdrawiam Jeśli dzieje się tak tylko na zimnym silniku, to nie ma powodu do obaw. Jest to jak najbardziej normalne - po prostu "ten typ tak ma" - jest to związane z rozprowadzaniem oleju w układzie smarowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest IHI Posted October 27, 2005 Share Posted October 27, 2005 Górny napinacz można wymienić samemu - 30 min. pracy 8) . Przy okazji tej czynności można sprawdzić stan górnego łańcucha - jeśli po zdjęciu (lub odciągnięciu naoinacza) łańcuch jest bardzo luźny - do WYMIANY!!! Cena napinacza górnego - 250 zł-oryginał łańcuch górny - 100zł- oryginał Przy wymianie łańcucha górnego trzeba już nieco powalczyć (około 3-4h) i trzeba uważać - jedna pomyłka i żegnaj silniku :cry: Wymieniałem te elementy już w 3 nissanach (2 Primery 1.6 i Micra 1.0) - i zawsze pomagało usunąć hałasy. Przebiegi wcale nie były duże - mój nissan około 155.000, micra ciut poniżej 110.000 a Primera kumpla - 220.000. Jak widzicie wszystko zależy od egzemplarza, a łańcuchy w nissanach wcale nie są nieśmiertelne jak mówią ludkowie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tost30 Posted October 28, 2005 Share Posted October 28, 2005 Czyli to nie takie skomplikowane Dziekuje za opis !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest schulla Posted October 28, 2005 Share Posted October 28, 2005 Przy wymianie łańcucha,to chyba już jest sporo pracy jeśli czas wzrasta do ok.4 godz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kmink Posted October 30, 2005 Share Posted October 30, 2005 Jeżeli jest to 1.4 to klekocze albo napinacz albo popychacze zaworów w 1.6 zawory reg. są płytkami i raczej nic tam nie powinno stukać. To ile wytrzyma napinacz zalezy od oleju i czestotliwości jego wymiany. Niekoniecznie licznik musiał być kręcony. Mi zaczeło stukac ja wymieniłem olej z syntetyka na połsyntetyk wtedy ciutke czasu więcej potrzeba zeby olej dotarł do popychczy czy napinacza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tost30 Posted November 1, 2005 Share Posted November 1, 2005 Czy po tej wymianie oleju na polsyntetyk robiłes cos w tym zakresie aby zniwelować stuki czy zostawiles tak jak jest ?? Czyli to normalny objaw ?? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kmink Posted November 1, 2005 Share Posted November 1, 2005 ja nic nie robiłem bo wkrótce potem sprzedałem auto,pólsyntetyk jest ciutke gęsciejszy i w zasadzie spowoduje ze napinacz wytrzyma dłuzej ale ze napina łancuszek chwile dłuzej to przy zuzytym łancuchu doprowadzi szybciej do jego konca(mało fachowo to opisałem) ale w tych autkach napinacz nie nalezy do najmocniejszych ma plastykową osłone(nie wiem jak to sie dokłdnie nazywa)i ona szybko sie wyciera szczególnie jak ktos nie dbał o wymiane oleju na czas. proponuje wymienic napinacz i bedzie ok! to nie jest droga impreza a po co sie zamartwiac. jezeli stuka dopiero po rozgrzaniu silnika czy jak ostro przygazujesz to wtedy to nie napinacz wałek rozrzau czy cóś ale to nissan a nie ford wymien napinacz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest saki Posted November 1, 2005 Share Posted November 1, 2005 no wlasnie ja czasmi tez mam podobne objawy ale rzadko, przy ilu warto wymienic łancuch w N15?? łańcuch po 120 tysiącach? coś chyba za mało. łańcuchy się wymienia po 300-400 tysiącach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts