Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Skrzynia CVT - kilka pytań

Drakul
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 lat później...

Witajcie!
Posiadam Nissan Juke 1.6 benzyna 117 KM w wersji z automatyczna skrzynia biegów CVT. Na początku trudno było się przyzwyczaić do "wycia" silnika zanim sie rozpędziłem, ale po kilku dniach nauczyłem się jedzić z tego typu skrzynią. 
Obecnie mam 220 tys km na licznikum przy 190 tys km wymieniłem olej w skrzyni w serwisie - dynamiczna wymiana oleju. 

Niestety zauważyłem ze skrzynia ma lekkie spowolnienie zmiany przy 60 km/h. Obawiam sie że czas na zajrzenie do środka żeby nie okazało się że będzie za późno. 

Przyjeżdżałem ostatnio przez Wielkopolske i tam jest punkt TEO MOTORS (jakieś 15 lat temu naprawiali mi skrzynie w BMW e46) i pomyślałem czy nie zostawić auta na diagnostykę. Troszkę obawiam sie że naprawa skrzyni może dojśc do nawet 8 tys zł (gdzies ostatnio zobaczyłem takie ceny w internecie).

POdsumowując auto super, dobrze sie sprawdza  w mieście, na trasie troszkę brakuje dynamiki/mocy. Miałem już kilka samochodów w automacie roznej klasy i nie chciałem na początku tego auta, ale żona sobie wymarzyła i po czasie stwierdzam że jest "szybkie w obsłudze dla zabieganych".

KLuczyk w kieszeni, wskakujesz naciskach przycisk START i już wszystko śmiga. 

Mam prośbę o podpowiedź odnośnie nierównej pracy CVT. Macie sprawdzone serwisy w Kujawsko-Pomorskim i WIelkopolsce, ale żebym czasem nie musiał wyskoczyć ze sztabkami złota przy rozliczeniu ;)

Pozdrawiam

• 3 miesiące temu...
W dniu 6.11.2022 o 13:43, marus33 napisał:

Niestety zauważyłem ze skrzynia ma lekkie spowolnienie zmiany przy 60 km/h. Obawiam sie że czas na zajrzenie do środka żeby nie okazało się że będzie za późno.

Ja mam podobnie - w ASO stwierdzili, że ten typ tak ma i nie jest to usterka. Coś w rodzaju dwóch "przełożeń" w tym typie skrzyni (być może to jest kwestia oprogramowania ustawionego na jazdę miejską i pozamiejską, ale to już moje domysły)

Ogólne przemyślenia o CVT po kilku miesiącach użytkowania:

- bardzo dobre rozwiązanie dla SPOKOJNEGO kierowcy, który po prostu dojeżdża z A do B. Dynamiczna jazda jest możliwa, ale wiąże się z wyciem na wysokich obrotach.

- szybkie włączenie do ruchu - jak najbardziej. Trzeba pamiętać o pewnej zwłoce jaką ma automat i wyłączyć na chwilę zmysł słuchu :)

- generalnie trzeba się trochę nauczyć jak dawkować gaz, żeby auto jeździło efektywnie np. na mocnym podjeździe. Jest taki punkt w którym CVT "zastanawia się" czy wrzucić większe obroty czy pozostać na niskich i przeskakuje pomiędzy tymi stanami co jest dziwne. Co ciekawe CVT świetnie działa na tempomacie, czy to podjazd czy zjazd reguluje sobie płynnie obroty w celu utrzymania zadanej prędkości.

Generalnie - będąc spokojnym kierowcą jestem zadowolony że nie muszę już machać wajchą "jak zwierzę " ;)

Edytowane przez adamzd

Cześć! 
Super, że nie jestem sam z moimi przemysleniami nt skrzyn cvt. 
To co napisałeś - zgadzam się w 100%! Mam te same odczucia. 
Podczas szperania znalazlem informacje ze juz w najnowszych modelach nissan zrezygnuje z CVT wlasnie z przyczyn podawanych przez nas jako uzytkownikow. 
Najfajniejsze ze zaczeli produkowac modele w ktorych naped na kola jest realizowany za pomoca silnika elektrycznego, ale jego zasilanie odbywa sie za pomoca silnika spalinowego 1.6 benzyna. Mam nadzieje kiedys tym pojezdzic i sprawdzic w praktyce.