andi_pl Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Xtronic CVT bo ona ma tez na dzwigni + / - tak mysle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Dokladnie 11A Xtronic CVT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marus33 Opublikowano 6 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Witajcie! Posiadam Nissan Juke 1.6 benzyna 117 KM w wersji z automatyczna skrzynia biegów CVT. Na początku trudno było się przyzwyczaić do "wycia" silnika zanim sie rozpędziłem, ale po kilku dniach nauczyłem się jedzić z tego typu skrzynią. Obecnie mam 220 tys km na licznikum przy 190 tys km wymieniłem olej w skrzyni w serwisie - dynamiczna wymiana oleju. Niestety zauważyłem ze skrzynia ma lekkie spowolnienie zmiany przy 60 km/h. Obawiam sie że czas na zajrzenie do środka żeby nie okazało się że będzie za późno. Przyjeżdżałem ostatnio przez Wielkopolske i tam jest punkt TEO MOTORS (jakieś 15 lat temu naprawiali mi skrzynie w BMW e46) i pomyślałem czy nie zostawić auta na diagnostykę. Troszkę obawiam sie że naprawa skrzyni może dojśc do nawet 8 tys zł (gdzies ostatnio zobaczyłem takie ceny w internecie). POdsumowując auto super, dobrze sie sprawdza w mieście, na trasie troszkę brakuje dynamiki/mocy. Miałem już kilka samochodów w automacie roznej klasy i nie chciałem na początku tego auta, ale żona sobie wymarzyła i po czasie stwierdzam że jest "szybkie w obsłudze dla zabieganych". KLuczyk w kieszeni, wskakujesz naciskach przycisk START i już wszystko śmiga. Mam prośbę o podpowiedź odnośnie nierównej pracy CVT. Macie sprawdzone serwisy w Kujawsko-Pomorskim i WIelkopolsce, ale żebym czasem nie musiał wyskoczyć ze sztabkami złota przy rozliczeniu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamzd Opublikowano 26 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 (edytowane) W dniu 6.11.2022 o 13:43, marus33 napisał: Niestety zauważyłem ze skrzynia ma lekkie spowolnienie zmiany przy 60 km/h. Obawiam sie że czas na zajrzenie do środka żeby nie okazało się że będzie za późno. Ja mam podobnie - w ASO stwierdzili, że ten typ tak ma i nie jest to usterka. Coś w rodzaju dwóch "przełożeń" w tym typie skrzyni (być może to jest kwestia oprogramowania ustawionego na jazdę miejską i pozamiejską, ale to już moje domysły) Ogólne przemyślenia o CVT po kilku miesiącach użytkowania: - bardzo dobre rozwiązanie dla SPOKOJNEGO kierowcy, który po prostu dojeżdża z A do B. Dynamiczna jazda jest możliwa, ale wiąże się z wyciem na wysokich obrotach. - szybkie włączenie do ruchu - jak najbardziej. Trzeba pamiętać o pewnej zwłoce jaką ma automat i wyłączyć na chwilę zmysł słuchu - generalnie trzeba się trochę nauczyć jak dawkować gaz, żeby auto jeździło efektywnie np. na mocnym podjeździe. Jest taki punkt w którym CVT "zastanawia się" czy wrzucić większe obroty czy pozostać na niskich i przeskakuje pomiędzy tymi stanami co jest dziwne. Co ciekawe CVT świetnie działa na tempomacie, czy to podjazd czy zjazd reguluje sobie płynnie obroty w celu utrzymania zadanej prędkości. Generalnie - będąc spokojnym kierowcą jestem zadowolony że nie muszę już machać wajchą "jak zwierzę " Edytowane 26 Lutego 2023 przez adamzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marus33 Opublikowano 26 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Cześć! Super, że nie jestem sam z moimi przemysleniami nt skrzyn cvt. To co napisałeś - zgadzam się w 100%! Mam te same odczucia. Podczas szperania znalazlem informacje ze juz w najnowszych modelach nissan zrezygnuje z CVT wlasnie z przyczyn podawanych przez nas jako uzytkownikow. Najfajniejsze ze zaczeli produkowac modele w ktorych naped na kola jest realizowany za pomoca silnika elektrycznego, ale jego zasilanie odbywa sie za pomoca silnika spalinowego 1.6 benzyna. Mam nadzieje kiedys tym pojezdzic i sprawdzic w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi