Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Praca sprzęgła i skrzyni biegów

tigr
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie bardziej korci CX-4, niech się w końcu pokaże poza Chinami :icecream:

AleCX-4 jest chyba większy od CX-5?

Tak mi się gdzieś mignęło w mediach.

W poprzednim QQ pękła mi szyba więc co to za problem :ball:

Faktycznie, trochę na ten temat jest na forach. Z drugiej strony po to są ubezpieczenia, gwarancja.

Niestety nie ma aut idealnych.

Nie obawiasz się pękającej przedniej szyby?

Pękające szyby to nie tylko przypadłość CX,przeżyłem to w Note

Ja odbieram nie długo ;)

Strasznie długo każą sobie czekać.

ja poczekam az nconnecta (z podgrzewana szyba) zejdzie ponizej 100k a jesli mialbym CX5 kupowac to pewnie uzywke bo ponad 100k za wozidlo nie dam :)

Przecież N-ka z pakietem zimowym jest w okolicach 100k, wszystkie wersje benzynowe się łapią i mały diesel.

Rolnikiem ani nauczycielem nie jestem. Nie mam tez DG :) dla nich N-C kosztuje < 100k. Dla pozostalych ok 103k.

• 1 miesiąc temu...

Temat wybiega poza ustalone ramy.

Odwiedziłem dzisiaj ASO w celu regulacji mechanizmu zmiany biegów i jest super!

Przed regulacją lewarek mocno wchodził w lewo by wbić jedynkę,czy dwójkę,czasami te biegi się blokowały uniemożliwiając wbicie,teraz jest to bardzo krótki ruch nie ma haczenia.Tak samo jest z pozostałymi biegami,króciutkie przełożenia biegi wchodzą delikatniej i płyciej.Mało tego:nie ma efektu pływania lewarka przód -tył podczas hamowania silnikiem,nie ma luzu bocznego na lewarku w pozycji 0.

Rewelacja, czyli mówisz że warto podjechać na regulację albo zrobić to przy okazji przeglądu? Bo myślę, że mało który QQ ma fabrycznie dobrze to wszystko ustawione, np u mnie czasem jedynka wchodzi z oporem, czasem lekko...

Na pewno warto....tylko jest jedno ale :thumbsdown:

Regulacja,jako sama w sobie jest odpłatna,a zgłaszane jako usterka bedąca utrapieniem od początku nabycia samochodu ,podlega naprawie nieodpłatnej!

Czyli jak jechać,to od razu walić:panie od początku blokują mi się biegi i inny bajer o braku możliwości wrzutu 1 czy 2ki

Z tego co widziałem,to mechanik dostawał się  mechanizmu od środka,czyli zdejmował mieszek z podstawą i dokręcał mechanizm.Całość zajęła mu może z 20 minut.

miałem dziś II przegląd i własnie zgłosiłem haczenie przy zmianie 1-2 biegu, wyregulowali i chyba nie skasowali bo na fakturze nie ma oddzielnej pozycji tylko za OT2

Szukać serwisu który już to przerabiał. 3 razy zgłaszałem że skrzynia "haczy" przy 1-3 ale olali sprawę. Dopiero 3 serwis zajął się problemem na poważnie. Skrzynia w QQ jest wraz ze sprzęgłem spasowana spartacko i częstymi objawami jest kangurek przy ruszaniu o haczenie zmiany biegów od 1 do 3

• 1 miesiąc temu...

Panowie byłem dzisiaj w serwisie Nissana w sprawie wstecznego. Czasem muszę wysprzęglić żeby za drugim razem móc wbić wsteczny. Dostałem info,że ten typ tak ma? Prawda to ili niet ? :> A że jutro i tak wybieram się po nowy soft do radyjka, to wolę się upewnić i w razie czego wałkować temat sprzęgła.

Zacięcie,czy tam jak kto zwał zablokowanie wstecznego zdarzyło mi się może ze trzy razy przez prawie dwa i pół roku użytkowania,pomagało zawsze delikatne popuszczenie sprzęgła z jednoczesnym trzymaniem lewarka na wbicie.Trzeba pamiętać o tym ,że wsteczny nie jest zsynchronizowany,więc może wystąpić taka sytuacja.Jeżeli dzieje się to często to chyba nie jest to zdrowa sytuacja.

Problemy pojawiły się jakieś 3 miesiące temu. Na początku myślałem, że do końca nie wcisnąłem sprzęgła, ale po n-tym razie już pojechałem do serwisu na rozeznanie tematu. Taka sytuacja powtarza się przynajmniej 2 razy na miesiąc. Jutro jeszcze porozmawiam w serwisie na ten temat.

Zobacz ,czy czasami nie masz na lewarku zbyt dużego luzu na boki,ja tak miałem.Serwis w try miga to usztywnił i teraz biegi wchodzą cacy!

Gdybyś miał luzy,takie że lewarek przy lekkim ruchu ręką kołysze się na lewo i prawo to na bank masz poluzowany układ wybieraka.Muszą wyjąć mieszek z kanału i dokręcić.To jest 30 minut z przerwą na papierosa :D

Nie zauważyłem żebym miał luzu, ale może serwis to poprawił. Przy okazji podpytałem dwóch Panów z serwisu i powiedzieli, że problemy z wbiciem wstecznego to ponoć taka natura skrzyni. Zobaczymy co się będzie działo dalej. Poza tym, serwis bardziej skupili się na problemie z radio - szerzej pokrętło z prawej strony odmawia posłuszeństwa i nawet nowego softu nie mogli wgrać bo pokrętło sobie przeskakuje. Pierwszy raz zdarzyła im się taka sytuacja i piszą do Warszawki o wymianę radyjka :-)