Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Wymiana żarówki mijania (H7) - koszmar...

sebastiw
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

O co chodzi? jak łatwo i sprawnie wymienić żarówkę? Doczytałem gdzieś, żeby odgiąć blaszki z plastiku złącza, ale przy tej operacji ułamałem plastikowe zaczepy... ostatecznie żarówkę wyjąłem niejako na siłę, ale chyba nie o to chodzi?

Opis w instrukcji do auta kompletnie nie odpowiada gniazdom jakie mam w aucie...

Może ktoś łopatologicznie jak wymienić żarówkę w P12? (miałem już kilkanaście aut i NIGDY nie widziałem tak dziwacznego systemu, nie wyobrażam sobie jak an szybko wymienić żarówkę na trasie w tej primerze :-/

• Like 1

Ależ czytałem, stąd wiedziałem o tej durnej blaszce, tyle, że u mnie złamały się zaczepy na plastikowej wtyczce, więc to raczej zły sposób i bez narzędzi ani rusz. Mam wozić w bagażniku jeszcze śrubokręty? Bańka oleju nie wystarczy... Grr

ale przy tej operacji ułamałem plastikowe zaczepy... 

Niestety, za błędy trzeba płacić

błędy? ale nissana  - przecież ten system jest idiotyczny, konstruktor chyba specjalnie go stworzył, żeby utrudnić życie użytkownikowi... a teraz zastanawiam się, czy w ogóle wyjmować te zaczepy, a żarówki nie wyjmować bez zdejmowania metalu - po prostu siłowo wysunąć ją - przecież tam nic nie blokuje (?)

Wymiana żarówki na trasie to będzie prawdziwy koszmar. Dlaczego po tylu latach zdradziłem Hondę :-(

Edytowane przez sebastiw

Wymiana żarówki na trasie to będzie prawdziwy koszmar. Dlaczego po tylu latach zdradziłem Hondę :-(

To chyba nie wymieniałeś żarówki w Stilo lub w Megane II - to jest dopiero wyczyn

od francuzów trzymałem się zawsze z daleka, udało im się mnie podejść tylko z tym nissanem (przy kupnie nie wiedziałem, że była fuzja :-/

a ja jeździłem francuzem a dokładniej Renault Megane II i byłem bardzo zadowolony, przy odpowiednim traktowaniu odwdzięczyła się się przez cały okres użytkowania bezawaryjną jazdą

No to chyba z P12 już nie masz tak miło :-) chociaż prawdę mówiąc jak na przebieg mojej to i tak jest bdb (413 kkm)

PS. Gniazdo żarówki kiedyś zamienię na nowe, ale na razie się trzyma nawet bez tych zaczepów

Edytowane przez sebastiw

Co do wyczynów przy wymianie żarówek - w P11 wyjęcie postojowej graniczy z cudem...

Teoria mówi jasno " przekręcić oprawkę/ kostkę w lewą stronę o 90° " - tylko w realu za cholerę nie idzie tego zrobić...Ciasno, ciężko, nie ma jak złapać paluchami tego ustrojstwa :/

tylko w realu za cholerę nie idzie tego zrobić...Ciasno, ciężko, nie ma jak złapać paluchami tego ustrojstwa :/

Trzeba zwrócić się jak zawsze w potrzebie do płci pięknej z delikatnymi i zgrabnymi paluszkami

No przecież ja jestem "płcią piękną" :D i wierz mi - damskie paluszki nie mają siły tego obrócić , ba - nawet chwycić mimo małych dłoni.

:)

No to chyba z P12 już nie masz tak miło :-) chociaż prawdę mówiąc jak na przebieg mojej to i tak jest bdb (413 kkm)

PS. Gniazdo żarówki kiedyś zamienię na nowe, ale na razie się trzyma nawet bez tych zaczepów

Wymiana żarówki w P12 w porównaniu z Megane II to "pikuś" 

No przecież ja jestem "płcią piękną" :D i wierz mi - damskie paluszki nie mają siły tego obrócić , ba - nawet chwycić mimo małych dłoni.

Nie zapomniałem o tym, zapewniam Cię

Możesz napisać jak dokładnie wykonałeś tę operację? zapewne ja mam kiepskie zdolności manualne :-/

ja niedawno zmieniałem i nie miałem absolutnie żadnych problemów

Jeśli można - to poprosimy o opis jak to zrobić , aby następni zainteresowani / w potrzebie , mogli sobie poradzić samodzielnie i bez strat ;)

Byłoby fajnie podzielić się ziarenkiem wiedzy z innymi ...

normalnie wyjałem i wsadziłem nową

naprawdę bez żadnych oporów i kombinowania

czasami pozornie łatwe rzeczy/czynności są najtrudniejsze i na odwrót

Edytowane przez Fazzi

Ja też wymieniałem ostatnio zarówkę w P12 i sprawnie i szybko poszło ;)