Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problem z immobilizerem

resket
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Musicie rozróżnić czy problem jest "mechaniczny" czyli ciężko się po prostu przekręca, coś tak skrzeczy, ociera jakoś czy problem z immo, alarmem, wtedy stacyjka chodzi normalnie ale nie zareaguje na kręcenie i jeśli to immo to pali sie ikonka auta z kluczykiem. Jeśli kontolka gasnie to immo wykluczamy.

Edytowane przez scanik

Ale Nissan to montuje jako dodatkowe wyposażenie

Nie Nissan, a diler. A to nie to samo.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Scanik:o to nie jest problem mechaniczny, raz blokuje stacyjke a raz nie. W kazdym przypadku kontrolka od immo miga, wiec jest uzbrojony. Na razie szukam elektryka ktory by to ogarnal, do ASO raczej nie pojade bo tam sa tylko "wymieniacze" a nie mechanicy ...

Ajed: masz racje, ale czy diler nie jest oficjalnym przedstawicielem nissana? Wlasnie tu kupujemy nowy samochod :) a teraz pan z oficjalnego (tudziez najlepszego) serwisu mowi mi ze "ma pan problem ale nie potrafimy go rozwiazac". Te alarmy sa chyba tylko po to zeby firmy ubezpieczeniowe byly "szczesliwe" :)

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

U mnie to tak dziala: Immo zawsze miga, poki nie dostanie impulsu z przekrenia stacyjki. Wtedy sprawdza czy jest właściwa komunikacja, jesli jest właściwa to rozbraja, jesli nie właściwa to świeci na stale. Całość oczywiście trwa ułamki sekund.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez scanik

Dokładnie po to jest Cobra. Dla uszczęśliwienia ubezpieczyciela. Diler jest niezależnym przedsiębiorcą, sprzedaje samochód jaki przedstawiciel Nissana (a właściwie importera), ale prowadzi też inną działalność gospodarczą na własny rachunek. I sprzedaż akcesoriów (nie zawsze przecież oryginalnych) jest taką działalnością. Przykładowo - kupujesz samochód wraz z bagażnikiem dachowym Thule i zlecasz dilerowi montaż. Pada Ci zamek w "trumnie". Też napiszesz "brawo Nissan"? Alarm to identyczny przypadek.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dzwoniłem do elektryków ale radzą mi jechać do ASO, oni nie są w stanie nic zrobić. Problem w tym że ciężko jechać jak auto raz odpali a raz nie.

Inna sprawa że teraz gdy wiem że to nie alarm dawał w kość może przyjmą mi przynajmniej samochód i raczą poszukać usterki.

Szukałem trochę w necie, jednak nie na temat immo a systemu NATS. Ogólnie jest sporo opisanych problemów ale nie do QQ a ogólnie do samochodów marki Nissan (Primera, Note). Czasem rozwiązaniem jest przywalenie młotkiem w moduł immo ... hmm w Kamazie też się tak robiło żeby odpalił :) Ogólnie są opinie elektryków że NATS to szajs i jak tylko się da to lepiej go usunąć i zamontować emulator, czyli coś co będzie udawać NATS :) Sprytnie.

Jeden gość z Belgi miał dokładnie taki sam problem, okazało się że sąsiad emitował nielegalnie zakłócenia na tych samych częstotliwościach na których działają piloty. Pan wezwał odpowiednie służby i sąsiad zaprzestał emitować fale powodujące zakłócenia. Zastanawiam się właśnie czy to nie jest problemem - auto "wyłącza się" tylko pod domem lub w pobliżu. W instrukcji są wzmianki że NATS jest bardzo czuły i inne urządzenia mogą go zakłócać.

Jak tylko do czegoś dojdę to oczywiście się pochwalę, ten problem jest tak rzadki że ciężko znaleźć konkretną odpowiedź ... ciężki jest żywot z samochodem który ogólnie się nie psuje i nikt nic nie pisze na jego temat ...

ajed - źle mnie zrozumiałeś, nie napisałem "brawo nissan" bo padł alarm, w takim wypadku faktycznie Nissan nic do tego nie ma, chodziło mi o pozostawienia pinu na obudowie przy montażu. Przytaczając Twój przykład z bagażnikiem, to tak jak by go nie dokręcili podczas montażu - to jest identyczny przypadek.

EDIT: napisałem "w takim wypadku faktycznie Nissan nic do tego nie ma" - wycofuję to. Otóż Nissan jako firma wykonująca usługę bierze odpowiedzialność za części które zamawia i montuje, oczywiście nie dotyczy to części które sami przywieziemy, ale wtedy mogą nie podjąć się tematu. Mnie jako Kowalskiego nie interesuje czy alarm zakładał Pan Zdzisiu, Mieciu czy inny podwykonawca - alarm był założony u oficjalne dealera firmy Nissan, oczekuję więc pełnego profesjonalizmu od marki Nissan a nie od Miecia z pod Krakowa o którym zresztą nie mam pojęcia.

Edytowane przez resket

Co by to nie było to szczerze Ci szczerze współczuje takiej usterki i trzymam kciuki aby dobrze się wszystko rozwiązało...

Dziś zawiozłem auto do ASO, po 4 godzinach szukania mechanik miał już stwierdzić że usterka nie występuje (szukał w komputerze) ale nagle auto mu nie odpaliło ... na moje szczęście, bo zapłaciłbym 200zł i wyjechałbym z niczym.

Fakt ten potwierdza że usterka nie jest związana z zakłóceniami w mojej okolicy.

Dzięki scanik :)

Wieści z placu boju: nie wykryli nic związanego z immobilizerem, teraz szukają w elektryce.

Koszty: gdy oddawałem auto było 200zł, dziś: 1400zł - jeszcze nie wiadomo co się zepsuło ...

Problem rozwiązany: w skrzynce od bezpieczników, w miejscu bezpiecznika był wsadzony ... spinacz który powodował losowe wyłączanie immobilizera. Cóż, mogę jedynie pogratulować osobie która wpadła na taki pomysł.

Przed kupnem, samochód był sprawdzony w ASO Nissana w Rzeszowie, widocznie nie sprawdzają bezpieczników ... ja natomiast wiem że ostatni raz sprawdziłem samochód w autoryzowanym serwisie, lepiej zlecić to firmie która zajmuje się sprawdzaniem samochodów przed kupnem.

A dla przyszłych, którzy będą mieć podobny problem: najpierw sprawdzcie dokładnie wszystkie bezpieczniki, dopiero później można usunąć alarm a już na samym końcu cały immo*

* tak naprawdę nie da się usunąć immobilizera z QQ, trzeba go zastąpić emulatorem.

Edytowane przez resket
  • Upvote 1

Wieści z placu boju: nie wykryli nic związanego z immobilizerem, teraz szukają w elektryce.

Koszty: gdy oddawałem auto było 200zł, dziś: 1400zł - jeszcze nie wiadomo co się zepsuło ...

Problem rozwiązany: w skrzynce od bezpieczników, w miejscu bezpiecznika był wsadzony ... spinacz który powodował losowe wyłączanie immobilizera. Cóż, mogę jedynie pogratulować osobie która wpadła na taki pomysł.

Przed kupnem, samochód był sprawdzony w ASO Nissana w Rzeszowie, widocznie nie sprawdzają bezpieczników ... ja natomiast wiem że ostatni raz sprawdziłem samochód w autoryzowanym serwisie, lepiej zlecić to firmie która zajmuje się sprawdzaniem samochodów przed kupnem.

A dla przyszłych, którzy będą mieć podobny problem: najpierw sprawdzcie dokładnie wszystkie bezpieczniki, dopiero później można usunąć alarm a już na samym końcu cały immo*

* tak naprawdę nie da się usunąć immobilizera z QQ, trzeba go zastąpić emulatorem.

to faktycznie nietypowy przypadek i cenna informacja - może się kiedyś przydać (oby nie)