Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Qasqai 2010 silnik 2.0 MR20DE gaśnie po włączeniu klimy

Dziunek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dziunek,ja rozumię,że sonda,rzecz droga.Ale nie kupuje się używki!  Kupuje się dobry zamiennik,lub oryginał.Sam sobie dałeś odp.Obydwie sondy są aut!

I tutaj może być pies pogrzebany przy włączaniu klimy

Kupiłem dobry zamiennik za 300 zł NGK wszystko zgodne z katalogiem producenta odpowiedni do mojego QQ, ale niestety też nie działała poprawnie,wchodził mi "Check Engine" 

Powtórnie byłem w serwisie klimy ale u innego fachowca, stwierdził,że sprężarka jest w dobrym stanie nie miał żadnych uwag.Wykonał również test podciśnieniowy i wszystko było ok.

Po wykonanym serwisie mój QQ hulał przez dwa dni super, nawet na klimie pracował równiutko i miał moc.Niestety radość trwała krótko ponieważ teraz znowu jest to samo.

Myślę,że powodem moich kłopotów jest jednak czujnik ciśnienia klimy,dlaczego ? tłumaczę.

Po wykonaniu testu pod ciśnieniowego czujnik zaczął działać normalnie ponieważ dostał ciśnienie na minus po czasie gdy zaczął dłużej pracować w normalnych warunkach znowu się "przywiesił".

Gdyby powodem moich kłopotów był brak sterownika programowego problem by istniał cały czas (serwis klimy nie miałby znaczenia).

Sondy :

Problem z sondą pojawił się dużo ,dużo wcześniej a QQ zachowywał się normalnie na klimie. W tej chwili zamontowałem "starą" sondę i nie wywala mi "check engine" jeżdżę już z nią ponad tydzień, więc nie przypuszczam aby powodem zatrzymywania silnika na klimie była sonda.

Nowa sonda lambda do QQ kosztuje około 1500 zł jest to dużo ale nawet taką cenę byłbym w stanie zapłacić gdy bym był pewien,że to pomoże.Nie chciałem ryzykować straty kasy ponieważ to jest bardzo dziwne,że dwa zamienniki oraz oryginalna używana sonda chodzą poza zakresem normalnej pracy czyli 0V-1V. Obawiam sie,że coś jest nie tak ze sterownikiem silnika i będę jednak musiał pojechać do serwisu nissana.

Zaryzykuję jeszcze wymianę czujnika ciśnienia klimy jak to nie pomoże w rozwiązaniu mojego problemu pojadę do serwisu nissana aby "prawdziwi fachowcy" mam nadzieję rozwiązali mój problem.

Mam jednak dziwne przeczucie,że mnie to będzie słono kosztowało.

Poinformuję Was o rezultatach.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za poświęcony czas.

Ps. Odnośnie oleju w sprężarce, koledzy dyskutowali na ten temat wcześniej, według mojego fachowca od klimy, olej nie jest podawany z czynnikiem chłodzącym do systemu.Aby wymienić olej należy wymontować sprężarkę i wymienić olej innej drogi nie ma.