Gość FKPoznan Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Dzień dobry. Wykazuje mi usterkę P0725 czujnik obrotów silnika - nieprawidłowy sygnał. Silnik 2.5 benzyna 4x4. Zapala się kontrolka silnika i jest w/w usterka. Ale auto zachowuje się normalnie. Został wymieniony czujnik wału korbowego na nowy ERA550529. Jest on montowany do silników 3.5 nissana ale wygląda tak jak oryginał. Normalnie w hurtowniach do tego auta proponują czujnik 23731-6N202 ale wygląda on inaczej. Na nowym czujniku auto gaśnie gdy się mocno nagrzeje oraz wykazuje usterki P0725 i P0340. Czy powinien być zamontowany oryginał ? Oto numer nadwozia jeśli ktoś ma dostęp do oryginalnego programu JN1TBNT30U0010659 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudson Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Spróbuj odpalić auto z odłączonym czujnikiem wału a później z odłączonym czujnikiem rozrządu. Auto powinno załapać mając sygnał tylko z jednego z nich ale przejść w tryb awaryjny. Pozwoli to stwierdzić czy czujniki podają prawidłowy do pracy sygnał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gkowal Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Obejrzałem sobie poniższy film i mam taka uwagę. W czasie filmu 2:56 są porównane te oba czujniki i zwróciłem uwagę, że mają one odwrócone gniazda elektryczne. Być może po zamontowaniu czujnika w silniku jest tam mało miejsca i to złącze się jakoś odgina i nie łączy. Co prawda na filmie jest inny model samochodu, ale silnik chyba ten sam. Nie znam tego silnika i nie wiem jak tam jest z miejscem Film obejrzałem pobieżnie ale zauważyłem że jednak do silnika trafił oryginał (5:55) a nie zamiennik https://www.youtube.com/watch?v=325s0pFQZtg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.