zbigi Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Witam.Problem polega natym że wogule nieświeci kontrolka ładowania akumulatora.Rozebrałem licznik ale tam są tylko dwie żarowki od kierunków i jedna chyba od długich świateł a reszta to chyba wlutowane diody.Czy da sie ją wymienić jeśli jest spalona a może problem leży gdzieś indziej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Ta kontrolka raczej się nie psuje. Podłączałeś ostatnio jakieś urządzenie nowe? jakiś moduł haka, albo radia, albo halogenów? Ładowanie działa? Kontrolka świeci po wyjęciu kluczyka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbigi Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Nie nic niepodłączalem ale sprawdzałem ładowanie i alternator nieładuje bo na aku jest prąd 12,2V na wolnych obrotach i alternator po kilku minutach jest gorący ze niemożna go dotknac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo32 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Sprawdź czy masz dobrą masę na alternatorze (oczyść połączenia masowe - wcześniej zdejm klemę). Drugie - brak świecenia kontrolki po włączeniu zapłonu świadczy, że brakuje wzbudzenia (na wyższych obrotach pojawia się żarzenie?). Prawdopodobnie jednak masz uszkodzoną diodę w mostku i czeka Cię regeneracja alternatora. Jaki alternator/ silnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 alternator do regeneracji. 150 zyli na gotowo. Gorączka idzie z łożysk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbigi Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Problem rozwiazany:)winny byl spalony mostek prostowniczy w alternatorze a przy okazji wymiana łożysk i szczotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Może dodasz ile zapłaciłeś, gdzie robiłeś? Przejrzyj masy w komorze i przy skrzyni bo to może być też przyczyną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbigi Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Robiłem to w Rzeszowie u gościa który zajmuje sie regeneracją rozruszników i alternatorów.Koszt to 170zł.części+robocizna i daje pół roku gwarancji na wymienione części.Masy sprawdzałem ale niewiem czy niezałatwił go olej z intercolera bo był troche zasyfiony na zewnątrz i w środku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.