chudson Opublikowano 12 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 (edytowane) porównałeś przed montażem zęby na dwumasowym z zębami na litym kole ? były takie same ? Jeśli tak to na 90 procent problemem jest za płytki montaż czujnika i wystarczy zebrać połowę plastiku z jego obudowy ( później czujnik nie siedzi na miejscu tylko się przekręca lewo prawo i trzeba go dobrze ustawić tak bardziej w stronę przodu silnika i dokręcić ) Edytowane 12 Listopada 2018 przez chudson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loofer Opublikowano 12 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Jutro zamawiam czujnik - dam znać co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loofer Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Wszystko działa jest tak jak mówiłeś . Czyli przy zmianie koła dwumasowego na sztywne trzeba kupić sztywne koło od almera tino 2.2 dci 115km,bo tylko ono pasuje, oraz tarczę sprzęgłową również od tino musi być ze sprężynkami tłumiącymi drgania, ucinamy śruby najlepiej u tokarza o ok 1cm, skręcamy wszystko i koniecznie trzeba spilować podstawę czujnika położenia wału musi byc ok 2mm luzu miedzy czujnikiem a ząbkami na kole, jeśli nie spiłujemy auto nie bedzie wkrecać się na obroty. Mi przy montażu uszkodzili czujnik o wieniec więc najlepiej go przed zdjęciem skrzyni odkręcić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loofer Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Ale jest następny problem mianowicie coś strasznie huczy przy przyspieszaniu najbardziej slychać na wysokim 5-6 biegu jak przyspieszam z niskich obrotów przy ok 70/h. Znalazłem chudson ,że kiedyś też szukaliście przyczyny podobnych objawów. Albo łożysko wału albo przeguby wewnętrzne były obstawiane wał w podporze podejrzanie dziwnie w gumie lekko się rusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudson Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 przeguby to drgania. Jak tylko huczy to niekoniecznie. Mój buczy wpadając w wibracje jak przyspieszam na za wysokim biegu. Jest to wina tłumika i osłon wydechu wpadających w rezonans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loofer Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Dokładnie tez mam takie objawy i też myślałem że to tłumik ale odkręciłem wydech i buczy nadal jak by przenosiło się pod podłogą i konczzyło z tyłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudson Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 (edytowane) Na początku przypisywałem ten rezonans sprzęgłu ale teraz uważam ,że to zbiór kilku elementów razem dających taki efekt ponieważ uszczelnienie intercoolera troszkę to zmniejszyło , skręcenie osłon termicznych na katalizatorze również trochę pomogło. Jazda na za niskim biegu też nie jest zdrowa więc zmieniam częściej biegi i problemu prawie nie zauważam ( poza podjazdami pod górkę czasami ) Edytowane 16 Listopada 2018 przez chudson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loofer Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Chudson to buczenie rezonans drgania przy np. przyspieszaniu z niskich obrotów na wysokim biegu to efekt zapiekającego się krzyżaka na wale. Wyjąłem wał i jeden krzyżak pracuje lekko a drugi ma delikatne wyczuwalne opory które w pewnym zakresie obrotów powodują, że krzyżak chodzi jakby "na sztywno". Dodam,że nie mają najmniejszych luzów i bez zdemontowania wału nie ma możliwości zdiagnozowania. Teraz nastała cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudson Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 (edytowane) Dzięki , sprawdzę ale dziwne ,że zgrało się to z wymianą sprzęgła Edytowane 18 Listopada 2018 przez chudson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysy Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Stary temat ale może ktoś szuka fot z rozbiórki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gall_anonim3 Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 Cześć. Przygotowałem się do wymiany dwumasu na koło jednomasowe zgodnie z informacjami w poście: koło dwumasowe - swap na jednomasowe z tino no i... ZONK. Po rozkręceniu (T30 4x4 2.2. Di 114KM z 2003r) ukazało się dwumasowe koło zamachowe jak na załączonym zdjęciu - pytanie czy można je zastąpić kołem jednomasowym z tarczą sygnałową wieloząbkową - jak w ww. poście? Mam wszystkie części gotowe (z dystansem włącznie) ale płacić 2 razy za wymianę trochę słabo - czy taka zamiana komuś wyszła na dobre w T30 2.2 Di 114 KM? Dzięki za wszelkie sugestie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gall_anonim3 Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Odpowiem sam sobie... może komuś się przyda - 2.2 Di a DCI mają różne dwumasy. W Di 114 jest jak powyższa do której nie znalazłem odpowiednika jednomasowego. Skończyło się na regeneracji dwumasy i kevlarowym sprzęgle - koszt o połowę mniejszy niż nowa sama dwumasa - zobaczymy jak pojeździ... na razie nie mam żadnych uwag. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysy Opublikowano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 (edytowane) Jak zakładałeś koło na wał to celowałeś kołkiem w wale na tą prostokątną dziurkę w kole zamachowym? Ono pasuje tylko w jednej pozycji? Bo szukam u mnie przyczyny braku mocy na niskich obrotach i braku wkręcania się powyżej 4 tysięcy pod obciążeniem a robiłem koło, rozrząd i turbo.. Edytowane 22 Grudnia 2023 przez Lysy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi