Gajowy102 Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Witam, jestem świeżo upieczonym posiadaczem 350z i mam problem, mianowicie podczas szybszej zmiany z jakiegokolwiek biegu na dwójkę skrzynia haczy albo wręcz nie da się wbić biegu. Problem występuje przy wyższych obrotach, przy zmianie z jedynki na dwójkę przy 1500 rpm wchodzi gładko. Jeżeli wybiję bieg i lekko przytrzymam przez chwilę drążek w pozycji przed dwójką to biegi wchodzą (im wyższe obroty tym dłużej trzeba czekać). Zmiana biegów z wyrównaniem obrotów niewiele pomaga tzn. tocząc się z górki przy 50 kmh i szybko redukując z trójki na dwójkę przy utrzymywaniu obrotów silnika jak dla drugiego biegu przy tej prędkości (bodajże 3000 rpm) skrzynia haczy. Dodatkowo wydaje mi się, że jest gorzej gdy silnik jest rozgrzany (ale bez upalania). Auto ma ok. 90 kkm, olej w skrzyni zalany świeży 75w140 od castrola. Mechanik powiedział że to prawdopodobnie kwestia synchronizatora ale wolałbym się upewnić przed wysłaniem skrzyni do rewizji i odstawieniem auta na dłuższy czas. Co jeszcze można sprawdzić? Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bydle Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Synchronizator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajowy102 Opublikowano 8 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 W takim razie czy ma ktoś sprawną skrzynię na handel? Czy z DE lub REV-UPa podejdzie? Alternatywnie gdzie skrzynię robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GodISmE Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Auto musisz sprzedac cale i wymienic na nowe , nie ma bata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpl1337 Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Nie oplaca sie tego naprawiac. Szukaj drugiej skrzyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GodISmE Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Jak jest nowym posiadaczem to moze byc przewrazliwiony, mi haczy dwojka w obu autach ale co to znaczy haczy? Dla jednego to problem, dla drugiego nie. W MPS-ie mi zaczela haczyc dwojka, mialem z tym duzy problem ale sie dalem przjechac kilku ludziom to sie pytali o co mi k.... chodzi!? Dziala normalnie! Lol Jak biegi wchodza, nie zgrzyta i nie blokuje to olej to i jezdzij. Przyzwyczaisz sie Ps. To nie musi byc tez synchronizator, nie wiem jak jest skrzyniabzrobiona w Nissanie ale w Mazdzie sie wyrabialy z czasem te nylonowe wkladki na widelkach ktore popychaja zebatki, wycieraly sie kompletnie lub nawet wypadaly, to powodowalo nieprecyzyjne wchodzenie konkretnych biegow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek1111 Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 a czy zgrzyta przy zmianie czy tylko czujesz opór i musisz czekać żeby zmienić bieg ten objaw co piszesz bardziej pasuje do nie wysprzęglającego sprzęgła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajowy102 Opublikowano 9 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 a czy zgrzyta przy zmianie czy tylko czujesz opór i musisz czekać żeby zmienić bieg ten objaw co piszesz bardziej pasuje do nie wysprzęglającego sprzęgła Przy wyższych obrotach nie da się zmienić na dwójkę, próbując zmienić na siłę słychać zgrzyty i dalej bieg nie wchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub350 Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Syncho 2 - niestety drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bydle Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 (edytowane) Chłopak normalnie pyta w jego stronę leca głupie teksty...widze że poziom spada na tym forum...a raczej zanizaja go niektóre osoby. A sychronitorow możesz poszukać w Nowym Tomyślu albo ewentualnie u Coobcia. Ewentualnie serwis ale to cenę licz w tysiacach. Edytowane 10 Września 2016 przez Bydle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GodISmE Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Lol odezwal sie ten najbardziej kulturalny na tym forum. Boki zrywac! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub350 Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 No bez przesady 200 lub 300 $ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bydle Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Krzysiu 300$ to już ponad tysiąc ogólnie to ktoś jakis czas temu chyba pisał że dowiadywal sie i powiedzieli mi 1500-1800 ale juz nie pamiętam dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub350 Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 No ale wymieniasz to i wszystkie łożyska i skrzynka lata jak ta lala a z używką to loteria ja kupiłem używkę za 1200 i ukręciła się trója Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bydle Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Wiadomo co nowe to nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpl1337 Opublikowano 11 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 z tego co wiem synchro 1200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 11 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 940zł synchro 2ki, przy okazji warto synchro 5tki za niespelna 400zł i oba głowne 100mm łożyska za ok. 780zł Do tego montaż/demontaż skrzyni no i praca nad nią, jak coś to bez problemu ogarniemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GodISmE Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Tez bym naprawil u Coobcia zamiast grac w loterie z uzywkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajowy102 Opublikowano 12 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Dzięki za odpowiedzi, PW poszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi