Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Filtr kabinowy

polonus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 19.10.2016 o 20:11, krawiec1974 napisał:
Co prawda zdjęcia są dla Juke-a, ale to pół biedy przy tym co jest w QQ :)
  W dniu 19.10.2016 o 22:55, hubert406 napisał:

Czy ja dobrze widzę że pół wnętrza trzeba rozbierać?

Przynajmniej nie trzeba rozkręcać pedałów i aktuatora klimatyzacji. ;) Edytowane przez polonus

W dniu 20.10.2016 o 18:40, marinero napisał:

ponieważ podwozie jest kompatybilne z X-trail to domniemam że wejście do filtra jest od strony kierowcy na za/pedałem gazu

Kurcze, a może ktoś wie na pewno ;) bo jak za schowkiem to sam zmienie, a jak wynalazek jak w x-trail lub qq to dam do wymiany na wiosne :D

W dniu 21.10.2016 o 18:06, marinero napisał:

wymian jest w X-trail prosta i zajmuje 2-3 minuty jeszcze tak łatwo nie wymieniałem filtra ani w Tucsonie, ani w RAV4, ani w Mazdzie 6....

Kurcze, ale filmiki na YT pokazują, że wymiana tego fitra w Qasqai-u, gdzie jest właśnie w okolicach pedałów to jakaś kpina. Odpinanie pedałów, części klimatyzacji, a na koniec celowanie w dziurke :o

Musze obczaić jak to się robi w X-Trailu ;)

Edit: Spojrzałem do tego co Krawiec zamieścił i wg MAN-a QQ i QQ II maja ten filtr w innym miejscu. No nic, kupie i zobaczę co się da wydłubać :)

Edytowane przez polonus

• 2 tygodnie później...

Polonus, wymieniłeś już ten filtr. Też jestem ciekawy gdzie on właściwie jest. Jak coś więcej wiesz to napisz.

W dniu 3.11.2016 o 08:29, klepek121 napisał:

Polonus, wymieniłeś już ten filtr. Też jestem ciekawy gdzie on właściwie jest. Jak coś więcej wiesz to napisz.

Wygląda na to, że pod schowkiem - co prawda wersja z kierownicą po drugiej stronie, ale daje jakiś pogląd:

20160919_160453_zpsyeav7vgi.jpg

W dniu 3.11.2016 o 08:29, klepek121 napisał:

Jeszcze nie wymieniałem, choć filtr już w bagażniku jeździ ;)
  W dniu 3.11.2016 o 10:20, Daniel_I napisał:

Wygląda na to, że pod schowkiem - co prawda wersja z kierownicą po drugiej stronie, ale daje jakiś pogląd:

20160919_160453_zpsyeav7vgi.jpg

No, żeby się nie okazało, że w ramach uproszczeń filtr jest po tej samej stronie, czyli lewej, gdzieś w czeluściach pod pedałami. :D

W dniu 3.11.2016 o 15:41, polonus napisał:

Jeszcze nie wymieniałem, choć filtr już w bagażniku jeździ ;)

No, żeby się nie okazało, że w ramach uproszczeń filtr jest po tej samej stronie, czyli lewej, gdzieś w czeluściach pod pedałami. :D

tak jest w X-trailu i sądzę - po ilości zdemontowanych elementów i wygłuszeń- że w okolicy pedałów jest zaślepka

W dniu 3.11.2016 o 15:55, marinero napisał:

tak jest w X-trailu i sądzę - po ilości zdemontowanych elementów i wygłuszeń- że w okolicy pedałów jest zaślepka

Corqz bardziej mam wrażenie, że to auto projektował złośliwy półgłówek. Co do silnika to jestem pewien, że z Francji, resztę obawiam się, że jakiś niedobitek japoński :D

• 3 tygodnie później...

Podzielę się swoim doświadczeniem w tym temacie. Dzisiaj właśnie wymieniałem filtr kabinowy. Kierując się obejrzanym filmikiem na youtube odnośnie wymiany filtra w juke przystąpiłem do wymiany. Najpierw 6 śrub trzymających schowek, potem wyjęcie schowka, nie rozłączałem kostki tylko oparłem schowek o w okolicy gałki zmiany biegów. 10 minut szukałem z latarką  filtra i w końcu przy samym wygłuszeniu po lewej stronie (musiałem całą głową wejść, trochę ciasno) zatyczka od filtra się znajduje. Odpinamy, wyciągamy stary, wsuwamy nowy, zatykamy, montujemy schowek i gotowe. Na przyszłość, jak już wiem co i jak, zajmie mi to góra 10 minut. Poprzedni filtr montowali mi w serwisie, kosztował 150 PLN, firmy mann filter, ten sam na necie kosztuje 115 PLN. Ja swój z filtrona kupiłem za 65 PLN, również z aktywnym węglem. Powodzenia.

W dniu 22.11.2016 o 19:02, balrog napisał:

Podzielę się swoim doświadczeniem w tym temacie. Dzisiaj właśnie wymieniałem filtr kabinowy. Kierując się obejrzanym filmikiem na youtube odnośnie wymiany filtra w juke przystąpiłem do wymiany. Najpierw 6 śrub trzymających schowek, potem wyjęcie schowka, nie rozłączałem kostki tylko oparłem schowek o w okolicy gałki zmiany biegów. 10 minut szukałem z latarką filtra i w końcu przy samym wygłuszeniu po lewej stronie (musiałem całą głową wejść, trochę ciasno) zatyczka od filtra się znajduje. Odpinamy, wyciągamy stary, wsuwamy nowy, zatykamy, montujemy schowek i gotowe. Na przyszłość, jak już wiem co i jak, zajmie mi to góra 10 minut. Poprzedni filtr montowali mi w serwisie, kosztował 150 PLN, firmy mann filter, ten sam na necie kosztuje 115 PLN. Ja swój z filtrona kupiłem za 65 PLN, również z aktywnym węglem. Powodzenia.

Super! Ja się wciąż za to nie wziąłem :/

• 2 miesiące temu...

Też jestem po wymianie wraz z wyjęciem schowka. Myślę że następnym razem spróbuję na macanego bez odkręcania schowka. Dostęp jest w miarę dobry tylko trzeba wyczuć zaślepkę filtra. Fabryczny filtr to MANN FILTER CU1629. Ja kupiłem dwa różne, oba węglowe. Jeden to MANN CUK 1629 za 66 zł., a drugi to CORTECO CC1418  Nr. 80001753 za 60 zł. Oba są identyczne wymiarami z fabrycznym. Corteco używam od dawna w QQ i jest bardzo bobry.  

• 5 lat później...

Masakra….nawet z opisem zajęło mi to 15 min żeby znaleźć . Trochę na oślep się tą wymianę robi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gość Andrzej G
  W dniu 7.08.2022 o 10:58, hubert406 napisał:

Masakra….nawet z opisem zajęło mi to 15 min żeby znaleźć . Trochę na oślep się tą wymianę robi.

Rozwiń  

Ja wczołgałem się pod schowek (którego nie zdejmowałem), skorzystałem z dużego lusterka i latarki ... i wymiana poszła gładko.

Fakt, że w bardziej upierdliwym miejscu już tego filtra nie mogli umieścić:mad:

Tez się męczyłem tak pierwszy raz całkowicie na czuja bez latarki. Teraz mam nadzieję , że pójdzie łatwiej. nalezy tylko z wyczuciem zgnieść filtr aby przeszedł przez przewężenie a następnie kilka razy przesuwać tak jak się da aby filtr dobrze się ustawił w kanale . Przyjemności z oddychania czystym powietrzem. Ja swój z filtrona kupiłem za 23 PLN z aktywnym węglem. Kosmiczna cena. Ale dwa razy w roku wymiana. Oczywiście przed włożeniem nowego filtra pełna dawka ozonowania razem z parownikiem  przez godzinę. Proszę nie zapomnieć o solidnym wywietrzeniu przed jazdą.

Ja tam bez żadnego ozonowania włożyłem :) następnym razem ze zdjęciem schowka robota na 10 min. Swoją drogą tak wyglądał u mnie filtr zmieniany w styczniu, No masakra jakaś jak to ma rok wytrzymać.

3aa8b4d75ae07caf27b8317027879607.jpg
5c896c7d1c211154b4308abab65bd95f.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

Polecam odkurzacz z regulacją mocy i jakąś domowej roboty przedłużkę, tam jest masa zmielonych liści i innego syfu.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Wczoraj dokonałem w ciągu 8 minut wymianę filtra wraz z odkurzaniem. Oczywiście tylko na "czuja" bez rozkręcania czegokolwiek. Do odkurzacza dołączyłem srebrna taśmą giętką przedłużkę aby być może w środku coś wyciągnąć. Przed odkurzaniem pojemnik był całkowicie pusty a po pracy tylko w kanale filtra pojawiło się trochę jakby listków i innych paprochów. Zatem podzięki hubert 406 oraz tomek 1912. Uczymy się do końca życia. Pomimo tylko niecałych 6 miesięcy pracy stary filtr był już zabrudzony i po jego wytrzepaniu  ukazało się sporo listków i innych paprochów. Poszedł do śmietnika. Reszta wykonana jak w poprzednim moim poście.

Edytowane przez tadeusz54

W dniu 20.08.2022 o 07:24, tadeusz54 napisał:

Wczoraj dokonałem w ciągu 8 minut wymianę filtra wraz z odkurzaniem.

Rozwiń  

Takiej czasówki raczej nikt nie pobije :laie_67: Ja niemal połowę tego czasu potrzebowałem na wyczołganie się spod schowka :D