Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Pali świece żarowe - J10

wojtbogus64
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów. Może ktoś spotkał się z sytuacją palenia świec żarowych. Auto z 2007 r. silnik: M9R. Zakupiłem go w 2014 r. i już w grudniu 2014 r. wymieniono świece na firmę Bosch. Nie upłynął rok i w listopadzie 2015, wszystkie świece spalone i znowu wymiana na Bosch. Mija rok wszystkie świece żarowe spalone!!! Pomocy. Co jest nie tak w tej kaszance?

Czas grzania świec.

Sprawdź jakie masz napięcie na akumulatorze.

Czy sam wymieniałeś świece czy zleciłeś firmie?

Świece wymieniałem w zakładzie ale nie Qaszkaja ASO. Czas grzania świec to kontrolka?

Nie ważna marka świec, ważny jest typ świecy a konkretnie chodzi o napięcie zasilania jedne są na 12V a są i świece na niższe napięcia i tu może być problem zły dobór świecy ewentualnie problem w sterowniku świec.

Jak wymienili 1 sztukę a resztę zostawili, to nie ma się co dziwić, że na pozostałe przyszedł kres. 

Odpowiednie napięcie oczywiście jest kluczowe w tej sprawie.

Koledzy wymieniałem wszystkie 4 świece w grudniu 2014 i w listopadzie 2015. Teraz jest tylko jedna sprawna. Świece widziałem jakie zakładali i mam nawet pudełko z jedną starą spaloną z 2015 r. Akumulator wg miernika ma 12.56 V

... silnik: M9R. Zakupiłem go w 2014 r. i już w grudniu 2014 r. wymieniono świece na firmę Bosch. Nie upłynął rok i w listopadzie 2015, wszystkie świece spalone i znowu wymiana na Bosch. Mija rok wszystkie świece żarowe spalone!!! ...

Sprawdź czujnik temperatury płynu chłodzącego. W starszych konstrukcjach czas dogrzewania wynosił ok. 3 min., w nowszych dogrzewanie świec po rozruchu kończy się, gdy silnik (płyn w ukł. chłodzącym) osiągnie odpowiednią temperaturę. Być może świece pracowały dłużej niż powinny.

Jaki masz symbol świec Boscha ? Katalog Intercars dla silnika 2,0dCi podaje, że mają być /Bosch:0 250 603 001 ; Beru CGP 007/ - obie świece mają napięcie znam. 7 V i takie powinien podać sterownik.

Najlepiej udać się do ASO i sprawdzić wg VIN, jaki masz sterownik świec (na jakie napięcie) i jakie powinny być dedykowane do tego silnika świece żarowe.

Miarodajny byłby pomiar prądu miernikiem bocznikowym (ok.14 A na świecę) i obserwacja cyklu pracy świec żarowych.

Mam stare świece o takim symbolu: 0 250 603 001 / 7V oczywiście spalone. Wiesz w ASO zedrą ze mnie skórę jak to w tych autoryzowanych serwisach. Co mam zrobić? Próbowałem zmierzyć prąd na fajce od świecy żarowej ale to chyba nie ta droga

Nikt nie ma pomysłu na rozwiązanie mojego problemu ze świecami żarowymi?

• 3 tygodnie później...