manix Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 U nich jest metoda rodem z PSA i wiele można utargować, poza tym, jak porównasz wyposażenie i wersję to już tragedii nie ma (co świetnie oddaje w/w przykład) Ale niewątpliwie czasy, gdzie Koreańca można było kupić za dużo niższe pieniądze, bezpowrotnie minęły. To technicznie bardzo zaawansowane auta i do tego bezpieczne co zdążyli zauważyć już wszędzie, a to kosztuje. Auto z testu ma drogi silnik turbo, 4x4 i automat do tego pełne wyposażenie (nawet wentylowane fotele) a mogę go mieć za niecałe 100k. Ceny aut bez doładowanych silników są dużo tańsze. Ja zastanawiałem się nad tgdi ale różnica 16k między wolnossacym 132KM a turbo 177KM robiła różnicę, a auto do miasta w 99%. Teraz ta różnica to już 22.5k i to jest chore.(cennik promocyjny 2017 Wyprzedaż) Spójrz w ten cennik, wersji premiere style i znajdź tak wyposażone auto w takiej cenie z napędem automatem i mocnym silnikiem. A to ceny wyjściowe. http://www.hyundai.pl/Samochod/Rekreacyjne/KONA/ a w tym roku wejdą do tego modelu pozostałe silniki i cena za np. 100konny wolnossacy znacznie poleci w dół, co w wypadku auta do miasta wystarczy. Mocno myślę nad tym autem lub cx3 dla żony, pod koniec tego roku, najpóźniej na wiosnę 2019. Ew. Stonic. Edit: Co do chwalenia, co mam pisać jak auto nie bierze grama oleju, nie skrzypi, nie puka, czujniki nigdy nie wariują, aku działa jak należy jest cicho komfortowo... Nuda Panie jak w polskim filmie jedyny feler, to paliwo spala przegląd raz na 2lata/30kkm dla mojego silnika, nawigacja aktualizacje przez 7 lat w cenie, 5 lat bez limitu km gwarancji (oczywiście nie na wszystko ) Jak się coś popsuje to napiszę, obiecuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Dziękuję manixio za ładny opis. Jednego czego Ci zazdroszczę, to tej darmowej aktualizacji map. Bo choć moja Astra też na razie nie daje powodu do niepokoju, to jednak oplowska aktualizacja map jest jak sraczka czyli rzadka, męcząca i na dodatek za jej leczenie trzeba płacić. Dobrze chociaż, że jest Android Auto, to mogę korzystać alternatywnie z map Google, które w zasadzie mogą z powodzeniem zastąpić fabryczną navi.Co do polityki sprzedażowej PSA, to do pewnego momentu było tak jak piszesz. Czyli cena w katalogu zaporowa, za to w salonie można było uzyskać nawet kilkadziesiąt tysięcy zniżki. Jednak taka polityka nie sprawdzała się i odstraszała wielu klientów już na starcie (zaczęli omijać salony nie mając świadomości ile można w praktyce ugrać). W związku z tym od jakiegoś czasu PSA w swoich salonach ma już normalniejsze, niższe ceny, ale urwać z ceny nie można już tyle co dawniej.Podobną politykę do tej wcześniejszej z PSA prowadzi póki co jeszcze Opel, bo można wiele urwać z cennika. Jednak po przejęciu przez PSA zapewne i to niedługo się zmieni. O ile w ogóle Opel się utrzyma. Albo utrzyma się tylko logo, a reszta będzie francuska. Podobnie jak w Nissanie, co już zresztą powoli się dzieje, bo nowe modele Grandland i Crossland, to już typowe rozwiązania francuskie (łącznie z silnikami). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) Miło jest słyszeć takie opinie mimo , że z natury są subiektywne to dla mnie jak najbardziej wiarygodne . Ja też nie chciałbym z nikim rywalizować dlatego chętnie słucham opinii o każdej marce ! Dzięki Manix, dzięki Colins ! Edytowane 11 Lutego 2018 przez nowy 2011 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seta21 Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 (edytowane) Poważnie rozważam sprzedaż mojego QQ. Pojeździłem chyba wszystkim w tym segmencie, poza Volvo, BMW i itp poza moim zasięgiem. W międzyczasie mój samochód trafił na przegląd, gdzie okazało się, że jest drobna usterka, którą wole usunąć, bo niech kolejny użytkownik QQ będzie zadowolony, no a że gwarancja wykupiona, to wiadomo... Jako zastępczy dostałem X-Trail. I właściwie tyle - wybór został dokonany. Pierwszy raz w życiu (!) jechałem autem z automatem. Rewelacja. Jako auto zastępcze dostałem mocarnego diesla 177 KM. Mimo naprawdę fajnych osiągów, jednak zdecyduję się na benzynę. Drgania w aucie są nietolerowalne dla wrażliwego żołądka mojej milejdi. Tak więc sprzedają mojego QQ, jakbyście chcieli kupić ;-)/. Edytowane 19 Lutego 2018 przez seta21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 A co to za usterka? Jak rozumiem wybór padł na X'a? Co do jazdy automatem to zapewne wiesz że X'a nie ma w tym zestawieniu PB+AT. Gdyby była taka konfiguracja to wybrałbym właśnie X'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiros Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 A więc czas wrócić do tematu i napisać kilka słów o moich poszukiwaniach - jak wiecie z powodu problemów z moim QQ choć to może za dużo powiedziane bo problem był z sondom lambda ( nawiasem mówiąc od czasu jak zacząłem poszukiwania to lampka zgasła i nic się nie świeci ) zacząłem szukać czegoś zastępczego, z normalnym silnikiem wolnossącym , automatem a nawet ze względu na to , że żona robi 2 km dziennie padł pomysł na auto hybrydowe . No i pojeździłem kilkoma autami , które spełniają te wymagania , Auris Hybryda, Kia Niro, Hyundai Ioniq. Ze zwykłych była Mazda CX5 2.0 automat, Outlander 2.0 CVT- troszkę tego było i powiem , że nie spodziewałem się , że kiedyś to powiem ale najlepszym autem z tych wszystkich jest HYUNDAI Ioniq !!!! Bardzo fajne auto, ciche, super spasowane plastiki i nawet to że są twarde to nie przeszkadza bo jakościowo są bardzo dobre . Skrzynia dwusprzęgłowa też robi robotę , bagażnik pojemny. Jedynie co mi się nie podoba to brak możliwości zamówienia świateł Led bo są ksenony - to w KII Niro można domówić pakiet ze światłami Led . Ale pewnie zaraz będzie jakieś odświeżenie modelu i będzie taka możliwość . Pod koniec tego roku ma wyjść też nowa Toyota Auris . W związku z tym, że jak na razie mój QQ nie zgłasza problemów z sondom lamda oraz tym , że proponują za niego bardzo śmieszne pieniądze to powstrzymam się ze sprzedażą i wymianą auta bo pewnie teraz jest ten czas kiedy najwięcej auto straciło na wartości. A co za tym idę będziecie musieli się jeszcze ze mną troszkę pomęczyć na forum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memeQQ Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Czyli QQ wygrywa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej G Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 ... A co za tym idę będziecie musieli się jeszcze ze mną troszkę pomęczyć na forum Jakoś wytrzymamy Natomiast Ty, może nawet dotrwasz przy QQłce do wejścia do produkcji i sprzedaży czegoś takiego https://www.samar.pl/__/3/3.a/97452/Hyundai-na-targach-Genewa-2018.html?locale=pl_PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Nooo...nikt by już w tedy nie powiedział,że gaz tylko do kuchenki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiros Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Czyli QQ wygrywa! Kurczę coś w tym jest - ale sam bym na to nie wpadł Ale po tych kilku autach potestowanych to teraz jestem już pewny , że kolejny samochód to nie będzie Nissan . I to nie dlatego że nie bo nie ale np. przestarzały system inforozrywki - Hyundai i Kia miażdżą NC, skrzynia biegów, komfort jazdy . Jakoś wytrzymamy Natomiast Ty, może nawet dotrwasz przy QQłce do wejścia do produkcji i sprzedaży czegoś takiego https://www.samar.pl/__/3/3.a/97452/Hyundai-na-targach-Genewa-2018.html?locale=pl_PL Od razu mi lepiej A autko z linka mistrz - kurczę chyba jestem gadżeciarzem bo mnie jarają takie nowinki motoryzacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 (edytowane) Jest prawie ideał *Foto by Zachar Edytowane 23 Lutego 2018 przez pawcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej G Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Jest prawie ideał Gdyby nie "zbójnicko" zestrojony cennik wyposażenia opcjonalnego, to można by na tym zawiesić oko. Przecież tam nawet najwyższa opcja wyposażeniowa nie ma w standardzie wielu istotnych rzeczy, tylko trzeba dodatkowo zdrenować portfel http://www.seat-auto.pl/content/dam/countries/pl/cenniki/ateca-cennik.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Jak to u "niemca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Jakby nie ten napis na pierwszym zdjęciu "cupra" to bym pomyślał, ze to ten karoq czy kodiaq... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Jak to u "niemca" A potem płakał jak sprzedawał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek1971 Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Jakby nie ten napis na pierwszym zdjęciu "cupra" to bym pomyślał, ze to ten karoq czy kodiaq... Bo to jest kodiaq. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Gdyby to był Kodiaq to by miał napisane Kodiaq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 @rafiros, sam o mało nie kupiłem Ioniqa, ale jak pisałem, wystarczyła mnie trochę nowość tego napędu w hyundaiu. Jednak i Ty mnie zaskoczyłeś, miałem to auto trzy dni a nie zwróciłem uwagi, że nie można mieć ledów, (toż mój tusiek je na, więc hybryda tym bardziej chyba powinna?) Za to wersja która miałem, miała świetne audio, coś w deseń tego z "szóstki" o niebo lepsze od tego w Tucsonie. Co do twojego zaskoczenia hyundaiem, świetnie Cię rozumiem, bo sam to przerabiam i zrezygnowałem w jego miejsce z CX5. Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 (edytowane) W sumie to ma sens, przypomnial mi się pierwszy cayenne i touareg, tam też głownie napis rózróżniał te auta, no może jeszcze trochę przednie światła w porszaku. Edytowane 24 Lutego 2018 przez tomkek1912 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiros Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 @rafiros, sam o mało nie kupiłem Ioniqa, ale jak pisałem, wystarczyła mnie trochę nowość tego napędu w hyundaiu. Jednak i Ty mnie zaskoczyłeś, miałem to auto trzy dni a nie zwróciłem uwagi, że nie można mieć ledów, (toż mój tusiek je na, więc hybryda tym bardziej chyba powinna?) Za to wersja która miałem, miała świetne audio, coś w deseń tego z "szóstki" o niebo lepsze od tego w Tucsonie. Co do twojego zaskoczenia hyundaiem, świetnie Cię rozumiem, bo sam to przerabiam i zrezygnowałem w jego miejsce z CX5. Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka Co do audio masz rację - system Infinity gra rewelacyjnie - w testowej Toyocie było audi JBL ale to z Hyundaia jest lepsze - no i jeszcze dwusprzęgłowy automat zamiast iCVT - mi osobiście chyba bardziej odpowiada chociaż wydaje mi się , że przy spokojnej jeździe iCVT jest bardziej płynne . Hyunadi daje 5 lat gwarancji bez limitu kilometrów i 7 lat na baterie, Toyota 3 lata gwarancji i 10 lat na baterie ale tylko w przypadku corocznej inspekcji - koszt około 200 zł. Ciekawym autem jest jeszcze Kia Niro , która ma identyczny układ hybrydowy jak Hyundai , 7 lat gwarancji lub 150 tyś km jednak wydaje mi się , że Ioniq jest bardziej komfortowy. Trzeba poczekać co pokaże Toyota w nowym Aurisie - pewnie układ hybrydowy IV generacji taki jak jest teraz w Priusie i CHR. Bardzo podoba mi się również RAV4 i po głowie chodzi mi Lexus NH300h ale to już raczej używany bo trochę drogi . Jest z czego wybierać i o czym myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Co do 10 lat na baterie w toyocie to ściema. Jest 5 a potem co rok przegląd za 200zł i... Przedłużanie o rok. Jeśli np. W 7 toku przegląd wykaże, że coś z nimi nie halo, to już nie przedłużą na ósmy Trzeba jednak przyznać, że baterie jeżdżą nawet po 15lat, więc to nie jest słaby punkt auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 A ja właśnie miałem na tydzień Aurisa z wypożyczalni, 1.6 benzyna turbo CVT(2017 model) i boże, już dawno nie jeździłem tak fantastycznie beznadziejnym autem. Albo może inaczej - to jest świetne auto dla kogoś, kto na pytanie "jakim autem jeździsz" odpowiada "czarnym". Wsiadasz, zapalasz i jedzie. Więc co więcej chcieć. A to, że cały układ kierowniczy jest w wózka golfowego i w mieście nie czujesz co robią koła ale na autostradzie całe auto pływa - co z tego. Co z tego,że wnętrze to plastik fantastik(i to w dodatku w czarnym błyszczącym plastiku), i nie wiem co za banda małp wymyśliła, żeby przyciski od wszystkiego były dotykowe(!!!!!) i jak jedziesz w rękawiczkach to nawet głośności nie zmienisz. Co z tego,że system audio wygląda jakby miał 10 lat i jest pełen idiotycznych animacji które zajmują po 5 sekund, a i tak wszystko jest nieczytelne bo czcionki nie mają cieni. Kamera tylnia zachlapana błotem po przejechaniu dwóch kilometrów. Wcale nie jakoś super auto wygłuszone w środku, bardzo słychać powietrze podczas jazdy. I po przejechaniu 1000km w ten tydzień, średnie spalanie wyszło ponad 10L/100km. Dziękuję bardzo, nie skorzystam. Może model hybrydowy byłby ciekawszy, ale do normalnego Aurisa oddałem kluczyki po tygodniu z ulgą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Odnośnie Aurisa... https://autokult.pl/30886,toyota-wraca-na-dobra-droge-nowy-auris-z-duzym-silnikiem-i-ciekawa-stylistyka Więcej dopiero 6 marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiros Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Odnośnie Aurisa... https://autokult.pl/30886,toyota-wraca-na-dobra-droge-nowy-auris-z-duzym-silnikiem-i-ciekawa-stylistyka Więcej dopiero 6 marca. Czekam z niecierpliwością Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seta21 Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Hej. Oddałem wczoraj X-a i odebrałem swojego QQ. Buuuu! Dlaczego nie ma benzynki z AT, ja się pytam?! W zastępczym X-ie pewne rzeczy irytowały: pierdząca kierownica (chyba każdy to miał w QQ J10 i J11, a teraz widzę, że X też to ma), wibracje diesla, brak USB w schowku pod łokciem. Ale za to ten diesel 2.0 w połączeniu z CVT to po prostu bajka. No i sam X okazuje się być nie tylko starszym, większym bratem QQ, ale i przy tym porządniej skrojonym. Co do Seata Ateca Cupra - o ile sie nie mylę, to takie cudo w tym własnie grafitowym kolorze śmiga po Bydgoszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi