Author53 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Wiązka idzie po podłodze, następnie nad lewym tylnym nadkolem (strona kierowcy), dalej do góry przez słupek C (tylny) poprzez gumową harmonijkową przelotkę trafia z nadwozia do górnej części tylnej klapy. Z reguły przewody przecierają się (łamią) w tej gumowej przelotce (urok tylnych drzwi). Oprócz kontroli +12V (najlepiej żarówką 21W) w kostce B76 (po włączeniu zapłonu i naciśnięciu hamulca), do sprawdzenia odejście, czyli masa w tylnej klapie. Wystarczy zdjąć plastiki na słupku C i mamy całą wiązkę w oplocie. Tak sobie myślę, jestem laikiem jeśli chodzi o elektrykę, że jeśli oba światła stop w tylnych lampach się świecą to może to trzecie jest zasilane z lewej tylnej lampy? Przecież nikt by nie ciągnął osobnego kabla do trzeciego światła? Może tam w kostce coś zaśniedziało, może tam nie ma styku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo32 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) Wszystkie lampy stop są połączone galwanicznie równolegle (rozdział z pojedynczego przewodu idącego od włącznika stopu - na poszczególne lampy następuje w wiązce w tylnym słupku). Jedynie zasilanie oraz połączenie do masy "trzeciego stopu" odbywa się za pośrednictwem pinów kostki (prąd do żarówek lamp nadwozia płynie bezpośrednio od włącznika). Ponadto lampy stop w nadwoziu oraz diodowa lampa w tylnej klapie mają osobne masy. Być może zaśniedziały piny w kostce lub połączenie z masą w tylnej klapie. Zdejmując górną listwę (i boczne) okalające szybę klapy, mamy dostęp do złącza zasilającego "trzeci stop". Przewód czarny w tym samym złączu "trzeciego stopu" jest przewodem masowym, przykręconym do blachy tylnej klapy. Drugi przewód w 2-pinowym złączu jest przewodem zasilającym. Jeśli nie masz zasilania na "trzecim stopie" - przewodu o tym kolorze szukasz we wspomnianej wcześniej harmonijce. Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez polo32 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabo14 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Witam Wiec tak: Lampke trzeciego światła stopu da się wyciągnąć od zewnątrz z klapy bagażnika(ciężko ale się da) Nic nie trzeba rozbierać(chodzi mi o plastiki na klapie) Lampka sprawna Ale nie dochodzi prąd do kostki B76 Puszcze nowe kable od lewej tylnej lampy i powinno być dobrze Ale to dopiero jutro bo dzisiaj Niedziela! Sukces!!!! Pełen sukces Panowie....... Po wyjęciu lampki 3 światła stopu z klapy bagażnika, sprawdziłem miernikiem cyfrowym czy dochodzi prąd do kostki nr B76,niestety nie było prądu ale podkusiło mnie sprawdzić samą masę(czarny przewód)i podpiąłem masę z innego miejsca i lampka zaświeciła, Więc poprowadziłem nową masę a starą obciąłem i zaizolowałem. Dzięki wszystkim za pomoc lampka świeci! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Witam Wiec tak: Lampke trzeciego światła stopu da się wyciągnąć od zewnątrz z klapy bagażnika(ciężko ale się da) Nic nie trzeba rozbierać(chodzi mi o plastiki na klapie) Lampka sprawna Ale nie dochodzi prąd do kostki B76 Puszcze nowe kable od lewej tylnej lampy i powinno być dobrze Ale to dopiero jutro bo dzisiaj Niedziela! Sukces!!!! Pełen sukces Panowie....... Po wyjęciu lampki 3 światła stopu z klapy bagażnika, sprawdziłem miernikiem cyfrowym czy dochodzi prąd do kostki nr B76,niestety nie było prądu ale podkusiło mnie sprawdzić samą masę(czarny przewód)i podpiąłem masę z innego miejsca i lampka zaświeciła, Więc poprowadziłem nową masę a starą obciąłem i zaizolowałem. Dzięki wszystkim za pomoc lampka świeci! Gratulacje Jak to miło jak efekt poszukiwań jest opisany. Często końca problemu nikt nie opisuje a szkoda. Czyli problem rozwiazany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabo14 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Poprostu radość niesamowita jak się coś wykona samemu i jest efekt!!! Dzięki jeszcze raz!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Tak trzymaj, punkcik za dobrą robotę i pochwalenie się jej efektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 No i brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi