WIWAN Posted September 14, 2017 Share Posted September 14, 2017 Witam mam problem po wymianie wiskozy. Ciągle pracuje, w aucie słychać tylko wiatrak wisko. Co może być przyczyną? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sq9mcs Posted September 14, 2017 Share Posted September 14, 2017 Badziewne wisko założyłeś. U mnie tylko na początku pracuje później cisza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WIWAN Posted September 15, 2017 Author Share Posted September 15, 2017 Już mam przyczynę. Uszkodzony termostat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WIWAN Posted January 2, 2019 Author Share Posted January 2, 2019 W dniu 14.09.2017 o 20:55, sq9mcs napisał: Badziewne wisko założyłeś. U mnie tylko na początku pracuje później cisza. Witam. Nadal mam kłopot z wiskozą teraz działa non stop, wymieniana była już dwa razy termostat rownież ale bez skutku teraz mam włożony oryginalny OEM i wiatrak nadal zasuwał jak opętany. Jakie mogą być jeszcze przyczyny takiego zachowania viskozy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
polo32 Posted January 2, 2019 Share Posted January 2, 2019 Uszkodzone sprzęgło (zasprzęglone na "sztywno" = np. uszkodzony bimetal), olej lub układ jego sterowania. Wiatrak sprawnej wiskozy na zimnym silniku ma lekko obracać się, natomiast na gorącym obracać się z oporem - w obu przypadkach silnik wyłączony i kluczyk stacyjki w kieszeni (wiatrak obracać najlepiej jakimś narzędziem). Ponadto obroty sprawnej wiskozy są niezależne od obrotów silnika (przegazowanie silnika nie zwiększa obrotów wiatraka). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WIWAN Posted January 3, 2019 Author Share Posted January 3, 2019 7 godzin temu, polo32 napisał: Uszkodzone sprzęgło (zasprzęglone na "sztywno" = np. uszkodzony bimetal), olej lub układ jego sterowania. Wiatrak sprawnej wiskozy na zimnym silniku ma lekko obracać się, natomiast na gorącym obracać się z oporem - w obu przypadkach silnik wyłączony i kluczyk stacyjki w kieszeni (wiatrak obracać najlepiej jakimś narzędziem). Ponadto obroty sprawnej wiskozy są niezależne od obrotów silnika (przegazowanie silnika nie zwiększa obrotów wiatraka). Czyli sądzisz że trzy nowe sprzęgła były uszkodzone? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
polo32 Posted January 3, 2019 Share Posted January 3, 2019 Nie wiem. Podałem sposób sprawdzania wiskozy (trzeciego nie podam na ogólnym forum ze względów bezpieczeństwa). Nawet sposób magazynowania (położenia) ma wpływ na jej trwałość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WIWAN Posted January 3, 2019 Author Share Posted January 3, 2019 3 godziny temu, polo32 napisał: Nie wiem. Podałem sposób sprawdzania wiskozy (trzeciego nie podam na ogólnym forum ze względów bezpieczeństwa). Nawet sposób magazynowania (położenia) ma wpływ na jej trwałość. Na zimnym silniku swobodnie obracam wiatrakiem, więc nowa wiskoza jest ok. Zauważyłem że wiatrak jest delikatnie wyszczerbiony, czy to może mieć jakiś wpływ na pracę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
polo32 Posted January 3, 2019 Share Posted January 3, 2019 Żadnego - widocznie ktoś nieumiejętnie dokręcał nakrętę wiskozy .Na zimnym OK (olej spłynął), a jak na rozgrzanym? Wiatrak stawia opór, przegazowanie ma wpływ na obroty wiskozy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WIWAN Posted January 5, 2019 Author Share Posted January 5, 2019 W dniu 3.01.2019 o 16:54, polo32 napisał: Żadnego - widocznie ktoś nieumiejętnie dokręcał nakrętę wiskozy .Na zimnym OK (olej spłynął), a jak na rozgrzanym? Wiatrak stawia opór, przegazowanie ma wpływ na obroty wiskozy? Na rozgrzanym silniku wiatrak również nie stawia większych oporów. Przy przegazowaniu wiatrak również mocno przyspiesza. Byłem już u trzech mechaników i żaden nie może sobie z tą sytuacją poradzić. Szum wiskozy jest irytujący, wystarczy lekko dodać gazu i robię hałas jak ciągnik siodłowy. Zastanawiam się nad wyjęciem wiskozy i zamontowanie elektrycznego wiatraka od Murano, czy to jest trudny zabieg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diosxxx Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 Witam, mam podobny problem, czy udało się rozwiązać zagadkę wiskozy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts