Scenic1972 Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 On 5/3/2019 at 4:35 PM, JACKO29 said: Bardziej słychać szum kół,niż szum powietrza...a z racji tego,że jeszcze opatuliłem przednie nadkola to słychać szum z tyłu... Bo trzerba wyciszyc wszystko za jednym razem.Ze mna halas bawi sie w ciu ciu babke.Ale coraz mniej go zostaje bo mam juz prawie wszystko wyciszone. 19 hours ago, drds said: Silikony górą!!! Po silikonie straszna rdza !! On 4/21/2019 at 3:37 PM, Pavllo said: właśnie myślę nad jakaś konstrukcją - teraz mam włożone pianki akustyczne, ale niewiele to daje... obudowę planuje zrobić z blachy nierdzewki, okleić ja filcem 3mm Jaka kratka ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 16 minut temu, Scenic1972 napisał: Bo trzerba wyciszyc wszystko za jednym razem.Ze mna halas bawi sie w ciu ciu babke.Ale coraz mniej go zostaje bo mam juz prawie wszystko wyciszone. Po silikonie straszna rdza !! Jaka kratka ?? Ad1.No nie zawsze jest czas i kasa by od razu wszystko robić....Pomalutku,powolutku,aż do skutku Ad2.Mowa o wężyku silikonowym w uszczelkach drzwi,nikt przy zdrowym umyśle nie wciśnie silikonu w blachę bo wiadomo,ruda zaszaleje! Ad3 Z tyłu ,za nadkolem jest kratka wentylacyjna,ma za zadanie wyrównanie ciśnienia wewnątrz kabiny,no i co by pierdy miały się gdzie ulotnić Własnie przez tą kratkę idzie dużo hałasu pomiędzy błotnik a wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drds Opublikowano 6 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 W dniu 5.05.2019 o 10:57, JACKO29 napisał: Ad1.No nie zawsze jest czas i kasa by od razu wszystko robić....Pomalutku,powolutku,aż do skutku Ad2.Mowa o wężyku silikonowym w uszczelkach drzwi,nikt przy zdrowym umyśle nie wciśnie silikonu w blachę bo wiadomo,ruda zaszaleje! Ad3 Z tyłu ,za nadkolem jest kratka wentylacyjna,ma za zadanie wyrównanie ciśnienia wewnątrz kabiny,no i co by pierdy miały się gdzie ulotnić Własnie przez tą kratkę idzie dużo hałasu pomiędzy błotnik a wnętrze. Skąd wziąłeś silikonowy wężyk? W sprzedaży albo PCV albo guma, choć jeszcze popytam w sklepach. Ile metrów na 4 drzwi poszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 6 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 silikonowy wężyk kupisz na allegro Ja kupiłem ok.16 m i jeszcze mi zostało. Około 3.5 m przednie 1 szt i około 3.2 tylne 1 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drds Opublikowano 6 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 I tutaj może nie na miejscu taki mały suchar. Było 2 sąsiadów i mieszkali jeden nad drugim. Ten z dołu położył tapetę w pokoju a temu z góry bardzo się spodobało. Pyta więc - ile rolek tapety kupiłeś? No - dziesięć. I tamten pobiegł do sklepu i tez kupił. Następnego dnia schodzi do sąsiada i mówi - wiesz taki sam pokój , a mnie zostały jeszcze 2 rolki tapety. Na to sąsiad mówi - Mnie też. To jak z tym wężykiem, też zostanie ze 2 m, a może by tak wciągnąć do uszczelki bagażnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 6 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Nie próbowałem...A kupiłem więcej...bo zawsze mi się przyda do pompki powietrznej do oczka Możesz sobie drzwi wymierzyć sam i podjąć decyzję co do ilości zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavllo Opublikowano 7 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 ponieważ uszczelki są cienkie to się obawiam czy wam ten mocny wężyk silikonowy ich nie uszkodzi- zwyczajnie nie przetrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 7 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Nie.Wężyk silikonowy jest miękki jaki ta gumka na uszczelce.palcami go zgnieciesz,czy to lato czy zima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scenic1972 Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 On 4/21/2019 at 3:37 PM, Pavllo said: właśnie myślę nad jakaś konstrukcją - teraz mam włożone pianki akustyczne, ale niewiele to daje... obudowę planuje zrobić z blachy nierdzewki, okleić ja filcem 3mm On 5/3/2019 at 4:35 PM, JACKO29 said: Bardziej słychać szum kół,niż szum powietrza...a z racji tego,że jeszcze opatuliłem przednie nadkola to słychać szum z tyłu... Ja wyciszylem (butyl i close cell foam)przednie i tylndakola oraz bagarznik i dalej slychac glosny i chropowaty asfalt .Ale juz troche mniej.Drzwi tez mam wyciszone 4 pozostaje podloga. On 5/5/2019 at 9:57 AM, JACKO29 said: Ad1.No nie zawsze jest czas i kasa by od razu wszystko robić....Pomalutku,powolutku,aż do skutku Ad2.Mowa o wężyku silikonowym w uszczelkach drzwi,nikt przy zdrowym umyśle nie wciśnie silikonu w blachę bo wiadomo,ruda zaszaleje! Ad3 Z tyłu ,za nadkolem jest kratka wentylacyjna,ma za zadanie wyrównanie ciśnienia wewnątrz kabiny,no i co by pierdy miały się gdzie ulotnić Własnie przez tą kratkę idzie dużo hałasu pomiędzy błotnik a wnętrze. Dzieki.Jak wyciszalem nadkola z tylu to nic tam nie widzialem.Chyba ze wewnatrz.Ale tam tez wyciszalem i nie pamietam bo tylko wybrzuszenia nadkoli wyciszalem od srodka.Rozebralbym i sprawdzil ale baba i tak chce mnie juz wywalic z domu bo kasa idzie na to.Dzieki i tak na marginesie to mam juz dosyc tego wyciszania i chyba sprzedam to w pizdu.PS ktory masz rocznik (chodzi o kratke ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 1 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 3 minuty temu, Wojtek74 napisał: Kolego bierz wersję z DSP nie będziesz żałował . Ja dodatkowo z radiem wymieniłem głośniki ( oczywiście auto wygłuszone ) i teraz dopiero można słuchać . Android w radiu daje dużo możliwości . Gdzie i jak wygluszales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek74 Opublikowano 1 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 (edytowane) Wygłuszałem sam , matami STP Silver oraz pianką 6mm . No i obowiązkowo do głośników dystanse MDF . Wygłuszyłem bagażnik , drzwi , nadkola oraz podszybie . Edytowane 1 Listopada 2019 przez Wojtek74 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 1 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 Jaki efekt wygłuszenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek74 Opublikowano 1 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 Jak najbardziej pozytywne , szczególnie w odsłuchu muzyki . Co do dźwięków z zewnątrz różnica także spora , została mi jeszcze do wygłuszenia podłoga , ale to grubsza sprawa . Po za zastosowaniem mat i pianki dołożyłem uszczelki w drzwiach w szczeliny między nimi oraz stałymi elementami karoserii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buba1982 Opublikowano 1 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 6 godzin temu, Wojtek74 napisał: Wygłuszałem sam , matami STP Silver oraz pianką 6mm . No i obowiązkowo do głośników dystanse MDF . Wygłuszyłem bagażnik , drzwi , nadkola oraz podszybie . Wojtek74, Masz gdzieś więcej zdjęć z tej operacji? ile kilogramów w sumie mogły mieć wszystkie materiały? Ile Ci czasu zajęło zrobienie drzwi, bagażnika i te dodatkowe uszczelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek74 Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 Na kilogramy nie przeliczałem ale zużyłem : 40 mat - https://www.bitmat.pl/Maty-wygluszajace/Wyciszanie-drzwi/StP-i-Silver-mata-wygluszajaca-butylowa-alubutyl 4m2 pianki - https://www.bitmat.pl/Pianki-wygluszajace/K6s-Pianka-wygluszajaca-akustyczna-kauczukowa-6mm-izolacyjna 0.5m2 pianki 10mm - https://www.bitmat.pl/Wyciszanie-urzadzen/LT5-LT10-LT15-LT25-LT40-Pianka-mata-wygluszajaca-pochlaniajaca-trudnopalna Uszczelki samoprzylepne z Aliexspress do drzwi typ Z oraz uszczelki nakładane na rant drzwi typ B . Czasowo , sam robiłem więc trzy podejścia około 20 godzin . Tak jak pisałem wygłuszyłem : bagażnik mata + pianka akustyczna drzwi od wewnątrz mata + pianka akustyczna , na zewnętrznej stronie mata , boczek pianka akustyczna , za głośnikiem od wewnętrznej strony zastosowałem piankę 20 mm nadkola tył mata , nadkola przód mata + pianka akustyczna podszybie mata + pianka akustyczna klapa silnika mata + pianka trudnopalna tylna klapa pianka akustyczna Powyklejałem także przednie nadkola metalowe , przynajmniej tam gdzie dałem radę sięgnąć . Jeszcze parę zdjęć mam , jak zmniejszę ich objętość to później wstawię . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasziek Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 W dniu 2.11.2019 o 08:22, Wojtek74 napisał: Uszczelki samoprzylepne z Aliexspress do drzwi typ Z oraz uszczelki nakładane na rant drzwi typ B . Masz gdzies jeszcze zachowany link do oferty z ali z tymi uszczelkami? W dniu 1.11.2019 o 16:20, Wojtek74 napisał: Ja dodatkowo z radiem wymieniłem głośniki Jakie zalozyles? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tz1609 Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 8 godzin temu, stasziek napisał: Masz gdzies jeszcze zachowany link do oferty z ali z tymi uszczelkami? Ja kupiłem tutaj https://pl.aliexpress.com/item/32725531974.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27845c0fNCR2uQ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek74 Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Typ Z -https://pl.aliexpress.com/item/32735326004.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.1b6132832009EQ&s=p&algo_pvid=5a330559-ff03-4a91-97a3-78d916881cbe&algo_expid=5a330559-ff03-4a91-97a3-78d916881cbe-0&btsid=7dd8ee2d-b962-4832-b872-a39a9bd3bff5&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4,searchweb201603_52 Typ B - https://pl.aliexpress.com/item/32835201867.html?spm=a2g0o.detail.1000013.19.28331f4aJlmJ3u&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.146401.0&scm_id=1007.13339.146401.0&scm-url=1007.13339.146401.0&pvid=21871a63-2afa-4ad5-91bc-e0dae3e1e2ec Głośniki + dystanse MDF przód Hertz DSK 165.3 - niskotonowe + zostawiłem oryginalne tweetery , tył Hertz EV 165.L5 + zwrotnice i tweetery z kompletu od DSK . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek74 Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 No to teraz zacząłem walkę z trzeszczącymi plastikami od boczków drzwi, na stuku plastiku z metalem oraz eko skóry . Zastosowałem taśmę parcianą STP - https://allegro.pl/oferta/stp-tasma-madeline-wyciszajaca-plastik-anti-squeak-8461614563?snapshot=MjAxOS0xMS0wMlQxMjozNjo0Ni43MzJaO2J1eWVyO2ZiZTJlMzg2ZTc3ZGIxMDQyZjBiZTY4MDU3Mzg2YjZhZWE4NGMzNzcyNjhkYmJhZTNkOGY2M2Q0NTIxMzBjOWE%3D . Jak na razie pomaga . A tak wyglądają tylne drzwi po zamontowaniu tweeterów : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasziek Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 w ktorych mniej wiecej miejscach dawales te tasmy? konieczne sciagniecie calej tapicerki drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buba1982 Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Może warto powiesić gdzieś temat związany z wyciszaniem samochodu i polepszenia car - audio? Jak widać, poza mną, jest więcej zainteresowanych osób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasziek Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Racja, z tematu o stacji multimedialnej zrobil sie watek o wyciszaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek74 Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 19 godzin temu, stasziek napisał: w ktorych mniej wiecej miejscach dawales te tasmy? konieczne sciagniecie calej tapicerki drzwi? Zdejmowałem boczek i przykleiłem na krawędzi plastików oraz skóry które stykają się z metalem , odkręcałem także rączkę i przykleiłem taśmę w miejscach styku rączki z boczkiem . Miejsca klejenia doskonale widać przed zdjęciem tapicerki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasziek Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 (edytowane) Dzieki Wojtek za info Kupilem ta tasme - tez sie zabiore za te plastiki PS: czy ktos z Was tym sposobem walczyl ze skrzypiacymi boczkami drzwi? Edytowane 12 Listopada 2019 przez stasziek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi