doomster Opublikowano 30 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Witam, czy przewiduje sie wymiane rozrzadu w tym silniku? Przy jakim przebiegu? pozdr Witam, czy przewiduje sie wymiane rozrzadu w tym silniku? Przy jakim przebiegu? pozdr NIkt nie wie co z rozrzadem 1,6 dci? przewiduje sie wymiane czy dopiero jak hałasuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 1 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Witam, czy przewiduje sie wymiane rozrzadu w tym silniku? Przy jakim przebiegu? pozdr NIkt nie wie co z rozrządem 1,6 dci? przewiduje sie wymiane czy dopiero jak hałasuje? Zwolenników i przeciwników wymiany będzie tyle samo . Przy takim przebiegu i niewiedzy jak jeździł poprzednik ja bym wymienił. Koszt wymiany rozrządu ma się nijak do kosztu naprawy silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doomster Opublikowano 1 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Zwolenników i przeciwników wymiany będzie tyle samo . Przy takim przebiegu i niewiedzy jak jeździł poprzednik ja bym wymienił. Koszt wymiany rozrządu ma się nijak do kosztu naprawy silnika. 90 tys dla łancucha to wg mnie mało, w innym moim aucie pasek zaleca sie wymieniac przy 230tys co jest absurdem ale łąncuch to powinien troche wytrzymac. Wg ks serwisowej przy ostatniej wizycie w serwisie rozrzad był sprawdzany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 1 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 90 tys dla łancucha to wg mnie mało, w innym moim aucie pasek zaleca sie wymieniac przy 230tys co jest absurdem ale łąncuch to powinien troche wytrzymac. Wg ks serwisowej przy ostatniej wizycie w serwisie rozrzad był sprawdzany. Zasugerowałem się tytułem postu "130km" Konie mechaniczne oznacza się dużymi literami KM więc wziąłem ten wpis za Twoją pomyłkę a mianowicie że miało być kkm No dobrze. Przy 90 tys. faktycznie nie ma co wymieniać. Jak serwisujesz u dobrych mechaników to sami powiedzą kiedy wymienić. O problemach z napędem rozrządu może świadczyć pogorszona kultura pracy silnika, mniejsza moc, czy świecąca się kontrolka „check engine”. W ostatnim przypadku po podpięciu komputera można dowiedzieć się, że układ diagnostyczny jednostki napędowej stwierdził ustawienie wałków rozrządu wykraczające poza dopuszczalne kąty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczek Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 90 tys dla łancucha to wg mnie mało, w innym moim aucie pasek zaleca sie wymieniac przy 230tys co jest absurdem ale łąncuch to powinien troche wytrzymac. Wg ks serwisowej przy ostatniej wizycie w serwisie rozrzad był sprawdzany. W tym silniku teoretycznie łańcuch jest dożywotni - to taki chwyt marketingowy . Mam najechane u siebie 98.000 km i nic się nie dzieje. Na razie nie słychać też o jakiś nagminnych przypadkach rozciągnięcia lub zerwania łańcucha w 1,6 dci przed 200.00 km, więc ja osobiście nic bym nie ruszał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lipek31 Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Ja słyszałem ze przy 200tys km powinienem wymienić. Auto było serwisowane do teraz i 201tys km zaczynam słyszeć tarcio- gruchotanie przy obrotach 1500 (na kazdym biegu). umówiłem sie juz na łańcuch , jak bede miał stary w reku to dam znać czy sie wyciągnoł i jak wygladały prowadnice. qashqai 2014, 1.6 dci. 201.000km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 W dniu 18.03.2019 o 16:22, lipek31 napisał: umówiłem sie juz na łańcuch , jak bede miał stary w reku to dam znać czy sie wyciągnoł i jak wygladały prowadnice. Wymieniłeś już ten łańcuch rozrządu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.