doomster Posted September 30, 2017 Share Posted September 30, 2017 Witam, czy przewiduje sie wymiane rozrzadu w tym silniku? Przy jakim przebiegu? pozdr Witam, czy przewiduje sie wymiane rozrzadu w tym silniku? Przy jakim przebiegu? pozdr NIkt nie wie co z rozrzadem 1,6 dci? przewiduje sie wymiane czy dopiero jak hałasuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Author53 Posted October 1, 2017 Share Posted October 1, 2017 Witam, czy przewiduje sie wymiane rozrzadu w tym silniku? Przy jakim przebiegu? pozdr NIkt nie wie co z rozrządem 1,6 dci? przewiduje sie wymiane czy dopiero jak hałasuje? Zwolenników i przeciwników wymiany będzie tyle samo . Przy takim przebiegu i niewiedzy jak jeździł poprzednik ja bym wymienił. Koszt wymiany rozrządu ma się nijak do kosztu naprawy silnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
doomster Posted October 1, 2017 Author Share Posted October 1, 2017 Zwolenników i przeciwników wymiany będzie tyle samo . Przy takim przebiegu i niewiedzy jak jeździł poprzednik ja bym wymienił. Koszt wymiany rozrządu ma się nijak do kosztu naprawy silnika. 90 tys dla łancucha to wg mnie mało, w innym moim aucie pasek zaleca sie wymieniac przy 230tys co jest absurdem ale łąncuch to powinien troche wytrzymac. Wg ks serwisowej przy ostatniej wizycie w serwisie rozrzad był sprawdzany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Author53 Posted October 1, 2017 Share Posted October 1, 2017 90 tys dla łancucha to wg mnie mało, w innym moim aucie pasek zaleca sie wymieniac przy 230tys co jest absurdem ale łąncuch to powinien troche wytrzymac. Wg ks serwisowej przy ostatniej wizycie w serwisie rozrzad był sprawdzany. Zasugerowałem się tytułem postu "130km" Konie mechaniczne oznacza się dużymi literami KM więc wziąłem ten wpis za Twoją pomyłkę a mianowicie że miało być kkm No dobrze. Przy 90 tys. faktycznie nie ma co wymieniać. Jak serwisujesz u dobrych mechaników to sami powiedzą kiedy wymienić. O problemach z napędem rozrządu może świadczyć pogorszona kultura pracy silnika, mniejsza moc, czy świecąca się kontrolka „check engine”. W ostatnim przypadku po podpięciu komputera można dowiedzieć się, że układ diagnostyczny jednostki napędowej stwierdził ustawienie wałków rozrządu wykraczające poza dopuszczalne kąty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smoczek Posted October 9, 2017 Share Posted October 9, 2017 90 tys dla łancucha to wg mnie mało, w innym moim aucie pasek zaleca sie wymieniac przy 230tys co jest absurdem ale łąncuch to powinien troche wytrzymac. Wg ks serwisowej przy ostatniej wizycie w serwisie rozrzad był sprawdzany. W tym silniku teoretycznie łańcuch jest dożywotni - to taki chwyt marketingowy . Mam najechane u siebie 98.000 km i nic się nie dzieje. Na razie nie słychać też o jakiś nagminnych przypadkach rozciągnięcia lub zerwania łańcucha w 1,6 dci przed 200.00 km, więc ja osobiście nic bym nie ruszał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lipek31 Posted March 18, 2019 Share Posted March 18, 2019 Ja słyszałem ze przy 200tys km powinienem wymienić. Auto było serwisowane do teraz i 201tys km zaczynam słyszeć tarcio- gruchotanie przy obrotach 1500 (na kazdym biegu). umówiłem sie juz na łańcuch , jak bede miał stary w reku to dam znać czy sie wyciągnoł i jak wygladały prowadnice. qashqai 2014, 1.6 dci. 201.000km Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezzar1 Posted April 15, 2019 Share Posted April 15, 2019 W dniu 18.03.2019 o 16:22, lipek31 napisał: umówiłem sie juz na łańcuch , jak bede miał stary w reku to dam znać czy sie wyciągnoł i jak wygladały prowadnice. Wymieniłeś już ten łańcuch rozrządu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.