Legion25 Posted October 6, 2017 Share Posted October 6, 2017 Witajcie koledzy. Przejrzalem cale forum i nie znalazłem odpowiedzi wiec proszę Was o pomoc. W lipcu jadąc w trasie zapalila mi sie kontrolka oleju, zjechałem na stacje dolałem litr, następnego dnia wymieniłem olej na nowy z filtrami. Mniej więcej w tym samym czasie kiedy zapaliła sie kontrolka oleju pojawilo mi się charakterystyczne wycie przy dodawaniu gazu od okolo 1800-2000 obrotów. Nie tyle gwizd jak przy turbinie co wycie, buczenie, głównie przy obciążeniu, jak zdejmowałem nogę z gazu nawet przy 2500-3000 obrotów wycie ustawało. Zbagatelizowałem nieco objaw buczenia jezzdzac tak. W miniona sobotę pojawił się ponownie komunikat brak oleju ( od wymiany zrobiłem 3tys). Zjechalem na stacje, dolalem litr. Dojechalem do domu chociaż zauważylem w trasie że auto idzie tylko do 130km/h na 6 biegu potem mimo pedału gazu w podłodze nie chce iść dalej. Rano następnego dnia niespodzianka, około 50cm średnicy plama oleju pod autem, bardziej od strony kierowcy plus kilkanascie mniejszych plam. Oddałem auto do mechanika, sprawdził turbine i stwierdził, ze nie bierze oleju i jest w dobrym stanie. Obstawia silnik i jakies uszczelniacze, ale stwierdził, że bez rozbierania na 100% nie powie. Pytanie tylko czy gdyby to były uszczelniacze to normalnym bylby objaw wycia i wycieku oleju na postoju, oraz brak mocy?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
voyager1956 Posted October 6, 2017 Share Posted October 6, 2017 Mój mechanik jak szuka wyciekow to myje silnik i każe mi się przejechać i wrócić do niego , wtedy widzi gdzie jest wyciek , tak miałem ostatnio , rok temu silnik po remoncie i po przejechaniu około 10kk widzę ze pasek wieloklinowy mokry i na dole osłony silnika ślady oleju .Umyl silnik i po powrocie z przejażdżki wykrył po świeżych śladach, że puścił uszczelniacz walu korbowego oraz był wyciek oleju wspomagania na wezach od zbiorniczka do przewodu powrotnej .Wiec przyczyn może być wiele , nie odważe się postawić diagnozy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legion25 Posted October 6, 2017 Author Share Posted October 6, 2017 Mój mechanik jak szuka wyciekow to myje silnik i każe mi się przejechać i wrócić do niego , wtedy widzi gdzie jest wyciek , tak miałem ostatnio , rok temu silnik po remoncie i po przejechaniu około 10kk widzę ze pasek wieloklinowy mokry i na dole osłony silnika ślady oleju .Umyl silnik i po powrocie z przejażdżki wykrył po świeżych śladach, że puścił uszczelniacz walu korbowego oraz był wyciek oleju wspomagania na wezach od zbiorniczka do przewodu powrotnej .Wiec przyczyn może być wiele , nie odważe się postawić diagnozy Dziekuje kolego za odpowiedz. Dzisiaj do ogolnych objawow doszło dymienie na bialo i to dośc intensywne. Mechanik stawia na jakies pierścienie olejowe i wycenia remont na 3,5 tyś. Twierdzi jednak, że do póki nie rozkręci silnika to na 100% nie stwierdzi. Załamać się idzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
voyager1956 Posted October 7, 2017 Share Posted October 7, 2017 Zastopuj jazde to jest już niebezpieczne dla silnika . Trzeba sprawdzić turbine bo zasysa olej i pcha do cylindrów .Jak dalej będziesz jezdzil to silnik dostanie rozbiegu czyli nie kontrolowanych obrotów . Turbina ma duże luzy . Lepiej zmień mechanika Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.