enstriel Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Witajcie, potrzebuje pomocy w naprawie lampy w Almerze 2003 lift euro. W prawym reflektorze mam bardzo mglista soczewke od swiatel drogowych w rzeczywistosci przepuszcza ona moze 30% swiatla co druga lampa. Nie jest to kwestia przedniego plastiku ani zarowki. Czy mozna to domowymi sposobami naprawic nie niszczac reflektora, czy kupic nowy? Thx! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Mozesz próbować wypłukać (demontujesz żarówki i silniczek regulacji i zalewasz ciepłą wodą, trzesiesz etc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo32 Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 ... W prawym reflektorze mam bardzo mglista soczewke od swiatel drogowych w rzeczywistosci przepuszcza ona moze 30% swiatla co druga lampa ... Pytasz o soczewkę czy światła drogowe ? Soczewka to światła mijania (tzw. krótkie), które musimy cały czas świecić w dzień. Wadą soczewki jest utrata ok. 1/3 a nawet połowę wytworzonego przez żarówkę strumienia świetlnego na przesłonie żarówki, rozgrzewając optykę i szybko ją wypalając (dodatkowo w polskich warunkach czas świecenia jest nieporównywalnie długi w porównaniu do świateł drogowych). Uważam, że masz wypalony odbłyśnik w soczewce - najlepiej oddać do regeneracji (oryginał drogo kosztuje a zamienniki to loteria). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enstriel Opublikowano 21 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Dzieki, dokladnie to mi sie chyba wydarzylo. Zalaczam kolejne zdjecia lepiej ukazujace sytuacje. Jutro chcialbym odkrecic reflektor i sam sprobowac cos zrobic. Myslicie ze warto, da rade domowymi sposobami? Z regeneracja w serwisach troche slabo. Kilka razy pytalem sie juz mechanikow i mowili ze nie zajmuja sie tym bo sie nieoplaca(?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 No klosz Ci zmatowiał lub raczej "zmleczniał" Często dzieje się tak od słońca - długotrwałe nasłonecznienie powoduje matowienie klosza. Nie pytaj mechaników , bo im się zawsze "nie opłaci" ..... poszukaj firmy zajmującej się tylko regeneracją lamp. Na miejscu ,w Twoim mieście lub są takie , do których wysyła się takie rzeczy . przykład : http://autolampy.blogspot.com/2014/02/co-sie-dzieje-z-lampami-nissan-almera.html Samemu także można to zrobić....Była o tym mowa na forum , np tutaj : http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/80002-samodzielna-regeneracja-lamp-przednich/ lub tutaj instruktaż - krok po kroku http://matowereflektory.pl/regeneracja-reflektorow-polerowanie-reflektorow-krok-po-kroku/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enstriel Opublikowano 22 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Wlasnie siedze z lampa na stole i proboje sie dostac do jej wnetrza, jednak mam problem ze zdjeciem przeniego plastiku przezroczystego. Pelno zatrzaskow i boje sie je polamac. Jakies rady jak sie dostac do wewnetrznej czesci? Czy nie probowac i zabrac sie do profesjonalistow lokalnie w Szczecinie? Dodam ze nie jestem kompletnym laikiem, jestem zdolnie manualnie i mechanicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo32 Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Lepiej oddać cała lampę do warsztatu wykonującego metalizację próżniową. Można zdjąć przedni poliwęglan podgrzewając umiejętnie opalarką lub wkładając do piekarnika a następnie stopniowo podważając odkleić (opisy w necie). Jednak (nie mając doświadczenia i cierpliwości), łatwo wyłamać zaczepy z poliwęglanu na obrzeżach "szkła", łatwo też zniekształcić obudowę. W Almerach (i nie tylko) częstym problemem jest zaparowanie wnętrza reflektorów - oddając do warsztatu całą lampę, masz gwarancję na całość usługi (nie rozklejają poliwęglanu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enstriel Opublikowano 22 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 I tak wlasnie zrobie, bo szkoda zachodu, a moge sie nabawic wiekszych kosztow i problemow ze znalezieniem nowego. Dziekuje wszystkim za pomoc, ciesze sie ze znalazlem to forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 @polo32 ma rację. Jeśli zmatowienie , ta mleczna powłoka nie jest na zewnątrz klosza i polerka nie wchodzi w rachubę - tylko trzeba dostać się do środka - to oddaj lampę / y w ręce specjalistów. ...a bo my , to takie fajne forum Odezwij się jak ogarniesz temat - tak dla potomnych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enstriel Opublikowano 26 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Kupilem nowki lampy na allegro po 218zl, przenioslem silniczki i zarowki. Jeszcze musze sprawdzic na przegladzie pozycje swiatel, ale jest chyba ok. Polecam odbezpieczyc przednia czesc karoserii (grill) od chlodnicy, aby prosciej wsadzic lampy. Dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 To najtansze zamienniki, za pół roku będziesz narzekał,że powtórka z rozrywki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enstriel Opublikowano 28 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 Te zamienniki kupilem: http://allegro.pl/nissan-almera-n16-03-nowy-reflektor-szary-prawy-i6924604896.html?snapshot=MjAxNy0xMC0yM1QxNjoyMTo0Mi44MDFaO2J1eWVyOzBkMjJhZWUzOGVhYjE1YTM5Nzk5YTFhNzRlNTI5NDU3NWFiMWZkYzhlYmQwNWRhMDc2YjU0MTA4NTY1Yzk1MDM%3D Tak uwazacie? Mam na nie gwarancje 1rok... a innych nie znalazlem po warsztatach :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert45 Opublikowano 28 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 U mnie od kilku lat są lampy DEPO.Swiecą całkiem przyzwoicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi