scanik Posted October 25, 2017 Share Posted October 25, 2017 Cześć,Co sądzicie o coraz bardziej popularnych sposobach "smarowania" suchego paliwa (jakie obecnie mamy ze względu na normy eko nałożone na ON). Polega to na dolewaniu olej do dwusuwów np. Ravenol 2T do zbiornika. Stosuje ktoś z Was? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klapek Posted October 25, 2017 Share Posted October 25, 2017 Olej do dwusuwów, stosowali kierowcy ciężarówek - dodam że chodzi o kierowców, którzy kradli paliwo. Olej miał (teoretycznie), przeczyścić układ, aby silnik mniej palił. Dzięki temu kierowca miał więcej ukraść. Na dzień dzisiejszy, są specjalistyczne środki do czyszczenia układu paliwowego i żadnego oleju dodawać nie musisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thunder Posted October 25, 2017 Share Posted October 25, 2017 http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/108584-olej-2t-do-diesla/ http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/88568-dodatek-do-paliwa/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DINO Posted October 25, 2017 Share Posted October 25, 2017 dodam że chodzi o kierowców, którzy kradli paliwo. Dzięki temu kierowca miał więcej ukraść. odważnie to tak z własnego doświadczenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klapek Posted October 25, 2017 Share Posted October 25, 2017 odważnie to tak z własnego doświadczenia Siedzę w transporcie naście lat... Naoglądałem się ciekawostek, z obu stron barykady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DINO Posted October 25, 2017 Share Posted October 25, 2017 też trochę podróżowałem i nigdy mi nie wpadło do głowy aby kupić/załatwić olej do dwutakta i wlać aby ściągnąć paliwo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klapek Posted October 25, 2017 Share Posted October 25, 2017 Kierowca i "uniwersytet parkingowy" to bardzo niebezpieczna mieszanka... Jakiś czas temu, wpuściliśmy 12tyś netto w wtryskiwacze, bo jeden postanowił sprzedawać ON, zalewając kotły opałem. Bystrzak Można by opowiadać noc całą... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DINO Posted October 25, 2017 Share Posted October 25, 2017 no to sprawa na policję i do zwrotu za naprawę inaczej tego się nie zlikwiduje bo ile by się nie zapłaciło to i tak za mało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tommy82 Posted October 25, 2017 Share Posted October 25, 2017 ja zalewam 250ml do każdego tankowania (56-57L ON) LM1052 2T. Taki zabieg stosuje już od ponad 20tys km, na forum Megane III (silnik 1.5 Dci) tez kilka osób używa albo LM albo Ravenol. Generalnie ma to ne celu lepsze smarowanie układu wtryskowego, jego lepszą pracę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klapek Posted October 25, 2017 Share Posted October 25, 2017 Jak będziesz wymieniał kiedyś uszczelkę pod głowicą, to koniecznie zrób zdjęcia wnętrza, przed skrobaniem nagaru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DINO Posted October 25, 2017 Share Posted October 25, 2017 250 chyba lekko za dużo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tommy82 Posted October 25, 2017 Share Posted October 25, 2017 na 65L zbiornik to taka proporcja wychodzi, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ferguson Posted October 25, 2017 Share Posted October 25, 2017 (edited) Jak będziesz wymieniał kiedyś uszczelkę pod głowicą, to koniecznie zrób zdjęcia wnętrza, przed skrobaniem nagaru. Nagar, no i owszem, ale większy wpływ na jego powstawanie ma temperatura pracy silnika i krótkie dystanse między uruchomieniami. Edited October 25, 2017 by ferguson Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thunder Posted October 25, 2017 Share Posted October 25, 2017 na 65L zbiornik to taka proporcja wychodzi, Dokładnie tak. Ja leję od czasu do czasu coś koło tego, nie mierzę w menzurce Jak się przeleje to też nic się nie stanie. A co do lania opału... gość nie był w temacie że zwłaszcza tam trzeba lać mixol. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tommy82 Posted October 25, 2017 Share Posted October 25, 2017 Szklana butelka 250ml jest idealna do odmierzania. A co do używania oleju 2T to zdania są oczywiście podzielone, jedni używają i się nie chwalą, inni nie używali a komentują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezzar1 Posted February 5, 2018 Share Posted February 5, 2018 Ja leję Ravenol scooter do laguny dci z fap. Nic się nie dzieje, ani na plus ani na minus. Koszt niewielki a może przedłuży życie pompy i wtryskiwaczy. Do nowego qq też będziemy lać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts