Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Łobuzy

Pinki18
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.10.2017 o 13:54, Pinki18 napisał:

Na policji dowiedziałem się że nie jestem jedyny i to jakaś zorganizowana akcja była.

I tylko tyle?Super,mają wydajność! 

Ja bym takich nie karał więzieniem, tylko ucinał łapy, za drugim razem. Po pierwszym dałbym szansę na opamiętanie się i poprawę. Myślę, że to by ograniczyło trochę kradzieże. Mnie jakby ktoś tak zrobił z autem to bym się chyba popłakał :)

Gdyby za kradzieże nie kierowali na kozetki tylko do ciężkich robót to wtedy jeden z drugim by się zastanowił a tak z powodu bezkarności kradną na potege

W dniu 25.10.2017 o 20:28, tomkek1912 napisał:

Ja bym takich nie karał więzieniem, tylko ucinał łapy, za drugim razem. Po pierwszym dałbym szansę na opamiętanie się i poprawę. Myślę, że to by ograniczyło trochę kradzieże. Mnie jakby ktoś tak zrobił z autem to bym się chyba popłakał :)

W Dubaju przed jednym z miast stał(nie wiem czy do tej pory stoi)słup-ostrzeżenie dla złodziei.Na tym słupie ni mniej ni więcej były przybite....ludzkie dłonie!Dłonie złodziei.Policjanci byli tak wyszkoleni że potrafili amputować delikwentowi dłoń na poczekaniu w ciągu minuty!!! i puszczali go wolno.

W dniu 26.10.2017 o 06:21, JACKO29 napisał:

W Dubaju przed jednym z miast stał(nie wiem czy do tej pory stoi)słup-ostrzeżenie dla złodziei.Na tym słupie ni mniej ni więcej były przybite....ludzkie dłonie!Dłonie złodziei.Policjanci byli tak wyszkoleni że potrafili amputować delikwentowi dłoń na poczekaniu w ciągu minuty!!! i puszczali go wolno.

I co? I dalej kradną :P Tak jak w krajach w których jest kara śmierci za narkotyki nie powinno być żadnych, a jakoś każdego roku łapią dziesiątki osób :P

Najlepszym lekarstwem jest nieuchronność kary, a nie jej surowość - jak ktoś wie że może ukraść/ułamać lusterko, i policja co najwyżej wzruszy rękami bo "a panie dzieciaki się bawią" to co za różnica czy za to przestępstwo jest kara ciężkich robót czy rozstrzelania? Tak samo z jazdą na drodze - co za różnica czy mandat za jazdę po pasach/ścieżkach rowerowych/skręt za zakazie jest 50zł czy 10000zł? Jak wiesz że i tak Cię nie złapią, bo wszystkim to lata i policja nie ma na to czasu, to karą mogłoby być nawet ciężkie więzienie a i tak nic by to nie zmieniło.

Cytat

Policjanci byli tak wyszkoleni że potrafili amputować delikwentowi dłoń na poczekaniu w ciągu minuty!!! i puszczali go wolno.

To mnie bardziej przeraża niż cokolwiek innego :P Policjant nie jest sędzią, inaczej mamy tutaj społeczeństwo ala "Sędzia Dredd" gdzie przestępca jest skazywany i karany od razu na miejscu, tylko że to nie jest definicja sprawiedliwości w normalnym kraju. Ja też nienawidzę złodziei(jakbym dorwał *** którzy mi ukradli rower niedawno to bym nogi z d*py powyrywał) ale akurat Dubaj nie jest dla mnie żadnym wzorem do naśladowania :P

Tam,jest zupełnie inne społeczeństwo.Nie możemy porównywać siebie do nich i odwrotnie.Co więcej,różnica jest również tam zauważalna i to bardzo pomiędzy miastem a wsią,czy małym miasteczkiem.(U nas też ,ale to już inna bajka,i nie aż taka )

W każdym bądź razie,jak to zobaczyłem to ciary przechodziły po plecach.Piszesz o nieuchronności kary...no przecież każdy z tych ,który zostawił tam cząstkę siebie,też sobie zdawał sprawę z nieuchronności,a jednak pokusa była większa.

Byłem w Dubaju w 1998r i byłem pod ogromnym wrażeniem uczciwości ludzi! Nikt nie zamykał samochodów, złote wyroby dosłownie były w sklepach na wierzchu,żadnych bramek, a najfajniejsze było to, że płacili mi od momentu wejścia do auta, które dowoziło mnie do portu. Na minus bardzo wysokie temperatury.

• Upvote 1

Potwierdzam ... tylko islamu to nie chciejcie ;)

Surowość kary tak jest zakodowana w społeczeństwie , że nawet posądzenie kogoś, że jest złodziejem (po arabsku- alibaba) jest obrazą honoru ! Kiedyś w pracy zginął młot (nawet pamiętam jak się mówi po arab.) Było to w terenie i nie było czym pomóc sobie w tyczeniu więc podszedłem do najbliższego domostwa by pożyczyć tłumacząc ,że ktoś nam ukradł. Postarali się i choć nie był to nasz młot to nie chcieli swojej własności przyjąć z powrotem by ktoś araba nawet nie posądzał o złodziejstwo .