btus Posted November 2, 2017 Share Posted November 2, 2017 Czołem załoga N! Mam problem u siebie z wycieraczkami - wymieniałem już na nowe kilka razy i niestety, ale nie zbierają wody w sposób, który by poprawiał widoczność. Nie mówię tutaj o jakichś syfach na szybie, bo o to się postarałem, żeby żadnego nie było. Chodzi mi o to, że pozostaje taka cienka "rozmazana" warstwa, jakby mgła. Ktoś z was się kiedyś z takim czymś spotkał? Szyba jest temu winna czy jak? Foto podglądowe, nie jest tak źle, ale coś podobnego się zdarza, jakby satynowa plama Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afrance Posted November 2, 2017 Share Posted November 2, 2017 Zawsze po pracy wycieraczek jest jakby mgła która za chwilę znika. To normalne . Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
btus Posted November 2, 2017 Author Share Posted November 2, 2017 Zawsze po pracy wycieraczek jest jakby mgła która za chwilę znika. To normalne . Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka U mnie tego nie było wcześniej, przeszkadza mi to zwłaszcza wtedy, gdy wycieraczki szybko pracują, bo widoczność jest kiepska Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawcio Posted November 2, 2017 Share Posted November 2, 2017 Nanosiłeś wcześniej jakąś powłokę typu "niewidzialna wycieraczka"? Albo byłeś na myjni z woskowaniem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manix Posted November 2, 2017 Share Posted November 2, 2017 Odtłuść szybę najlepiej preparatem "cerox". Używa się go do polerowania szkieł i jest niesamowicie skuteczny. Na wilgotną bawełnianą szmatkę nasypać trochę preparatu i dobrze wytrzeć tak ok 5- 10min. Efekt gwarantowany! Tlenek ceru dostaniesz np. na Alledrogo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wilk53 Posted November 2, 2017 Share Posted November 2, 2017 Też miałem taki problem . Najlepiej ostatnio sprawują się u mnie Bosch Aerotwin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
btus Posted November 3, 2017 Author Share Posted November 3, 2017 Nanosiłeś wcześniej jakąś powłokę typu "niewidzialna wycieraczka"? Albo byłeś na myjni z woskowaniem? Odtłuść szybę najlepiej preparatem "cerox". Używa się go do polerowania szkieł i jest niesamowicie skuteczny. Na wilgotną bawełnianą szmatkę nasypać trochę preparatu i dobrze wytrzeć tak ok 5- 10min. Efekt gwarantowany! Tlenek ceru dostaniesz np. na Alledrogo Generalnie to woskowałem auto, ale nie było żadnego problemu z widocznością. Po tym, jak przestało dobrze zbierać wodę to odtłuszczałem całą szybę, ale nie pomogło. @manix Ten cerox lepiej daje sobie radę z usunięciem syfu na szybie? Ja już nawet o wymianie całej szyby zaczynam myśleć, bo mnie do szału doprowadza to po prostu. A deszczu teraz będzie więcej i więcej.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JACKO29 Posted November 3, 2017 Share Posted November 3, 2017 Zawsze po pracy wycieraczek jest jakby mgła która za chwilę znika. To normalne . Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Nie,to nie jest normalne,tak było jak wycieraczki są słabej jakości.Ja teraz stosuję same gumki na wymianę firmy ALCA,po każdym przetarciu nie ma mgiełki ,jest krystalicznie czysta szyba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afrance Posted November 3, 2017 Share Posted November 3, 2017 Nie,to nie jest normalne,tak było jak wycieraczki są słabej jakości.Ja teraz stosuję same gumki na wymianę firmy ALCA,po każdym przetarciu nie ma mgiełki ,jest krystalicznie czysta szybaMasz rację. Jechałem i zbierają idealnie, tylko po wyjechaniu rano z garażu mam taki efekt mgły ale za chwilę znika. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzyk Posted November 3, 2017 Share Posted November 3, 2017 Jak napisano. Niektóre myjnie mają takie środki tłuste że taki student pozostaje do pierwszych silnych opadów. Myślę że nawet zwykły płyn do szyb z alkoholem ci odtłuści fajnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JACKO29 Posted November 3, 2017 Share Posted November 3, 2017 Masz rację. Jechałem i zbierają idealnie, tylko po wyjechaniu rano z garażu mam taki efekt mgły ale za chwilę znika. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Być może jest to efekt różnicy temperatur??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
btus Posted November 3, 2017 Author Share Posted November 3, 2017 Być może jest to efekt różnicy temperatur??? Może być, latem nie miałem takich cyrków. A jakie polecacie wycieraczki? Te pierwsze OEM nissana, które miałem były super... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manix Posted November 3, 2017 Share Posted November 3, 2017 Jeśli chodzi o cerox nie ma nic lepszego nawet do polerowania zmatowiałych reflektorów. Wycieraczki polecam hybrydowe Valeo ale te lepsze nie Eco. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafalu2000 Posted April 17, 2018 Share Posted April 17, 2018 Czołem załoga N! Mam problem u siebie z wycieraczkami - wymieniałem już na nowe kilka razy i niestety, ale nie zbierają wody w sposób, który by poprawiał widoczność. Nie mówię tutaj o jakichś syfach na szybie, bo o to się postarałem, żeby żadnego nie było. Chodzi mi o to, że pozostaje taka cienka "rozmazana" warstwa, jakby mgła. Ktoś z was się kiedyś z takim czymś spotkał? Szyba jest temu winna czy jak? Foto podglądowe, nie jest tak źle, ale coś podobnego się zdarza, jakby satynowa plama Napisałeś że wymieniałeś wycieraczki już kilka razy. Czy możesz napisać jakie to były modele? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
btus Posted April 18, 2018 Author Share Posted April 18, 2018 Napisałeś że wymieniałeś wycieraczki już kilka razy. Czy możesz napisać jakie to były modele? Napewno Bosh Aeorotwin miałem, i jeszcze jakieś inne premium + bzdety ze stacji benzynowych. Ostatecznie mam OEM nissana i jest gitara Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camel Posted April 18, 2018 Share Posted April 18, 2018 (edited) ja założyłem właśnie Valeo First Hybrid lewa 650 mm prawa 400 mm i tył 300 mm za komplet w małym wiejskim sklepiku zapłaciłem 76 zł cenna wskazówka prawą przednią wycieraczkę można wymienić bez problemu, natomiast żeby wymienić lewą należy włączyć zapłon i szybko dwa razy przesunąć prawą manetkę przy kierownicy do góry wtedy wycieraczki ustawią nam się w trybie serwisowym i będzie można ją wymienić Edited April 18, 2018 by camel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stasziek Posted April 18, 2018 Share Posted April 18, 2018 Apropo wskazowki - mam N-Connecta z 2016 i zeby wymienic wycieraczki to nie musze robic takich zabiegow (tryb serwisowy). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts