drds Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Kilka dni temu przy opadach marznącego śniego-deszczu włączyła mi się kontrolka i informacja ,że niedostepny jest system zapobiegania kolizji. Mam w związku z tym pytanie, gdzie jest czujnik, który to obsługuje? Na szybie u góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot505 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Kilka dni temu przy opadach marznącego śniego-deszczu włączyła mi się kontrolka i informacja ,że niedostepny jest system zapobiegania kolizji. Mam w związku z tym pytanie, gdzie jest czujnik, który to obsługuje? Na szybie u góry? Czujnik jest za przednim zderzakiem obok prawego reflektora. Temat działania tego radaru podczas opadów mokrego śniegu był już opisywany. W 2015 oddałem do serwisu na tą okoliczność swoje QQ. Odpowiedź była krzepiąca- wszystko ok. Oczywiście nic się nie zmieniło w działaniu tego ustrojstwa. Dzisiaj odebrałem nowego po liftingu tekna + i ten sam problem. Padał mokry śnieg i znów ten znany mi komunikat- niedostępny system zapobiegania kolizji. Widocznie tak musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Nie nie musi tak być, miałem to samo w serwisie sprawdzili potwierdzili że jest jakiś błąd dokonali kalibracji radaru i mam spokój z tymi komunikatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Może byc kalibracja.. ale jak mocno pada to mogło zasłonic czujnik. Tutaj to QQ , ja miałem tak często w Pulsarze ale i w Mercedesie też . Nie mniej klibracje można zrobić... mi w C13 nie pomogło.. ale nie wiem jak to wyjdzie w J11, tam czujnik jest lepiej usadowiony. Daj znać czy kalibracja rozwiązała problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Po kalibracji nawet przy intensywnych opadach nie świruje jak na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drds Opublikowano 4 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Może byc kalibracja.. ale jak mocno pada to mogło zasłonic czujnik. Tutaj to QQ , ja miałem tak często w Pulsarze ale i w Mercedesie też . Nie mniej klibracje można zrobić... mi w C13 nie pomogło.. ale nie wiem jak to wyjdzie w J11, tam czujnik jest lepiej usadowiony. Daj znać czy kalibracja rozwiązała problem. Kolega w Mazdzie 3 ma podobne objawy, więc chyba to nie tylko QQ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memeQQ Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Dzisiaj na drogach, przynajmniej u mnie panuje intensywna zimowa aura i w związku z tym pojawiły mi się w czasie jazdy właśnie komunikaty, że radar antykolizyjny jest niedostępny. Zatrzymałem się przeczyściłem wszelkie możliwe czujniki, które były zaśnieżone i lekko zamrożone. Odpaliłem i komunikatu nie było, w czasie jazdy jednak znów się włączył. Wstawiłem auto do garażu, więc powinno się ustabilizować i zniknąć po odpaleniu i jeździe czy błąd mimo to jest zapisany i został serwis na skasowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi_St Opublikowano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 W dniu 4.01.2018 o 11:24, kubalon napisał: Po kalibracji nawet przy intensywnych opadach nie świruje jak na razie Oby nie dlatego, że po prostu wcale nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 25 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2018 A ta kalibracja nie polega czasami na zmniejszeniu jego czułości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 26 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Nie nie zmniejszają czułości, muszą mieć trochę przestrzeni i ustawiają jakieś lustra i coś tam jeszcze i trawa to jakieś 2 godz. Bywa że po stłuczce jest taka konieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drds Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Znowu zima i ponownie czasem wyłącza się czujnik. Mimo tego, że śnieg spłynie i nie zasłania czujnika to system samodzielnie nie zaskoczy. Dopiero po ponownym włączeniu silnika działa normalnie. A jak to jest u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot505 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 U mnie po "spłynięciu" śniegu, lodu system sam uaktywnia się. Znika komunikat i palące się na żółto kontrolki. A tak w ogóle, to wg mnie jest zbyt wrażliwy na nieczystości. W serwisach twierdzą, że tak to musi być. Dialog głuchych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos84 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 a co z czujnikami parkowania? U mnie czujnik systemu zapobiegania kolizja też wariuje ale dużo częściej przy opadach śniegu wariują czujniki parkowania przednie - mimo że "przetre" zderzak niewiele to pomaga - wrzucam pierwszy bieg i wyje mimo że nic przede mną nie ma.... Czy te czujniki parkowania są gdzieś jeszcze schowane czy to tylko te 4 na przednim zderzaku (chodzi mi tylko o przód)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memeQQ Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Z czujnikami parkowania nie zauważyłem nieprawidłowości, nawet jak nie działał przez opady system zapobiegania kolizji, to czujniki parkowania bez zarzutu. Inna czułość. Z jakiego roku masz QQ? Coś na forum kiedyś koledzy pisali, że w pierwszych latach w QQ mogły świrować czujniki parkowania i pomagała kalibracja w ASO. Co do systemu kolizji, to zgłaszam, że jak śnieg spłynął system uaktywnił się Zeszłej zimy nie pamiętam by w ogóle taka sytuacja miała miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afrance Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 No i stalo sie od nowosci auta po prawie 3 latach pojawila się pierwsza kontrolka ostrzegawcza od zapobiegania kolizji. Pogoda super a tu zonk. Po następnym uruchomieniu auta znikła. W zimie bym się nie zdziwił ale teraz to trochę dziwne.Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aciesz Opublikowano 28 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 a u mnie podbno ma to zwiazek z niskim poziomem naladowania amumulatora. Zaznaczam ze w tym czasie nie działa hamulec postojowy i autohold. Tak wiec lipa z tym deszczem i sniegiem - przynajmniej u mnie. Wystarczy wylaczyc klime i pojechac na wyzszych obrotach az aku sie dopelni - kontrolka zgasnie. W ogole to granda a ASO ma to gdzieś i aku nie wymienia aletrnatora nie sprawdza zalecaja ladowanie prostownikiem ;). Podejzewam ze to nadaje sie na akację serwisową. Moja qqula to rocznik 2018 i w pierwszej zimie juz tak robil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 28 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 A jaki wpływ ma klimatyzacja do ładowania akumulatora? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacoob Opublikowano 30 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 @Karminadel No włączona klimatyzacja pobiera sporo prądu więc jak ją wyłączysz to nie obciążasz aku i szybciej Ci się naładuje podczas jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 30 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 Wątpię by elektrosprzęgło sprężarki pobierało jakoś tak dużo prądu. Ale nie sprawdzałem w jakiś danych technicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
estradonai Opublikowano 19 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Miałem przypadek zapalenia się kontrolki awarii systemu antykolizyjnego uwaga podczas... jazdy pod słońce, które dopiero wschodziło i padało wprost na przód samochodu jak i podczas ulewy (dosłownie ściany deszczu). Nie wiedziałem, że to można kalibrować więc zgłoszę to na pierwszym przeglądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej G Opublikowano 19 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 3 godziny temu, estradonai napisał: Nie wiedziałem, że to można kalibrować więc zgłoszę to na pierwszym przeglądzie. Takie rzeczy zgłasza się od razu, a nie czeka na przegląd, bo nie wszystkie ASO mają niezbędny sprzęt do przeprowadzenia kalibracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcin sz-n Opublikowano 27 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2021 W dniu 19.11.2021 o 11:34, estradonai napisał: Miałem przypadek zapalenia się kontrolki awarii systemu antykolizyjnego uwaga podczas... jazdy pod słońce, które dopiero wschodziło i padało wprost na przód samochodu jak i podczas ulewy (dosłownie ściany deszczu). Nie wiedziałem, że to można kalibrować więc zgłoszę to na pierwszym przeglądzie. z słońcem to standard ,też tak mam .Wystarczy jakiś zakręt i błąd znika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buba1982 Opublikowano 30 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2021 (edytowane) W dniu 27.11.2021 o 18:28, m@rcin sz-n napisał: z słońcem to standard ,też tak mam .Wystarczy jakiś zakręt i błąd znika. Zauważyłem, że problem nie został również "poprawiony" w najnowszym QQ. Dzisiaj podczas delikatnych opadów śniegu, naprawdę niewielkich, system przestał działać już po kilku minutach jazdy. Edytowane 30 Listopada 2021 przez buba1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej G Opublikowano 30 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2021 2 godziny temu, buba1982 napisał: Dzisiaj podczas delikatnych opadów śniegu, naprawdę niewielkich, system przestał działać już po kilku minutach jazdy. Jeżdżę Pulsarem w wersji Tekna. Nigdy mi się nie zdarzyło, by zobaczyć jakiś komunikat, czy cokolwiek co by świadczyło o wyłączeniu radaru. Ja na Twoim miejscu, jeżeli auto na gwarancji, atakowałbym ASO o rozwiązanie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buba1982 Opublikowano 1 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2021 8 godzin temu, Andrzej G napisał: Jeżdżę Pulsarem w wersji Tekna. Nigdy mi się nie zdarzyło, by zobaczyć jakiś komunikat, czy cokolwiek co by świadczyło o wyłączeniu radaru. Ja na Twoim miejscu, jeżeli auto na gwarancji, atakowałbym ASO o rozwiązanie problemu. Ale, tak jak napisałem, to jest samochód zastępczy, nowy QQ, ma 2000km przebiegu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi