Miro54 Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Witam wszystkich. Posiadam wersję z Niemiec z siedzeniami ze skóry i chyba nie jest to skóra naturalna. Pytałem u 2 dilerów i w jednym powiedziano mi że w całości jest to ekoskóra, a w drugim, że w miejscach gdzie najwięcej się przeciera jest skóra naturalna. Może ktoś wie to na 100%. Patrząc na siedzenia kierowcy i pasażera, to skóra na nich jest dość gruba poza częścią od strony drzwi na siedzeniu, która jest o wiele bardziej miękka i o innej strukturze. Napiszcie jak jest u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Miękka nie dlatego, że są tam poduszki? Edit, chodzi o siedzenie, a nie oparcie, mój błąd. A czy ma jakieś znaczenie, że z Niemiec? Na UE wersje chyba niczym się nie różniły, ew. dodatki od samych sprzedawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro54 Opublikowano 10 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Nie miałem na myśli tego, że z Niemiec, to jakaś inna, ale to, że ten kawałek na boku siedzenia od strony drzwi jest jakby z innej skóry, która jest cieńsza i bardziej miękka. I chciałbym wiedzieć czy też macie takie różnice. No i to, jak to skóra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stomkowiak Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 W momencie zakupu auta, również zapytałem dealera czy skóra prawdziwa? Odpowiedział - skóra prawdziwa, ale świnka ekologiczna Na 100% w iksie nie mamy naturalnej skóry. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SmallCity Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Panowie az takiej biedy jak w DACI ro niema. Mamy skore w miejscach gdzie jest konieczna, reszta to derma. Dawno temu w latach 90 byly fotele w calosci ze skory naturalnej, potem sue motoryzacja skiepscila i czy to porsche czy bmw czy nissan mamy siedzenia ze skory ze wstawkami dermy... takie czasy... abo derme ze wstawkami ze skory hehehe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trafyc Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 czy eko = mniej trwała? Stosujecie jakieś specjalne konserwacje siedzeń? Jak ona skóra na siedzeniach wygląda bo kilku latach ok czy dramat? Ostatnio widziałem siedzenia z jasnej skóry w aucie po w rocznej intensywnej eksploatacji, lekko się załamałem tym co zobaczyłem, przetarcia i przebarwienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalb Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 O konserwację to bardzo dobre pytanie. Podepnę się. Jeśli chodzi o przetarcia itd, to czy czasem to nie podlega gwarancji? mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trafyc Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 moja konserwacja narazie ograniczyła sie do przetarcia jakaś wilgotna szmatka do skory , ale ASO proponowało mi czyszczenie i konserwacje, ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SmallCity Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Plyn/mleczko do skory, jak zastosuję to kilka dni jest mieciutka jak pupa niemowlecia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arecky69 Opublikowano 3 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2018 Na codzien zajmuje sie skorami tak wiec zapewniam ze oparcia i boczki sa z naturalnej skory, natomiast tyly niestety juz sa wykonane z ekoskory ale tej dobrej jakosci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kebry Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Witam Jakie dobrej jakości środki do skóry stosować bo zima idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 (edytowane) @Kebry ja stosuje Colourlock Soft, mozesz zerknac tutaj, przeczytaj tez moj post z tego watku z dnia 21 lipca, bo skora skorze nierowna mysle ze odpowiednia pora na dbanie o skory siedzen to nie tylko nadejscie zimy, latem skory siedzen sa bardziej narazone na destrukcyjne dzialanie warunkow atmosferycznych Edytowane 19 Listopada 2018 przez borge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arecky69 Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 1 godzinę temu, Kebry napisał: Witam Jakie dobrej jakości środki do skóry stosować bo zima idzie Bardzo dobry jest Poliboy ;) https://allegro.pl/poliboy-leder-reiniger-do-czyszczenia-skor-200-ml-i7636413569.html Ja akurat kupuje go w niemieckim Rossmanie. Mega dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szybkicus Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 (edytowane) Zakupiłem i użyłem set: clean + cream. Kosmetyki do czyszczenia skóry za rozsądną kasę. http://klinikaskory.pl/kategoria-produktu/pielegnacja-skory/czyszczenie-i-konserwacja/ Edytowane 19 Listopada 2018 przez szybkicus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Chemia niekoniecznie dobrze działa na skórę, nie dość że jest wyprawiana chemią to dodatkowa może się zemścić, kiedyś gdy nie było tych dziwnych preparatów wystarczył krem Nivea, cienka warstwa, odczekało się trochę i polerka. Błyszczało brudek zdjęło i niedrogo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 13 godzin temu, kubalon napisał: brudek zdjęło nie zdjelo, wbilo w pory faktury skory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Proszę zwrócić uwagę na to że skóra pokryta licem raczej nie ma por, chyba że specjalne zrobiona aby oddychała a wtedy smarowidelka na bok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 1 minutę temu, kubalon napisał: Proszę zwrócić uwagę na to że skóra pokryta licem raczej nie ma por, chyba że specjalne zrobiona aby oddychała a wtedy smarowidelka na bok. Nie bardzo.. Dobrym przykladem sa tu buty specjalne z grubych skór licowych połaczone jeszcze z membranami typu Gore -tex.. Sa najcześciej gładziutkie ale tez aby utrzymały swoje zalety i własciwości oddychające wymagaja starannego i czestego nasączenia roznymi preparatami chemicznymi.. Najlepsze preparaty do konserwacji skór sa przeważnie na bazie naturalnych wosków ,ktore bardzo dobrze konserwuja i zabezpieczaja skórę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Dobry przykład, oddychają a zarazem nie przepuszczają wody gdyby miały pory było by mokro, taka uroda skóry i tylko zależy od tego jak zostanie wygarbowana i do czego ma służyć.Buty z przeznaczeniem do chodzenia po górach są ciekawie szyte i właśnie Gore-tex daje komfort oddychania. Za dawnych lat w góry ubierało się buty z samej skóry ile to się człek napaścił i nasuszył jeden diabeł wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 zanim wysuszyles i zapastowales to czysciles wczesniej buty szczotka (gabka) woda z roztworem mydlanym albo np. sama woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 15 minut temu, kubalon napisał: Za dawnych lat w góry ubierało się buty z samej skóry ile to się człek napaścił i nasuszył jeden diabeł wie. Nadal dobre buty do chodzenia w góry są przede wszytkim wykonane ze skór licowych, hydrofobowych .Jedynie nowoscią sa dodatkowo montowane do środka specjalne membrany paro przepuszczalne oraz podeszwy z gumy antypoślizgowej typu Vibram. Tylko kiedy takie buty zostaną porzadnie przemoczone i wysuszone potem szybko na grzejniku czy piecu i potem ponownie uzyte -to w wiekszości przypadków straca swoje własciwości bezpowrotnie.Skóra zrobi sie twarda i popęka. Takie buty beda słyzyc długie lata ,kiedy nie bedzie sie ich nadmiernie moczyć a kiedy to sie juz stanie to nie wolno ich suszyć w cieple ,musza wysychac powoli w sposob naturalny . Co najważniejsze ! Jeszcze kiedy skóra jest wilgotna nalezy juz je nasączać przeznaczonymi do tego celu.preparatami.Zwykla pasta do butów do tego nie nadaje się. Konserwacja skóry czy to buty,czy fotel samochodowy -nie wiele różni sie od siebie. Jest dużo dobrych preparatów i ich systematyczne stosowanie daje na prawde efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kebry Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Dzięki panowie za podpowiedzi chodzi mi bardziej o zmiękczanie skóry , bo pasty zostawiają pozostałości na ubraniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 3 minuty temu, Kebry napisał: Dzięki panowie za podpowiedzi chodzi mi bardziej o zmiękczanie skóry , bo pasty zostawiają pozostałości na ubraniu Pasta a pasta -to jest olbrzymia różnica. Na pewno konserwacja siedzeń ze skóry pasta do butów im nie zaszkodzi tylko ubraniom pasażerów Jest natomiast mnóstwo past dedykowanych do siedzeń ze skóry ,które będą dobrze im służyły będąc jednocześnie obojętnymi dla ubrań pasażerów na nich siedzacych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szybkicus Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 1 hour ago, Kebry said: Dzięki panowie za podpowiedzi chodzi mi bardziej o zmiękczanie skóry , bo pasty zostawiają pozostałości na ubraniu To wszystko jest uzależnione od samego rodzaju skóry i jej wykończenia LICA . Nawet najlepszy krem położony na beton nie zamieni go w gąbkę:) Dobry krem napewno bedzie miał właściwości poprawiające miękkośc skóry i może ograniczyć pękanie w przyszłości. Położony w rozsądnych ilościch wchłonie się w skórę. Jak przesadzisz to będzie ślizgawka i będzie wyłazić. Co za dużo to niezdrowo:) Czas wchłaniania ok. 12h h (najlepiej nie korzystać z auta), a potem przetrzeć fotele ręcznikiem papierowym lub suchą szmatką Dobra skóra to matowa skóra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi