Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Micra K12/1.4 falujące obroty. Diagnostyka komp. nie wykazuje błędów

ernet
 Share

Recommended Posts

Dzień dobry. Proszę o pomoc. Na biegu jałowym,prawie przez cały czas, falują obroty od 800 do 1400. Momentami silnikiem aż "rzuca", jakby chciał zgasnąć. Te objawy najbardziej są dokuczliwe i widoczne na zimnym silniku. Po rozgrzaniu także ale rzadziej. Niestety to falowanie obrotów nie występuje przez cały czas. Silnik oleju "nie bierze". Olej nowy, filtry też,świece ok.A teraz najciekawsze: po podłączeniu do komputera w serwisie Nissana nie wykazało żadnych błędów. Możecie coś podpowiedzieć co można dalej zrobić ?

zmierz przepływke 

• Upvote 1

zmierz przepływke 

Bardzo proszę o szersze wytłumaczenie tego zdania. Niestety nie znam się na samochodach...

Niestety nie znam się na samochodach...

to może lepiej dać komuś do sprawdzenia, kto to ogarnia 

to może lepiej dać komuś do sprawdzenia, kto to ogarnia 

Oczywiście, że tak zrobię, jednak chciałbym poznać znaczenie słów "zmierz przepływke ". Nie powinno to być kłopotem..

• 2 weeks later...

zmierz przepływke 

a gdzie w Micrze masz przepływkę ??

Edited by lukskajwoker

Witajcie.

Chciałbym Wszystkich serdecznie przywitać gdyż jestem nowym " obywatelem forum "  :wave: .

Może przejdę do pytania. Mianowicie czy w K12 1.2 80 KM jest przepływka? Jeśli tak to gdzie jej szukać?

Wiem, że w większości przepływomierze montowane są na dolocie, a jak wygląda to w tym silniczku ?

no nie chcę się spierać, może i tak jest ale w takim układzie ten gość lekko mija się z prawdą 

MAP - Manifold Absolute Pressure sensor. Czujnik ciśnienia bezwzględnego w kolektorze dolotowym; jeden z czujników wykorzystywany przez elektroniczną jednostkę sterującą pracą silnika spalinowego (ECU) do pomiaru ciśnienia w kolektorze dolotowym silnika (wartość ciśnienia zależna od obrotów i obciążenia silnika).

No dobra dobra mapsensor ok ale jak wpiszesz przepływomierz to jednak coś tam pokazuje i to diametralnie innego.

Wcześniej była mowa o przeplywomierzu więc pytałem gdzie on jest w 1.2.

• 2 weeks later...

no nie chcę się spierać, może i tak jest ale w takim układzie ten gość lekko mija się z prawdą 

to jest do k11

wpływ ma wszystko.

dobrze sprawdzić na kompie odczyty.

falowanie bez wykazywania błędu może dawać np zawór zwrotny odmy jeśli jest brudny/niesprawny.

rozrząd będzie dawał znać o sobie albo błędami czujników albo błędami typu p1171 (przepustnica i dolot - przepustnica nie może się zsynchronizować).

układ zasilania i zapłonowy tak samo - daje błędy.

ja bym sprawdził odmę, wężyki podciśnieniowe WSZYSTKIE - to na początek. jeśli posługujesz się j. angielskim polecam serwisówkę - są procedury diagnostyczne przy różnych problemach. tutaj do zassania - http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Nissan/Micra%20K10%20K11%20K12/K12/

opiszę Wam jak wg serwisówki działa MICRA

ECM silnika korzysta z odczytów dwóch parametrów

1) MAP sensor + czujnik temp zasysanego powietrza (w MICRZE w jednej obudowie)

2) czujnik wałka + sygnał z położenia przepustnicy

w normalnych warunkach brane są dane tylko z poz 1.

jeśli nastąpi nieszczelność między przepustnicą a kolektorem, MAP sensor dostanie i prześle sygnał do ECM a ten zwiększa ilość paliwa.

wtedy komputer zaczyna czytać drugi zestaw sygnałów z poz 2.

Zaczyna się porównywanie między wartościami poz 1 a 2 - jeśli różnice są duże komputer wyrzuca błąd w postaci kontrolki.

Edited by lukskajwoker