kamilmag1 Posted March 19, 2018 Share Posted March 19, 2018 (edited) Cześć, Szukałem tematu o spalaniu, ale nie znalazłem takiego dotyczącego Primery P11. Zacząłem go szukać ponieważ jestem zaniepokojony spalaniem u mnie. Aktualnie wskazówka mi pokazuje 1/4 zbiornika, a od pełnego tankowania przejechałem dopiero prawie 400km. Jeżdżę spokojnie. Jakie jest u was spalanie i zasięg na zbiorniku? Może jest u mnie normalnie, a ja niepotrzebnie panikuję. Wcześniej miałem Cordobę 1.4 i zbiornik 40 litrów starczał mi na 600km, Tutaj jest zbiornik 60 litrów i nie wiem czy przejadę te 600. Wiem są mrozy i mogą one też wpłynąć na spalanie. Musze porównać z Wami te spalanie, bo jeśli jest to normalne to zaraz lece zakładać gaz. silnik 1.8 benzyna 114KM Edited March 19, 2018 by kamilmag1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skyller Posted March 19, 2018 Share Posted March 19, 2018 1,6 / 106KM Od pełnego - do zaświecenia się księgowego - ok. 530 - 540 km. Teraz w te mrozy moja siorbnęła sobie 10l. :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilmag1 Posted March 22, 2018 Author Share Posted March 22, 2018 U mnie teraz 505km i zaświeciła się rezerwa. Rezerwa ma chyba 6 litrów. Czyli do zera to 560 +/-. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skyller Posted March 23, 2018 Share Posted March 23, 2018 Rezerwa ma 10 l. marna to pociecha... Zalej do pełna , wyzeruj licznik, wyjeździj 1/4 do pierwszej kreski ... Znów zatankuj do pełna. Podziel ilość dolanego paliwa przez te kilometry z wyjeżdżonej "ćwiartki" - będziesz mniej więcej wiedział jaki ma apetyt bestia. U mnie w cyklu mieszanym ok. 8,5 wpiernicza :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilmag1 Posted March 26, 2018 Author Share Posted March 26, 2018 Przy 510km tankowałem do pełna i weszło 48 litrów. Czyli w zbiorniku zostało trochę więcej niż myślałem. Apetyt to około ponad 10, zobaczymy jak będzie teraz jak się cieplej zrobiło. Tak czy inaczej będę gazować samochód. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
swider Posted May 14, 2018 Share Posted May 14, 2018 U mnie od pierwszego odbicia pistoletu (do pelna) do zapalenia sie rezerwy jest to 305 mil ( +/- ). Do wskazowki na 3/4 zbiornika mam 114 mil, zalezy od stacji na ktorej leje. Spalanie czy w miescie czy w trasie mam identiko -> 10 litrow. Przy okazji, to slyszalem, ze fajny ten silnik - jest dopoki sie go nie zagazuje. Dowodow na to jednak nie mam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilmag1 Posted May 15, 2018 Author Share Posted May 15, 2018 Mam nadzieje, że będzie fajny po zagazowaniu bo dziś go właśnie odstawiam do zagazowania. Ogólnie to średnio wychodzi te 10 litrów na 100km. Czy polatam autostradą 160-180 czy po mieście to i tak w podobnym momencie sie kończy paliwo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilmag1 Posted June 17, 2018 Author Share Posted June 17, 2018 (edited) Wracam do tematu spalania, tylko tym razem po założeniu gazu. No mogę powiedzieć jedno. Jestem zadowolony. Założenie instalacji wyniosło mnie 2600 zł. Zbiornik gazu mi starcza na około 350km(myślę, że do 400 bym dociągnął). Właściwie to chyba pali tyle samo gazu co benzyny czyli ~10 litrów. Nie czuć różnicy podczas jazdy. Primavera dostała też nowy olej 5w30, nie wiem jaki był wcześniej zalany, więc zalałem taki. Edited June 17, 2018 by kamilmag1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skyller Posted June 20, 2018 Share Posted June 20, 2018 Gdybym ja miała wsadzić teraz 2600 w auto warte z 3 -3,5 koła - to głęboko bym się zastanowiła...Jeśli jej ruda nie zeżre w ciągu roku, to jest loteria z żywotnością tak starego auta. No ale każdy jest panem swej kieszeni. Niech nam służą jak najdłużej! A Tobie niech się zwróci instalacja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilmag1 Posted June 24, 2018 Author Share Posted June 24, 2018 Akurat moja nie jest jakoś zaatakowana przez rdzę, to co pojawia się na karoserii to będę robić. Podwozie jest zakonserwowane, chociaż można by to odnowić, więc mam nadzieję że pojeździ ze 3 lata bez rozpadania się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts