thaz Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Witam wszystkich, mam już drugiego xtraila, obecny egzemplarz to 2.2di z 2003 posiadam już ponad rok i przyszła mi myśl, żeby podłubać w nim i zrobić z niego wyprawówkę. Baza jest całkiem fajna, bo auto jest w genialnym stanie technicznym a napędy całkowicie spełniają moje oczekiwania (szutry, leśne drogi etc). Plan na najbliższy miesiąc: wyspawanie bagażnika wyprawowego i montaż na łapach CRUZE do dachu + montaż oświetlenia led z czterech stron (przydatne na "nockach" wędkarskich. Dodatkowo myślę o ogumieniu ale miałem chwilową przygodę z BF Goodrich AT i uważam że komfort jazdy jest masakryczny - może coś polecicie? Może macie jeszcze jakieś pomysły + inspiracje z internetu? A może ktoś coś dłubał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thaz Opublikowano 2 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Jak widać na załączonym zdjęciu miejsca mocowania bagażnika są mocno na środku, przydałoby się jeszcze jakieś oparcie na tyłe samochododu. Pytanie do posiadaczy "płetwy" - co znajduje się pod zaślepkami na końcach relingów - może tam da się coś wkręcić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudson Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Tam jest tylko dziurka na spinkę oraz druga na śrubę na wylot do kabiny.Żadnego wzmocnienia jak pod relingi nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieszek Opublikowano 14 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 (edytowane) Też będe robił bagażnik dachowy,miałem całkiem zardzewiały gwint w relingach,rozwierciłem je i strzeliłem nitonakrętki z nierdzewki na śruby m6,musi być odpowiednio długa żeby dobrze trzymała.Tez myslałem o 3 punkcie podparcia w miejscach gdzie zamontowana jest "płetwa" ale słyszałem ,że jest na wylot do kabiny i boje się ,że będzie cieknąć woda do środka... znalazłem takie cuś na necie Bagażnik wyprawowy ale jak dla mnie za szeroki i ciut za długi,będe próbował coś na bazie tego bagażnik modułowy bo jak będe chciał to dokręce boki a jak nie to będę jeździł bez, może będzie mniej huczeć.Robie też osłonę pod silnik próbną mam juz wybita na CNC jeszcze przymiarki poprawki i wybije już konkret.Podzielę się CAD'ami. pzdr Edytowane 14 Maja 2018 przez Pieszek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thaz Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Też się skłaniam ku temu drugiemu rozwiązaniu,poza tym nie mam giętarki więc będą kąty proste Pieszek, byłbym dźwięczny za udostępnienie pliku (najlepiej pdf) z wymiarami płyty, to wrzucę komuś do wyspawania. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieszek Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Ja będę robił z nierdzewki i sa dostępne kolanka 90 stopni wiec mozesz obejść sie bez giętarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thaz Opublikowano 25 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 Kurcze trafiłem na nieciekawą sprawę - wcześniej się nie przyglądałem i okazuje się, że dach nie jest prosty, tylko składa się w kierunku silnika. Powoduje to że kosz wyprawowy będzie tylko w części prosty Chyba że dorobię łapę bagażnika samodzielnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thaz Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Łapa DIY, na razie przymiarki na przypadkowym katowniku. Poziom jest Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thaz Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 Coś tam podłubane Ramka już jest Elektrykę będę wyciągać chyba spod anteny ale nie mam na to jeszcze pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonir Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Ale te blaszki to tak na razie ? Zapodaj dobre kątowniki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thaz Opublikowano 2 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Z blaszek finalnie zrezygnowałem (były swego rodzaju szablonem pod stalowe łapy DIY) i użyłem jednak oryginalnych łap do bagażnika Thule - jednak z pochyleniem ale nieznacznym. Całość postanowiłem skręcić bo zakup spawarki tylko pod tą robotę mijał się z celem, poza tym nie umiem spawać (jakoś nie miałem nigdy okazji).Dałem mocne kątowniki, mocowanie jest po 2 śruby fi6 na stronę katownika.Test szarpany wypadł bardzo dobrze, trzyma się wszystko solidnie i sztywno.Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thaz Opublikowano 8 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 Kupilem jednak spawarkę Po robocie jutro poprawki i malowanie. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thaz Opublikowano 10 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Założony Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thaz Opublikowano 14 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 Jest lampka też Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thaz Opublikowano 16 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2018 I dwie boczne, włączane w zależności jak uda mi się podjechać pod miejsce obozowania.Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekX-TRAIL Opublikowano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 Kolego ile dałeś za przedni LED? Dalekosiężny? Domyślam się, że bez homologacji? Myślałem nad takim panelem, tylko cena homologowanego wysoka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thaz Opublikowano 17 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 A na cholerę ta homologacja, nie używasz i tak w ruchu drogowym. Dalem 200 z kawałkiem, 180W 71cm na allegro tego na pęczki.Combo (środek dalekosiężny).Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 niezła robota ale najbardziej podoba mi się ten srebrny szurak na tyłku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 2 godziny temu, thaz napisał: A na cholerę ta homologacja, nie używasz i tak w ruchu drogowym. Dalem 200 z kawałkiem, 180W 71cm na allegro tego na pęczki. Combo (środek dalekosiężny). Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Homologacja-jej brak może stanowić problem podczas kontroli na drodze czy na przeglądzie. Tłumaczenie ,ze nie używasz tego panela w ruchu drogowym może nie pomóc ,kiedy trafisz na upierdliwego diagnostę czy policjanta.. Problem może być również z samym bagażnikiem,wykonałeś go samodzielnie to nie masz atestu dopuszczenia do ruchu.. A co do samego panela ,to taki z Allegro jaki załozyłes to w 90% badziewie ,ktore nie posiada parametrów jakie są podane w opisie. A jak juz zakladać panel Led na dach to porzadnej mocy -350W-do 700W i nie kupować z Allegro bo cena jest sporo powyżej 1 tys.zł a bezpośredni z Chin. Np.tu: https://pl.aliexpress.com/item/Auxmart-CREE-Chips-5D-Curved-LED-Light-Bar-200W-300W-400W-480W-500W-520W-Offroad-Light/32829190612.html?spm=a2g17.search0104.3.8.38cb7794Rd7wu7&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2_10152_10151_10065_10344_10068_5722918_5723115_10342_5722818_10325_10343_10546_10340_10548_10341_5722618_10696_10084_10083_10618_10304_10307_10820_5722718_10843_10059_100031_10103_5722518_10624_10623_10622_10621_10620,searchweb201603_35,ppcSwitch_7&algo_expid=8806d6dd-742f-4d17-884e-db2fc631c200-1&algo_pvid=8806d6dd-742f-4d17-884e-db2fc631c200&priceBeautifyAB=0 Na prawde jest poteżna róznica w mocy światła ,jego zasiegu. Widziałem naocznie jak jest róznica,dlatego jak ktos chce porzadny panel led i nie przepłacać to tylko zakup bezpośrednio z Chin.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thaz Opublikowano 17 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 Myślę że ułożę sobie z tym życie A chinska moc (plus stosunek cena/jakość) zupelnie mi odpowiada. Edit: z ciekawości: taka 'homologacje' czy paragon zakupu to należy wozić że sobą czy diagnosta/policjant na oko widzi z czym ma do czynienia?Jakoś nie widzę tego tematu w codzienności? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thaz Opublikowano 17 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 Zaciekawiony tematem tzw 'homologacji' rozmawiałem dzisiaj ze swoim kolegą - na co dzień pracujący w wydziale ruchu drogowego policji.Mandat tak - w momencie używania takiego światła w ruchu. Homologacja nie bardzo ich interesuje (chyba że chodzi o ledy tzw mijania - a ich używanie i miejsce montażu jest określone) więc jest to z grubsza element do wyższej ceny i mocniejsza karta do obrony producentow Eu przed towarem z PRC. Czyli puste słowa i pieczątka z ziemniaka.Jeśli jednak masz na aucie lampę roboczą, jak moim przypadku, nie ma kłopotu. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 będziesz latał tym za granice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thaz Opublikowano 17 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 17 minut temu, karibox1 napisał: będziesz latał tym za granice? tylko na ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekX-TRAIL Opublikowano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 (edytowane) Kolego...po cholerę czy też nie... Homologacja dopuszcza do użytku, a owa załóżmy na moich wesemach jest, homologacja do jazdy drogowej, bagażnik...jak wspomniał kolega...oby prosić Górę która nad Nami czuwa nie było kolizji... firma ubezpieczeniowa tak wypnie pupcie aż miło z odszkodowaniem... ładnie się odniesie o zmianach w aucie które nie mają homologacji, mowa o bagażniku np...ktora dla mnie czy Ciebie może to mało ważna, ale to podstawa do utraty odszkodowania... chciałem robić do swojego kangura, porozmawiałem trochę tu i tam i wyszło... zrób, ok, ale w razie kolizji, gdy ktoś się dopatrzy że to bez atestu, homologacji, dopuszczenia do założenia w ruchu bajubaj odszkodowanie a pewnie dodatkowe nieprzyjemności, dokładnie ingerencją człowieka załóżmy w lift zawieszenia jest to samo, auto ma swoje parametry, jeżeli się je zmienia trzeba się liczyć z brakiem odszkodowania, utrata dowodu rejestracyjnego u drogówki bądź brakiem podbicia przeglądu. Ja mam homologację na halogenie, tu nie mowa o paragonie. W szkle wytopione oznaczenie. Edytowane 17 Czerwca 2018 przez TomekX-TRAIL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thaz Opublikowano 18 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2018 Kangur to zupełnie inna para kaloszy ale pewnie się już orientujesz (związku z bagażnikiem brak).Dziękuję za uwagi i przemyslenia - jedziemy dalej. W kolejce płyta osłaniająca silnik - uwaga, też bez "E".Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi