Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] Problem z ogrzewaniem

Gość raans
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

czy to normalne ze gdy mam włączone ogrzewanie, ciepłym powietrzem dmucha mi tylko ze skrajnych bocznych nawiewów, a z dwóch centralnych (po środku) wieje zimnym? na razie po prostu te 2 centralne zamknąłem... ale podjerzewam że coś mam skopane a zbliża się moja pierwsza zima tym autkiem :-)

pozdr.

no wlasnie u mnie tez leci zimne ze srodka... ale to pestka niech se leci, u mnie pojawia sie inny problem z ogrzewaniam. Mianowicie jadac poźna pora gdzy na polu zimno (wiec se w autku dogrzewam :)) strasznie mi szyby parója.. mozna z tym cos zrobic, alebo znalesc przyczyne ze tak sie dzieje :shock: ?

Matysssss napisał:
no wlasnie u mnie tez leci zimne ze srodka... ale to pestka niech se leci, u mnie pojawia sie inny problem z ogrzewaniam. Mianowicie jadac poźna pora gdzy na polu zimno (wiec se w autku dogrzewam :)) strasznie mi szyby parója.. mozna z tym cos zrobic, alebo znalesc przyczyne ze tak sie dzieje :shock: ?
Mastyssss przestaw na "powietrze z zewnatrz" (piktogram samochód z strzałka z zewnatrz)to ci nie beda parowały, mozliwe ze ci linka od tego padla i masz caly czas ustawiony wewnetrzny obieg...

Też się nad tym zastanawiałam. Zmarźluch jestem a tu leci zimne powietrze zamiast ciepłego... Ile już teorii wymyśliłam na ten temat ;) ale skoro tak jest też u Was to widać tak ma być :? :? :?

Co do parowania to też z tym walczę. I cały czas mam ustawiony obieg na powietrze z zew. i to u mnie wcale nie pomaga...

Cytat
Ello. U mnie jest tak, jak mam właczony nawiew na szybę, na nogi, to leci zimne, natomiast przy ustawieniu na dmuchawy na kratki leci cieple przez srodkowe otwory...

Jak też tak mam. I też mi parują :evil:

a w k12-stkach ze wszystkich leci cieplusie 8)

generalnie nawiew w nowych micrach pracuje doskonale :!: :shock: lepiej niż w golfie3 mojego kolegi, ale i tak czasem brakuje klimy :roll:

Czasami po basenie zamiast czekac na wolna suszarke wsiadam do autka, czekam az sie zagrzeje, właczam dmuchawe na maxa ustawaim na kratki -zamykam wszystkie poza jadna i jazda - az włosy wypadają :)

co do parowania szyb - mozna kupic taki zrodek do przyskania na gogle dziala rewelacyjnie na szybach.

Gość EnDrIu WAWA
  raans napisał:
witam

czy to normalne ze gdy mam włączone ogrzewanie, ciepłym powietrzem dmucha mi tylko ze skrajnych bocznych nawiewów, a z dwóch centralnych (po środku) wieje zimnym? na razie po prostu te 2 centralne zamknąłem... ale podjerzewam że coś mam skopane a zbliża się moja pierwsza zima tym autkiem :-)

pozdr.

w mojej k11 tez ze srodkowych leci zimne powietrze(daltego sa zamkniete te kratki). A odnosnie ogrzewania w k11 1.0...jest slabiutkie :roll:

zimny nawiew z dwóch środkowyh kratek to nie jest żadna awaria; tak to zostało skonstruowane; moim zdaniem badzo dobrze; przydaje się szczególnie zimą, na długich trasach; powietrze w samochodzie jest wtedy suche i ciepłe (usypiające) a taki chłodniejszy strumień powietrza orzeźwia; przynajmniej mnie:)

pozdr.

w mojej k11 tez ze srodkowych leci zimne powietrze(daltego sa zamkniete te kratki). A odnosnie ogrzewania w k11 1.0...jest slabiutkie :roll:

Nie znasz sie jest zaje.. ste mialem merca 190d z 85 roku i tam bylo o wiele gorsze

a no wlasnie zawsze mnie to zastanawialo

tian napisał:
Mastyssss przestaw na "powietrze z zewnatrz" (piktogram samochód z strzałka z zewnatrz)to ci nie beda parowały, mozliwe ze ci linka od tego padla i masz caly czas ustawiony wewnetrzny obieg...

bo ja mam ustawione "powietrze z wewnatrz" wiec temu mi paruje ??

a linki mam bank dobre ... W sumie to czym sie to różni (z wewnatrz a z zewnatrz) oprocz tego ze jedno jest z wewnatrz a drugie z zewnatrz :lol: czy jakos tak :lol:

To z zewnątrz jest bardziej świeże (przynajmniej po pewnym czasie, o ile nie jedziemy za tirem lub autobusem) i nie zawiera aż tyle pary wodnej wydychanej przez nas.

Nie rozumiem tego dokładnie, ale też zauważyłem, że w pozycji "z zewnątrz" szyby mi nie parują, a "z wewnątrz" to prawie zawsze dzieje się to dość szybko (max 10-15 minut i zaczynają parować).

Co to ogrzewania - jak dotąd nie zauważyłem, aby ze środkowych nawiewów leciało ciepłe powietrze (no może latem leciało ;P), ale nie sprawdzałem wszystkich ustawień nawiewu - przy takiej pogodzie mam zwykle ustawiony nawiew na szybę i nogi + grzanie w zależności od uczucia zimna - środkowe kratki zwykle zamknięte (zmarzluch jestem).

wyjaśniam - przy ustawieniu wewnetrnego obiegu powietrza nie ma bata - zawsze beda parowaly szyby - tak bylo ,jest i bedzie. Co do srodkowych kratek, nie leci zimne powietrze , lecie letnie:)

a tak poza konkurencją:Mialem problem z dmuchawa dzialala tylko na 4, poczytalem na forum, wykrecilem spod schowka plutke, wymylem zalutowalem i wszytko dziala. przed tym pojechalem do elektryka - poweidzial mi ze to wydatek kolo 100-200 WOW!!!. mi to zajęło demontaż, lutowanie, montaz 30 minut ... Boże błogosław Forum !!! :)

tian napisał:
Ello. U mnie jest tak, jak mam właczony nawiew na szybę, na nogi, to leci zimne, natomiast przy ustawieniu na dmuchawy na kratki leci cieple przez srodkowe otwory...

tez tak mam i to jest prawwidlowo

zimny nawiew to tak zwany system Fresh Face świeża twarz

naprawde bardzo przydatne w dlugiej podrózy -jedzie sie komfortowo-nie pieką oczy i nie zasycha ci w gardle czy w nosie

Pozdrawiam