Gość DJ One-Way Opublikowano 14 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2005 Witam wszystkich, mam maly problemik!Zalozylem sobie juz jakis czas temu kola o rozmiarze 205/55 R16 w mojej almerce N16.Okazalo sie ze jednak to nieodpowiedni rozmiar bo przy pelnym skrecie w lewo prawe kolo zahacza o nadkole z nieprzyjemnym hukiem.Jak kupilem to auto od poprzedniego wlasciciela z takimi samymi kolami to nie bylo problemu bo juz byly wyexplatowane i nieobcieraly!Teraz przy nowych z pelnym bierznikiem niestety wystepuje taki problem!Czy znacie jakies rozwiazanie bez wymiany kół na inny rozmiar:>??jestem sklonny dokonac jakis przerobek:>Prosze o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJ One-Way Opublikowano 14 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2005 a i zapomnialem jeszcze dodac ze chcialem zalozyc krotsze sprezyny do niego!!Czy da sie to jakos wszystko wmontowac aby ten rozmiar kół siedzial jkak trzeba:>?Wiecie gdzie moge dostac jakies prezynki do N16tki:>Pozdrowki, czekam na posty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość m@rllok Opublikowano 14 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2005 elo jesli juz masz problemy przy tym rozmiarze kol to nie sadze zeby dalo rade ja obnizyc bez zmiany profilu opony na mniejsza a tu masz sprerzyny http://www.nissanklub.pl/sklep/?sid=0b7f14...37d65a421b91b13 pzd 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WOJTUSMAXIMUS02 Opublikowano 15 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2005 wyrwii nadkola to i 20 calowe wejda,,, :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vqsoft1 Opublikowano 15 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2005 Witam wszystkich, mam maly problemik!Zalozylem sobie juz jakis czas temu kola o rozmiarze 205/55 R16 w mojej almerce N16.Okazalo sie ze jednak to nieodpowiedni rozmiar bo przy pelnym skrecie w lewo prawe kolo zahacza o nadkole z nieprzyjemnym hukiem.Jak kupilem to auto od poprzedniego wlasciciela z takimi samymi kolami to nie bylo problemu bo juz byly wyexplatowane i nieobcieraly!Teraz przy nowych z pelnym bierznikiem niestety wystepuje taki problem!Czy znacie jakies rozwiazanie bez wymiany kół na inny rozmiar:>??jestem sklonny dokonac jakis przerobek:>Prosze o pomoc! zapodaj dystans 5mm na strone, jednak co do obnizania to imo sie nie da przy takich kolkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość AD4M Opublikowano 15 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2005 Możliwe, ze dystans pomoze ale nie jestem do konca pewien. Jesli chodzi o zakladanie sportowych springow na seryjne amory (bo pewnie na takich smigasz) to wg mnie mija sie z celem. Amorki szybko padną a jazda będzie o wiele gorsza niż na pełnym kicie zawieszenia, żeby nie powiedzieć NIEBEZPIECZNA. Polecam eibach+ zolte, regulowane Koni. Ale najpierw uporaj się z problemem zbyt duzej srednicy kola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJ One-Way Opublikowano 15 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2005 Dziekuje wszystkim za pomoc, czyli nawet przy zalozeniu kitu eibacha i dystansow ten rozmiar kol nie bedzie pasowal?W takim razie zmniejszyc profil opony??bo felgi mam nissana Twistery wiec nadaja sie do tego auta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lancer Opublikowano 15 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2005 hmm, ja mam 205/55 '16 i nic nie obciera, nie wiem dlaczego u Ciebie obciera, znajomy ma troszke nizsze bo 205/50 ale ma obnizajace eibachy i dystanse i tez jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJ One-Way Opublikowano 15 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2005 Lancer a nie wiesz gdzie to znajomy robił moze mnie by to tez jakos zalatwilo sprawe!:>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elcoruso Opublikowano 16 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2005 Rozmiar jest odpowiedni! średnica kola jest zachowana, dziwne ze Ci coś ociera. Moim zdaniem to na pewno nie jest wina ani felg ani opon, ja mam 17" i nic nie ociera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJ One-Way Opublikowano 16 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2005 ociera przy lewym, maxymalnym skrecie tylko prawe kolo o boczna wewnetrzna czesc nadkola, ktos ma jakis pomysl ja moge to zlikwidowac:P? Nie ociera natomiast nic u gory, moze jednak zaloze sprzezyny i dystanse nie powinno byc zle:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onyx Opublikowano 16 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2005 wiesz jest jeszcze jedna rzecz...jakie masz ET tych 16"??a moze oberwalo sie ci to nadkole, skoro moowisz ze tylko z jednej strony ci obciera??wszystko masz w porzadku z wachaczami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJ One-Way Opublikowano 17 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 Hmmm a co to jest ET:>?szerokosc:>?. powiem tak, jak mialem na tych felgach stare poprzednie opony o tym samym rozmiarze to ni nie obcieralo, teraz dopiero przy nowych z pelnym bierznikiem obciera!!Co do geometrii zawieszenia wszystko jest raczej wporzadku bo mialem iedawno przeglad a moze faktycznie to nadkole sie przesunelo...:/ no nie wiem, poradzcie mi jakby to zdiagnozowac!!Dziekuje za posty!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość qbas Opublikowano 17 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 Niestety prawidlowe opony przy tej szerokosci powinny byc 205/50 R16 i niestety te pol centymetra robi. Niestety wiem cos o tem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scorpion Opublikowano 17 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 Ja mam 205/55R16 na Ronalach 7,5' i nic mi nigdy nie obcierało, ET nie pamietam jakie maja, ale na opakowaniach po felgach jest napis NISSAN. Może masz felgi nie do NYSKI. http://www.nissanklub.pl/nasze_auta.php?pi...tid=47&p=40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vqsoft1 Opublikowano 17 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 Ja mam 205/55R16 na Ronalach 7,5' i nic mi nigdy nie obcierało, ET nie pamietam jakie maja, ale na opakowaniach po felgach jest napis NISSAN. Może masz felgi nie do NYSKI. http://www.nissanklub.pl/nasze_auta.php?pi...tid=47&p=40 ale wiesz nissan nissanowi nie rowny i ET dla roznych modeli sa rozne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onyx Opublikowano 18 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2005 Hmmm a co to jest ET:>?szerokosc ET :arrow: offset :arrow: odleglosc felgi od piasty. wiecej szczegoolow w podanym linku: http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6440 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJ One-Way Opublikowano 19 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2005 sluchajcie chłopaki ale mnie to prawe kolo obciera o ten plastik w srodku, o to obicie wewnatrz nadkola od strony silnika!!Jak moge temu zaradzic, i czy obnizajac go np przy dystansach nie powinno byc zadnych problemow technicznych:>Niby to nie jest powazne ale jednak robi duzy huk przy max. skrecie i chcialbym pozbyc sie problemu:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onyx Opublikowano 20 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2005 obejrzyj wszystko dokladnie moze cos ci sie odkrecilo i cale nadkole sie opuscilo. wydaje mi sie ze nie powinno nic obcierac przy tym rozmiarze kool. a odnosnie dystansoow to seryjne szpilki moga sie okazac zaaa krootkie i bedzie trzeba je zmieniac poza tym stosujac dystanse zmieniasz ET i moze se okazac ze jak bardzo mocno kola wypchniesz na zewnatrz i do tego opuscisz to kola stana prawie w negatyw. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJ One-Way Opublikowano 21 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 mam jeszcze pytanie jaki rozmiar zimówek do almerki jest najbardziej odpowiedni:>?? bo ja mam 205/60 R15 i napewno nie jest on taki jaki ma byc:> dostalem te kola od poprzedniego wlasciciela i na nich jezdzilem ale chce teraz zmienic...Tym bardziej jak ktos ma obizona almerke to niech napisze jakie zimowki wklada!!!!Dzieki i poooozdro!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elcoruso Opublikowano 21 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 Przy profilu 60 na feldze 15" powinienieś mieść założony opony 195 (ja mam teraz takie i jest lepiej niż na 185/65). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onyx Opublikowano 22 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2005 mam jeszcze pytanie jaki rozmiar zimówek do almerki jest najbardziej odpowiedni:>?? bo ja mam 205/60 R15 i napewno nie jest on taki jaki ma byc:> dostalem te kola od poprzedniego wlasciciela i na nich jezdzilem ale chce teraz zmienic...Tym bardziej jak ktos ma obizona almerke to niech napisze jakie zimowki wklada!!!!Dzieki i poooozdro!! Przy profilu 60 na feldze 15" powinienieś mieść założony opony 195 (ja mam teraz takie i jest lepiej niż na 185/65).przepraszam panowie ale chyba nie macie racji , tak naprawde zimowe opony powinny byc wezsze od letnich lub takie same. czyli jezeli seria to 185/65 lub 195/60, to powinny byc takie lub 175. 205 to niezle przegiecie na zime Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elcoruso Opublikowano 22 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2005 przepraszam panowie ale chyba nie macie racji , tak naprawde zimowe opony powinny byc wezsze od letnich lub takie same. czyli jezeli seria to 185/65 lub 195/60, to powinny byc takie lub 175. 205 to niezle przegiecie na zime Ja bym powiedzial ze nie powinny ale moga być, z tego względu ze na węższej oponie lepiej jeździ sie na mokrej czy zaśnieżonej nawieżchni. Ja mialem 185 a teraz zalożylem 195 i nie mam problemów, nie widze zadnej róznicy. Z kolei Teśc ma zimówki w Verso 205 i tutaj czasami juz czuć, ze to jest za szeroka opona na śniegu. 205 jak N16 to odrobine za szeroka rzeczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi