Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Piasty

Guest Maciek78
 Share

Recommended Posts

Guest Maciek78

Ja wiem, że nic nie wiem. Chodzi mi o tą dziurę na środku :)

Szukałem, ale są właśnie tylko rozstawy śrub. A z tą piastą to chyba faktycznie nie chodzi o rozstaw tylko o wielkość.

Pozdrawiam

Guest maciejka_sz
No, chyba o to chodzi.

Czyli kółko 55 mm nie pasuje?

no raczej musialbys dac je do tokarza zeby Ci weszlo na piaste :)

Piasta prawdopodobnie ma 60mm a ten 1mm jest na feldze zeby wlazla na piaste... czyli otwor w feldze ma 61mm.

mozna zamykac temat.

Guest maciejka_sz
w n14 otwor centrujacy jest 59,1. jak szukalem felg to sie wywiedzialem ze tyle ma miec dziura w feldze by bylo wszystko ok.

pozdrawiam

slawek

Gdyby felga miala dokladnie taki sam wymiar co piasta to nie daloby rade tego zalozyc :)

Wszystkie otwory w wszystkich sunny N13 N14 (przocz 4x4) maja wymiar 61mm - dotyczy to otworu w tarczy hamulcowej ktora wchodzi na piaste. przed chwila to sprawdzilem i wszystkie otwory w tarczach sa identyko.

Sunny z napedem 4x4 ma otwor 68mm.

Z doswiadczenia wiem ze otwor moze byc jeszcze wiekszy bo wlasciwie specjalnie nie ma on wplywu na osadzenie tarczy kola na piascie. za centrowanie kola odpowiedzilne sa otwory na szpilki i po to sa nakretki ze stozkiem by ustawic tarcze kola w osi piasty.

Z doswiadczenia wiem ze otwor moze byc jeszcze wiekszy bo wlasciwie specjalnie nie ma on wplywu na osadzenie tarczy kola na piascie. za centrowanie kola odpowiedzilne sa otwory na szpilki i po to sa nakretki ze stozkiem by ustawic tarcze kola w osi piasty.

Jeżeli otwór w feldze jest większy i jest luz na piascie to trzeba założyć pierścienie centrujące, to ważne bo można pourywać szpilki i nie tylko np koła mogą mieć bicie.

Dobry tokarz dorobi talie za 30-40zł, są też na allegro ale ciężko dopasować.

tylko co do powiekszenia otworow to jest warunek felga musi byc prosta koszt 50 4 szt (poznajomosci) a co do pierscieni centrujacych robota na 1-2 h koszta tak jak u mnie 90 zl

Guest Maciek78

Znowu mam pytanie - bo w końcu już nie mam pewności. Jest gość, co chce mi sprzedać kółka z micry 4x100, 155/80 R13 i mówi, że ta dziurka ma 60 mm. Ja mam N14 - czyli wg tego, co jest powyżej napisane to mi pasuje? Czy brakuje mi jednak tego 1 mm?

I druga sprawa - czy ktoś może jest w Wrocławia? I podjechał by w moim imieniu popatrzeć na te kółka, bo płacić z góry trochę się obawiam.

Pozdrawiam

Maciek

nie moze byc zbyt duzego luzu w otworze bo moga sie odkrecac sruby i takze moze wystepowac bicie na kierownicy ja bym sie bal jezdzic ale musialbys zobaczyc bo moze ten 1 mm to cale nic wszystko sie okaze na samochodzie a jesli bedzie luz to kupisz pierscionki ;]