malin_f1 Opublikowano 15 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2005 Poczytałem na forum o kiepskiej skuteczności hamulców w almerach... doszedłem już do usuwania korektorów siły hamowania z tyłu ale pojechałem dziś na zaprzyjaźnioną stacje diagnostyczną i oto wyniki przód równiutko po ~2600 a tył równiutko ~1700 jak skomentujecie te wyniki? Przód tarcze z JC (japońskie) klocki nie pamiętam firmy ale też japońskie z tyłu tarcze oryginalne + japońskie klocki z JC niestety tarcze z przodu są kiepskie bo po rozgrzaniu tarcz przy delikatnym hamowaniu kierownica delikatnie drży poza tym 1 minusem reszta jak najbardziej OK. więc jak ocenianie siłę hamowania w moim N 15 silver sedan:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mike Opublikowano 15 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2005 Obawiam się, że siła hamowania i skuteczność hamulców nie zawsze idą w parze. Znam przypadek, gdzie diagnosta określił siłę hamowania jako b.dobra (nie pamiętam wartości) a autem jeździło się tak jaby hamulców nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin_f1 Opublikowano 15 Listopada 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2005 co do skutecznosci to nie moge narzekać robilem różne testy i samochód praktycznie w miejscu staje:) dodatkowo na mokrej nawierchni na oponach klebera dynaxer HP2 droga hamowania jest naprawdę niewiele dłuższa niż na suchym:) testy robiłem przy prędkości ok 120km/h do zera i naprawdę staje jak wryty:) wszystkim polecam te oponki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dżodżo Opublikowano 15 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2005 Moim zdaniem u Ciebie jest wszystko okey. Nie masz na co narzekac, a jak nie masz ABS-u, to nie polecalbym wywalania korektorow sily hamowania. Jak je wywalisz to polecam wtedy o wiele mocniejsze hamulce na przednia oś. POZDRAWIAM..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin_f1 Opublikowano 15 Listopada 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2005 ABS jest i tarcze na 4 kołach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dżodżo Opublikowano 15 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2005 Ja w swojej P10 tez mam ABS i wywalilem korektory, ale pamietaj jak ABS zacznie dzialac na tylnych kolch, to takze i przod wtedy slabiej hamuje. ja jak w zimie bede mial przypadek ze tył mi lapie szybciej niz przod, to bede zakladal korektory zpowrotem. POZDRAWIAM..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wwl Opublikowano 16 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2005 Hmm u mnie od poczatku jesli przyhamuje przy stowce to skutecznosc spada sporo, odglos jest takiego huczenia ale hamuje. Kierownica nie drzy ale jakby to klocki strasznie huczaly. Pedal tez nie chodzi wiec to nie tarcze. Nie ufam jakos hamulcom w mojej N15 mimo ze zatrzymuje sie jakos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin_f1 Opublikowano 16 Listopada 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2005 u mnie też huczy to wina twardych klocków jak bede miał wole środki to na przód brembo + ferrodo dużo nie jeżdżę ok 15kkm rocznie więc na trochę powinny starczyć i generalnie wyrosłem już z głupienia za kierownicą chciaż ostanio miałem spięcie z "focus klub polska" na toruńskiej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wwl Opublikowano 16 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2005 hahaha a jaki silnik wiesz ? Bo kumpel ma 1.6 i on ladnie chodzi. Musialby byc slaby kierownik zeby objechac Almerka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin_f1 Opublikowano 17 Listopada 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 nie o to chodzi:) idiota drogę mi zajechał fakt że wyprzedzałem kolumnę samochodów... ale to nie zmienia faktu że tak się nie postępuje zajezdżając drogę więc zaparkowałem swoje auto i musiałem panu coś wytłumaczyć... skończyło się polubownie bo się zamknął w samochodzie i nie chciał wyjść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yayo Opublikowano 17 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 moja alma hamuje zupełnie cacy... nie wiem o co wam chodzi w sumie! grzebiecie w hamulcach, a potem płacz, że coś słabo działa hamulcom mojej almy życie zawdzięcza dość pokaźne stado psów, kotów i prawdopodobnie jedna sarna (jeleń?) przy 60 km/h, po wciśnięciu pedału do podłogi, lepiej być zapiętym pasami moim zdaniem panowie, mniej mierzenia-więcej jeżdżenia :twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciejwra Opublikowano 17 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 moja alma hamuje zupełnie cacy... nie wiem o co wam chodzi w sumie!grzebiecie w hamulcach, a potem płacz, że coś słabo działa hamulcom mojej almy życie zawdzięcza dość pokaźne stado psów, kotów i prawdopodobnie jedna sarna (jeleń?) przy 60 km/h, po wciśnięciu pedału do podłogi, lepiej być zapiętym pasami moim zdaniem panowie, mniej mierzenia-więcej jeżdżenia :twisted: A z którego roku masz almerke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wwl Opublikowano 17 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 @yayo A co to dla Ciebie grzebanie w hamulcach ? Apropos tematu to na jakich jezdzisz lub jezdzicie klockach, bo po zimie przyjdzie czas na pierwsza wymiane ?? Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yayo Opublikowano 17 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 almerę mam z '96 110k przebiegu (prawie) grzebanie w hamulcach, to np wywalenie korektora hamowania, i już mogą być problemy chociaż tarcze i kloce są OK mam tarcze i klocki "no name" i super działają... wymianę zrobię tylko wtedy, kiedy zacznie podczas hamowania znosić albo jak będą za bardzo hałasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wwl Opublikowano 17 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 A inni co polecają ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin_f1 Opublikowano 17 Listopada 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 hamulce no name nie mogą dobrze hamować ja na skuteczność swojego układu hamulcowego nigdy nie narzekałem:) no jak miałem uno to zatrzymanie się po 3 mocniejszych hamowaniach było prawie niemożliwe:D a tak wogóle polecam ferrodo są ok 20zł droższe niż klocki japońskie z JC chcoziaż to dość miękie klocki i tarcza w samochodzie nie może byż za twarda bo inaczej będzie lipa a nie hamulec:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi