Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problem ze stacyjką

Picasso
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mogę wyjąć kluczyk bez przekręcania go w pozycje "0".Czyli silnik chodzi a ja swobodnie mogę wyjąć kluczyk ze stacyjki i jechać gdzie chcę ,.Mogę więc podczas jazdy wyrzucić  kluczyk  przez okno , albo  daje odpalony samochód żonie bez kluczyka i co wtedy ...???

Czy stacyjka mechanicznie się wyrobiła?  Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi ,samochód pół roku temu sprowadzony . 

4 minuty temu, Picasso napisał:

,samochód pół roku temu sprowadzony . 

Cenna informacja, szczególnie przy problemie ze stacyjką :)

Nie wiem ile Twoje autko ma lat ale wygląda na to że alglbo ktoś grzebał przy stacyjce wcześniej bo mu się zablokowała albo zawiesiły się zapadki. Zdemontuj stacyjkę i przepłucz ją strzykawką kilka razy. Jeśli nie pomoże to wymiana w ASO. Pod tym linkiem masz pokazane jak zdemontować stacyjkę.

56 minut temu, Author53 napisał:

Cenna informacja, szczególnie przy problemie ze stacyjką :)

Nie wiem ile Twoje autko ma lat ale wygląda na to że alglbo ktoś grzebał przy stacyjce wcześniej bo mu się zablokowała albo zawiesiły się zapadki. Zdemontuj stacyjkę i przepłucz ją strzykawką kilka razy. Jeśli nie pomoże to wymiana w ASO. Pod tym linkiem masz pokazane jak zdemontować stacyjkę.

Autko 2010 rok

Dzięki ,obcykam co i jak.

Godzinę temu, Author53 napisał:

Cenna informacja, szczególnie przy problemie ze stacyjką :)

Chodziło mi o to aby wiadomo było że auto nie jest nowe tylko z drugiej ręki i możliwe że było  coś kombinowane przez wcześniejszego właściciela .

Mam drugi kluczyk i sprawdzę na nim ale pewnie to nie wina kluczyka tylko to o czym pisałeś

Napisz mi jeszcze czym mam to przepłukać i dokładnie jaki element ,elementy.

3 godziny temu, Picasso napisał:

czym mam to przepłukać i dokładnie jaki element ,elementy.

Na początek trzeba wymontować stacyjkę i płukanie należy wykonać poza samochodem. Płukać należy tą część gdzie wchodzi kluczyk. Stacyjka jest zbudowana podobnie jak wkładka do zamka.  Prawdopodobnie zablokowały się sprężynki albo zastawki. Na początek płukał bym benzyną ekstrakcyjną. Jak zastawki ruszą to potraktował bym WD 40. Jeśli to nie pomoże to pozostaje ASO gdzie będziesz musiał wymienić stacyjkę i zamek w drzwiach.

01.jpg

Wystarczy regeneracja stacyjki w dobrym serwisie gdzie naprawiają stacyjki i zamki, powinieneś znaleźć jakiś w okolicy - sam tak robiłem bo cena w Aso lekko za wysoka. I na pewno nie używaj wd tylko smar do zamków

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Dzięki Author53

Trochę posprawdzałem te wyjmowanie kluczyka to nie raz coś załapie i nie chce go zamek puścić ale minimalny ruch w jedną stronę to już go puszcza

A jeszcze jedno ,gdy zgaszę silnik i wyjmuję kluczyk ale jednak CHYBA nie do końca go  docisnę na  0 ,to nie zamknę  z pilota  drzwi ,Musze wtedy z powrotem  przekręcić kluczyk  tak aby zaświeciły zegary i wyłączam  kluczyk w dół DO KOŃCA niby jest na 0 ale chyba o milimetr dwa muszę docisnąć w dół aby było ok i można było by wyjść i bez problemu zamknąć drzwi (też tak macie?)Żonie to się nie zdarzyło ,mówi że za szybko wyjmuję kluczyk ,może i tak ,nie wiem W sumie już się nauczyłem i jest lepiej . Wcześniejszych samochodach nie miałem jednak takich problemów ,,nie musiałem się aż tak skupiać na stacyjce ..

W tym tygodniu go przesmaruję lub oddam do oględzin .

32 minuty temu, linar10 napisał:

Wystarczy regeneracja stacyjki w dobrym serwisie gdzie naprawiają stacyjki i zamki, powinieneś znaleźć jakiś w okolicy - sam tak robiłem bo cena w Aso lekko za wysoka. I na pewno nie używaj wd tylko smar do zamków emoji6.png

Dzięki linar10

Edytowane przez Picasso

5 godzin temu, linar10 napisał:

I na pewno nie używaj wd tylko smar do zamków emoji6.png

Możesz podać nazwę choć jednego, preferowanego do zamków,  smaru? Zamków tak naprawdę nie powinno się smarować. WD 40 nie jest smarem tylko preparatem czyszcząco płuczącym

Wurth, sonax, a co do smarowania wd to przy odbiorze z regeneracji stacyjki dostałem info żebym zapomniał o tym środku nawet do jej czyszczenia. On jest dobry na chwilę

4 godziny temu, linar10 napisał:

Wurth, sonax, a co do smarowania wd to przy odbiorze z regeneracji stacyjki dostałem info żebym zapomniał o tym środku nawet do jej czyszczenia. On jest dobry na chwilę

Tak jak napisałem powyżej żadnym środkiem smarnym nie należy smarować zamków a co za tym idzie stacyjek również. WD 40 zaproponowałem jako środek penetrujący w przypadku gdyby benzyna nie pomogła.

• 2 lata później...

Dopiszę się do tematu.

Pierwszym objawem był u mnie problem z wyjęciem kluczyka. Zaaplikowałem spray do zamków, ale nie na wiele to pomogło. Kolejny etap to problem z płynnym przekręceniem kluczyka. Etap III, to decyzja o regeneracji stacyjki. 

Pytanie, czy ktoś z kolegów wykonywał taką regenerację, oraz na jak długo taki zabieg wystarcza?

Pozdrawiam