Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[P11/WP11] Jak się odkręca czujniki ABS ?


Guest yarko73
 Share

Recommended Posts

Guest peteros

Zmartwisz się, że to zadnie przekracza możliwości zwykłego śmiertelnika... Lepiej rozejrzyj się za piastą z czujnikiem albo inteligentnie sztukuj przewody (ja tak zrobiłem, bo czujniki były OK).

Link to comment
Share on other sites

tez tak mysle ze czujniki sa najmniej winne w awariach abs - tam nie ma sie co popsuc - to jest cewka ;))) chyba ze przy konkretnym wypadku,

 

z tego co sie naczytalem na postach raczej nie bedziesz w stanie odkrecic czujnikow - najczesciej sa b. zapieczone i sie je urywa ;(

Link to comment
Share on other sites

Guest Dżodżo

Wyjecie czujnika ABS-u rowna sie z jego zniszczeniem. Jak koledzy wyzej napisali to czujniki zadko padaja, czesciej wlasnie przewody dochodzace do czujnikow.

 

 

POZDRAWIAM.....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest danek16

Witam!

JA w swojej P11 wymienilem czujnik ABS (razem zz całą zwrotnica) ale teraz mam problem poniewaz ten czujnik nie dziala i pali sie kontrolka od absu. jaka moze byc przyczyna tego/? czy trzeba to jakos w kompuerze zresetowac?

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Guest Andrzej

Komp ABS-u nie wymaga resetowania w serwisie - odepnij sobie złączkę od czujnika i zmierz omomierzem czy masz przejście na czujniku- powinno być ok 1-2 kom. Możesz także podłączyć voltomierz -przy kręceniu kołem pojawia się małe napięcie.

Link to comment
Share on other sites

sprobuj tez podczas jazdy ylaczyc i wlaczyc zaplon - ja tak kasuje u mnie bledy, ale jak jest brak sygnalu na ktoryms z kol to sie nie skasuje

 

notabene u mnie nadal po 60-ce sie wlacza kontrolka

Link to comment
Share on other sites

Zapaliła się lampka kontrolna ABS i jednoczesnie nie działał predkościomierz, licznik kilometrów oras buczek sygnalizujący właczone swiatła mijania przy otwarciu drzwi na postaoju. Oczywiscie ABS też nie działał. Objechałem kilku "fachowców' i nie wiedzieli o co chodzi. Po jakim czasie wszystko zaczęło działać samo!!! Czy ktoś z klubowiczów już miał podobny "cud" w Nissanie Primierze P11 144 ???? Pozdrawiam Marian

Link to comment
Share on other sites

Guest Andrzej

A sprawdziłeś bezpiecznik od ABS-u? oprócz tego pozostało tylko sprawdzenie sygnałów z czujników przy samym modóle....jeśli wszystko wygląda ok to pozostaje podjechać i podpiąć sie w serwisie do kompa. Może warto sprawdzić poziom płynu hamulcowego,chociaż nie wiem czy to może powodować błąd.? :(

Link to comment
Share on other sites

Zapaliła się lampka kontrolna ABS i jednoczesnie nie działał predkościomierz, licznik kilometrów oras buczek sygnalizujący właczone swiatła mijania przy otwarciu drzwi na postaoju. Oczywiscie ABS też nie działał. Objechałem kilku "fachowców' i nie wiedzieli o co chodzi. Po jakim czasie wszystko zaczęło działać samo!!! Czy ktoś z klubowiczów już miał podobny "cud" w Nissanie Primierze P11 144 ???? Pozdrawiam Marian

 

Ja miałem podobnie w swojej P11.

Od czasu do czasu przy skretach ostro w lewo zapala mi sie czujnik ABS-nie gasnie do momentu kiedy nie wyłacze zapłonu. Rzecz dziejesie tylko latem zimowa porą jak narazie nie było problemów...

 

Zima mam problem z migajacym wyświetlaczem zegara daty i temperatury( wygladata to miejwiecej tak, że kiedy odpalam auto to wyświetlacz zaczyna migać, po wcisnieciu przycisku w celu zmiany np.: godziny na date to w górnym rogu pojawia mi sie czarny trójkącik - ktory sygnalizuje gotowośc do zmiany ustawian daty czy czasu...) Postanowiłem wymienic akumulator na nowy jednak to nie pomogło.

 

Natomiast po wymianie akumulatora buczek od swiateł włączał sie przy zgaszonych swiatłach i otwartych dzwiach(zdiagnozowalem, ze przyczyną tego jest czujnik w dzwiach kierowcy)po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów problem z bucziem sie rozwiązal.

 

Nadal mam problem z migajacym wyswietlaczem i latem z ABS.

 

Dodam, że nic nie miga przy zapalaniu auta latem.

Link to comment
Share on other sites

Guest Dżodżo

Tulek zegarek z termometrem miga gdy temperatura spada ponizej 0 st.C. to jest przypomnienie o tym ze na drodze moze byc slisko.

 

 

POZDRAWIAM.....

Link to comment
Share on other sites

Guest Andrzej
Natomiast po wymianie akumulatora buczek od swiateł włączał sie przy zgaszonych swiatłach i otwartych dzwiach(zdiagnozowalem, ze przyczyną tego jest czujnik w dzwiach kierowcy)po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów problem z bucziem sie rozwiązal.

Ale piszczy przy włożonym kluczyku w stacyjce - po rozłączeniu akumulatora to normalne. Wydaje mi się że wystarczy zamknąć i otworzyć kluczykiem drzwi i cały "system" wraca do normy.

Link to comment
Share on other sites

Tulek zegarek z termometrem miga gdy temperatura spada ponizej 0 st.C. to jest przypomnienie o tym ze na drodze moze byc slisko.

 

 

Dzieki bardzo za info

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Tulek zegarek z termometrem miga gdy temperatura spada ponizej 0 st.C. to jest przypomnienie o tym ze na drodze moze byc slisko.

 

 

Według instrukcji obsługi P11' date=' termometr zaczyna migać, gdy temperatura spada poniżej +3 stopni Celcjusza, a nie 0 st. C, sygnalizując , że na drodze może pojawić się gołoledź... Zegar będzie migać do momentu, aż temperatura nie wzrośnie powyżej +4 stopni C.

 

Pozdrawiam

 

[i']yans[/i]

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

A miał ktoś taki przypadek z ABS-em, po właczeniu zapłonu kontrolaka tak jak powinno gaśnie i dopiero jak ruszam zapala sie znów, a jak jadac samochodem wyłacze i włacze zapłon kontrolka gaśnie i wszystko jest OK. :roll: CZEGO MOZE TO BYC WINA :?: :?: :?:

STRASZNIE MNIE TO JUZ DOBIJA :x

Link to comment
Share on other sites

A umnie prz zwolnieniu ponizej 10 km/h wlacza sie pompa ABS i buczy a pedal hamulca drzy i wibruje...Musze sprawdzic czujniki ABS - jesli ktos wie co jeszcze moze byc tego przyczyna prosze niech da znac.Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

No to mam podobny problem jak ty Kurczak.Ale z wyłączeniem i włączeniem zapłonu w czasie jazdy jeszcze nie próbowałem.A u mnie gdy mam koło 10km/h i nacisne hamulec( gdy jest lód)to ABS działa. :roll:

Link to comment
Share on other sites

tez mam to samo, a jak sie nie wlaczy od razu, to u mnie po przekroczeniu 60km/h i czesem ok 80... a czasem wogole sie wlaczy.

jedni mowia ze to komputer, ale ja stawiam na jakies polaczenie - np. zawilgocone, ktore falszuje wyniki, ale dokladnie to nie mam pojecia....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...